Miljøudvalget 2011-12
MIU Alm.del Bilag 430
Offentligt
1140401_0001.png
1140401_0002.png

NOTAT

Vandplaner og HavmiljøJ.nr. NST-4500-00004Ref. metbrDen 26. juni 2012

Høringsnotat

vedrørende

udkast til bekendtgørelse om overgangsordning for bræmmer langs visse vandløb og søer

omfattet af vandplanerne for planperiode 2010-2015

Udkast til bekendtgørelse om blev sendt i offentlig høring den 13. juni 2012 med frist for at afgivehøringssvar den 20. juni 2012.Udkastet blev sendt til høring hos en bred kreds af interessenter, herunder myndigheder,organisationer og virksomheder. Naturstyrelsen har modtaget i alt 14 høringssvar.Følgende høringsparter har oplyst, at de ingen bemærkninger har til udkastet til bekendtgørelse:DA,Danmarks Sportsfiskerforbund,Økonomi – og Indenrigsministeriet,Kystdirektoratet,Beskæftigelsesministeriet,3F,Erhvervs- og Vækstministeriet,Syddansk Universitet,Energistyrelsen,RUC ogSikkerhedsstyrelsen
Høringssvarene fra Landbrug & Fødevarer, Advokatsamfundet og KL vil blive gennemgåetnedenfor.Landbrug & Fødevarer har fremsendt bemærkninger til udkastet til bekendtgørelsen. Indledningsvistbemærker organisationen, at organisationen er positive over, at der kommer en overgangsordning, sålandmænd ikke vil blive sanktioneret i indeværende år for eventuelle overtrædelser afbræmmekravet langs de søer og vandløb, der kort inden årsskiftet 2011/2012 med de statsligevandplaner blev gjort bræmmepligtige.

Ad § 1:

Landbrug & Fødevarer bemærker, at i første linje skal ordet ”ikke” udgå. Videre anføres det, at denanvendte formulering af § 1 er vanskelig at læse.Naturstyrelsens bemærkninger:Ordet ”ikke” er udgået af den endelige bekendtgørelse. Yderligere er § 1 præciseret således, at detfremgår tydeligt, at bekendtgørelsen fastsætter overgangsregler alene for visse vandløb og søeromfattet af vandplanerne i planperioden 2010-2015. Naturstyrelsen bemærker, at formuleringen af
§ 1 skal sikre, at de konkret berørte landmænd kan identificeres. Der er samtidig foretaget enmindre ændring af bestemmelsen for at tydeliggøre, at bekendtgørelsen alene finder anvendelse irelation til visse vandløb, der er omfattet af vandplanerne fra 22. december 2011.

Ad § 2:

Naturstyrelsen og NaturErhvervstyrelsen i løbet af høringsperioden modtaget telefoniskehenvendelser omkring bekendtgørelsen.Naturstyrelsens bemærkninger:Naturstyrelsen har derfor vurderet, at det er hensigtsmæssigt at præcisere bekendtgørelsens § 2 iforhold til randzonelovens ikrafttrædelsestidspunkt. Bestemmelsen er derfor formuleret således, atafgrøder etableret før randzonelovens ikrafttræden den 1. september 2012 fortsat kan høstes, mensanvendelsen af arealerne i øvrigt skal være i overensstemmelse med vandløbslovens krav.Bestemmelsens indhold er uændret i forhold til høringsversionen.

Øvrige bemærkninger:

Advokatsamfundet finder det særdeles beklageligt, at høringsmaterialet er udsendt med så kort enfrist, mens KL gør opmærksom på, at overgangsreglerne kan skabe utilfredshed hos lodsejere ogkommuner, der allerede har indrettet sig efter de ny bestemmelserNaturstyrelsens bemærkninger:Der er alene tale om begunstigende regler for den enkelte lodsejer. Samtidig trådte den lovændring(lov nr. 580 af 18. juni 2012), der gør bekendtgørelsen mulig, først i kraft for ganske nylig.
2