Miljøudvalget 2011-12
MIU Alm.del Bilag 384
Offentligt
1129227_0001.png
1129227_0002.png
1129227_0003.png
1129227_0004.png
Aarhus d. 31/05 2012
Kære Miljøudvalg,Indsatsen for biodiversiteten i skovene er helt utilstrækkelig! De faglige konklusioner i deØkonomiske Vismænds rapport er helt entydige - en indsats for de danske skove er den vigtigsteog mest omkostnings-effektive indsats i bestræbelserne for at nå målet om at bremse tabet afbiodiversitet senest i 2020.I statsskovene ligger løsningerne lige for, idet rentabiliteten af skovdriften er ringe ogarealanvendelsen er til fri politisk disposition. Midlet til sikring af biodiversitet hedder urørt skov.Gældende produktionshensyn og kompromisser forringer skovenes biodiversitet.I en urørt skov kommer træernes fulde livscyklus til sin ret fra spirer til det stille forfald overårhundreder. Netop træernes forfald er selve livsgrundlaget for en stor del af de danske rødlistedearter, men i dag er gamle, døende og døde træer alt for få i landets skove.Verdens Skove har 25.5.2012 modtaget svar fra ministeren på en henvendelse om forvaltningen afskovene i den kommende nationalpark i Nordsjælland. Baggrunden for vores henvendelse var, atman i det lokale skovdistrikt under dække af den såkaldte naturnære skovdrift har fældet nogle afrigets ældste egetræer.Svaret fra ministeren finder vi foruroligende, da detnegligererat livsbetingelserne forbiodiversiteten i landets kommende nationalpark forringes og, viste det sig, forvaltes uden engældende driftsplan. Vismændenes anbefaling af urørt skov i kontrast til fældningen af 245 årgamle træer belyser klart den indbyggede konflikt i Naturstyrelsens formål – man kan ikke bådevære en profitabel tømmerproducent og en sand naturstyrelse, der vogter den danskebiodiversitet.
Fældninger resulterer i et biodiversitetstabMinisteren begrunder fældningerne af de 245 år gamle egetræer med, at bevoksningen var blevetfor tæt og det var af hensyn til ”andre egetræers fortsatte trivsel og sundhed". Ordvalget ”trivselog sundhed” er desværre symptomatisk for den langt større interesse for produktion end forbiodiversitet, der stadig præger statens skovforvaltning.
Verdens Skove, Odensegade 4b, postboks 5102, 8000 Aarhus C, 86 13 52 32, [email protected]
For det første er det et stort biodiversitetstab at fælde 245 år gamle egetræer, selv hvis nogle få afdem i teorien skulle være ved at dø af konkurrence fra nabo-egene. Store, skrantende ellerdøende egetræer er nemlig lige netop, hvad der giver mangfoldighed af insekter, svampe, laver ogredehuller.For det andet var egeskovenikkeblevet så tæt, at nogle af træerne var ved at dø af konkurrence.Gamle træer vokser ikke ret meget, og der var rigeligt plads til, at de kunne leve videre, indtilderes naturlige død om mange, mange hundrede år. For adskillige år siden blev de nåletræer, somvoksede mellem egene, nemlig fjernet.Alle egene burde af begge årsager have fået lov til at leve videre af hensyn til skovens biologiskemangfoldighed. En mangfoldighed, som skiftende danske regeringer har kæmpet for iinternationale fora – men ikke formået i passende omfang at adressere herhjemme.
Flådeege fældes fortsatI brevet fra ministeren står: "Naturstyrelsen gør desuden en målrettet indsats for at bevare allesåkaldte flådeegebevoksninger". Dette er ikke korrekt. Skovrider Jens Bjerregaard Christensensiger tværtimod, at flådegene undergår "en løbende, svag fældning" (jvf. Frederiksborg Amtsavis 9.maj 2012).Enhver fældning af gamle økologiske nøgletræer, det har taget omkring 200 år eller 8menneskegenerationer at fremdrive, er uacceptabel i en kommende nationalpark, hvor dissetræer bør totalfredes i resten af deres levetid, der strækker sig over yderligere cirka 30-40menneskegenerationer. Set i det lange perspektiv svarer dét, en skovrider ser som "en løbende,svag fældning" til en kvik udryddelse af dét, der skulle have været kommende generationersbiodiversitet. Høst af træerne i de kommende år og før de bliver biologisk værdifulde er etgenerelt problem som hverken konventionel eller naturnær skovdrift kan overvinde, og som talerfor urørt skov.At skovrideren henholder sig til en politik for flådeegene, der blev formuleret for 33 år siden, istedet for en kurant driftsplan, viser, at forvaltningen er helt ude af trit med tidens krav , at sikrebiodiversitet og naturoplevelser. Men endnu værre bliver det, når man nærlæser det brev, derindeholder den pågældende politik. Der står "Bevoksningerne tilstræbes opretholdt som sluttedeegebevoksninger, således at det umiddelbare præg af egeskov bevares" og "...de mest værdifuldetræer fjernes inden der sker nogen værdiforringelse". Politikken for flådeegene tilsiger altså, atalle de gamle træer gradvist fjernes for økonomisk vinding, bare man bevarer området somegeskov gennem nyplantning! Dét skovfolket kalder værdiforringelse, er præcist dét, der giverbiodiversitet. Lige så vigtigt er, at politikken kun gælder udpegede flådeegebevoksninger, hvilketvil sige alle andre gamle ege kan fældes når som helst!
Verdens Skove, Odensegade 4b, postboks 5102, 8000 Aarhus C, 86 13 52 32, [email protected]
I brevet om flådeegepolitikken står også "Der vil ved de følgende planrevisioner ske engenvurdering af bevoksningerne". Hvorfor forvaltes der så efter et brev, der blev skrevet i AnkerJørgensens regeringstid?
Veteranbøge fældesMens vi i Verdens Skove ventede på ministerens svar, konstaterede vi, at der i Sonnerup Skov vedArresøen inden for de seneste år er blevet fældet bøge plantet i 1809, selvom det oplyses i brevettil Verdens Skove, at 200 år gamle bøge er fredede. Endnu et eksempel på, at skovdistriktet spillermod såvel denne som den tidligere regerings intentioner om at bevare biodiversiteten i skoven. Vier vel ikke så fattige her i landet, at 200 årige veteranbøge skal fældes af hensyn til parketgulve ogsankebrænde?
Driftsplan manglerTil miljøudvalgets information kan vi oplyse, at skovadministration ikke lever op til de krav, derhelt naturligt må forventes, nemlig at der ligger en driftsplan for skovenes drift. Ved henvendelsetil enheden i Nordsjælland fik at vide, at planerne ikke findes i en elektronisk udgave og derfor ikkekunne e-mailes. Det er en besked vi også har fået fra et andet distrikt. Da vores udsendte frivilligemødte op på distriktets kontor viste det sig, at udsagnet dækkede over, at driftsplanen forstørstedelen af skovens drift var udløbet i 2006!Kan det forsvares, at der for en statsejet skov ikke ligger et klart og entydigt plangrundlag forskovenes drift og dens bevarelse af naturens mangfoldighed?I Nordsjælland bedrives der nu hugst af statsarealer på 232 kvadratkilometer uden en samlet plan.Driften sker efter en række udløbne driftsplaner, naturpolitikker og strategier, der på trods afbrugen af mange plusord ikke beskytter naturens mangfoldighed.Der tages heller ikke hensyn til, at de pågældende skove skal indgå i en nationalpark, derde factokunne have været etableret for 8 år siden på statens arealer, hvis blot Naturstyrelsen og Ipolitikkere havde haft viljen. De forældede driftsplaner opfylder måske distriktets primære ønskeom at levere et positivt økonomisk resultat, men leverer i utilstrækkelig grad biodiversitet ognaturoplevelser. Havde man iværksat en ny driftsplan og udformet denne under denforudsætning, at der skal være en nationalpark på statens arealer, kunne man ikke blot have fåetmere biodiversitet men også bedre naturoplevelser. Man kunne også, med fældning af eksotiskebeplantninger og udtyndning af ensartede beplantninger af hjemmehørende træer, havde fået etfornuftigt økonomisk udbytte, som fastslået i rapporten "Biodiversitet i Danmark: En analyse afindsats og omkostninger".
Verdens Skove, Odensegade 4b, postboks 5102, 8000 Aarhus C, 86 13 52 32, [email protected]
Konsekvensen af den nuværendead hocforvaltning er blandt andet, at veteranbøge og flådeegefældes, at den rødryggede tornskades ynglepladser forsvinder, når dens ynglepladser flises for atfå grøn energi, og at anden biodiversitet forsvinder for kortsigtet økonomisk vinding.
Værn om biodiversitetenVi har dykket ned i forvaltningen af de Nordsjællandske skove, og vi håber ikke at denne praksis erreglen nærmere end undtagelsen. Det frygtes at principperne om naturnær skovdrift fortsat vilvære et bekvemt dække for fældninger af skovenes ældste træer. Derfor bør denne ordningunderkastes en ekstern revision. Verdens Skove opfordrer miljøudvalget til, sammen medministeren, at gennemtænke hele nationalparkprocessen og skovpolitikken for Nordsjælland.Vi ser gerne at der arbejdes for hurtigst muligt for at gennemføre en administrativ totalfredning afalle træer over 160 år i Nordsjællands statsskove. Der er tale om træer ældre end den normaleomdriftsalder, hvorfor fredningen vil have ringe økonomisk betydning, men er vigtig for at sikreøkologiske nøgletræer nu og for kommende generationer. Derefter bør der arbejdes for atudlægge alle statens skove i Nordsjælland til urørt skov. Dermed vil I sikre en meget vigtig og storandel af Danmarks biodiversitet, og staten vil vise et godt eksempel ved at gå foran i etableringenaf en ægte IUCN kategori 2 nationalpark1i Nordsjælland på sine egne arealer. Sker dette går vi etstort skridt videre i bestræbelserne på at opnå de meget krævende EU 2020 mål for en forbedretbiodiversitet, som Danmark har tilsluttet sig.
Venlig hilsenKristian JørgensenVerdens Skoves arbejdsgruppe for dansk natur
Mail:[email protected]Tlf: 51252319
11
IUCN Guidelines for Protected Area Management Categories:CATEGORY II National Park: protected area managed mainly for ecosystem protection and recreationDefinition:Natural area of land and/or sea, designated to (a) protect the ecological integrity of one or more ecosystems forpresent and future generations, (b) exclude exploitation or occupation inimical to the purposes of designation of the area and (c)provide a foundation for spiritual, scientific, educational, recreational and visitor opportunities, all of which must beenvironmentally and culturally compatible.
Verdens Skove, Odensegade 4b, postboks 5102, 8000 Aarhus C, 86 13 52 32, [email protected]