Miljøudvalget 2011-12
MIU Alm.del Bilag 382
Offentligt
1128494_0001.png
1128494_0002.png

NOTAT

Pesticider og GenteknologiJ.nr. 001- 07250Ref. chboeDen 15. maj 2012

Orientering om baggrund og proces for indførelse af regler om pesticidforbrug på golfbaner

herunder orientering om rapporten ”Pesticidforbrug og pesticidbelastning på golfbaner”

Baggrund

I juni 2005 blev der indgået en pesticidaftale mellem Dansk Golf Union (DGU), KommunernesLandsforening og Miljøministeriet. Der var tale om en frivillig aftale, hvis mål var at opnå enafvikling af brugen af pesticider og om i første omgang at nå et delmål i 2008 med enforbrugsreduktion på 75 procent, svarende til 0,1 kg aktivstof pr. ha. I 2008 blev aftalens delmålikke nået og efter flere forsøg på at indgå en ny aftale mellem golfsporten, blev der den 8. februar2011 i forligskredsen bestående af S, SF, RV, V, K og DF indgået en aftale om, at der skulle lavesbindende regler for brug af pesticider på golfbaner (se vedlagte). Efter aftalens indgåelse er et kravi Rammedirektivet om bæredygtig anvendelse af pesticider, som angiver, at medlemsstaterne skalsikre, at brug af pesticider nedbringes til et minimum eller forbydes i specifikke områder, deranvendes af offentligheden (eksemplificeret som offentlige parker og haver, sportspladser,rekreative områder, skolegårde og legepladser) blevet implementeret i kemikalieloven. Medændringen i kemikalieloven i 2011 blev der indført bemyndigelse til at ministeren kan udstederegler vedrørende brugen af pesticider på sådanne arealer – herunder golfbaner. Endvidere harMiljøstyrelsen, som en del af aftalen fået udarbejdet en faglig undersøgelse af pesticidforbruget.DGU har årligt siden 2006 udarbejdet publikationen Golfens Grønne Regnskab. Den fagligerapport og en seneste version af DGUs grønne regnskab for 2011 er vedlagt til orientering.

Proces

Den nævnte undersøgelse vil danne grundlag for regelfastsættelse for pesticidforbrug ogpesticidbelastning på golfbaner og tilblivelsen af rapporten er fulgt af en faglig følgegruppebestående af interessenter fra golfbranchen og miljøorganisationer, herunder bl.a. DGU, DanskGreenkeeper Forening, Danmarks Naturfredningsforening, Det Økologiske Råd og DANVA.Følgegruppen har kommenteret rapporten undervejs i processen. Rapportens konklusioner oganbefalinger danner grundlag for udarbejdelse af en bekendtgørelse til regulering af anvendelsen afpesticider på golfbaner.Inden sommerferien planlægges der afholdt møde i golf-forligskredsen med henblik på at drøfteudkast til bekendtgørelse med regler på området. Bekendtgørelsen forventes sendt i offentlig høringhen over sommeren med henblik på at kunne træde i kraft og få virkning fra 1. januar 2013.

Rapporten

Rapporten ”Pesticidforbrug og pesticidbelastning på golfbaner” beskriver resultatet af den fagligeundersøgelse. Rapporten har via resultatet af en spørgeskemaundersøgelse kortlagtpesticidforbruget på danske golfbaner, beskrevet hvilke skadevoldere der forekommer ogudfordringerne med at bekæmpe disse uden brug af pesticider. Ligeledes er barrierer for reduktion ipesticidforbruget identificeret, og forslag til løsninger på disse er beskrevet. Afslutningsvistbeskrives et forslag til hvordan et maksimalt loft for pesticidanvendelse kan beregnes.
./.
.//.
Det har i rapporten ikke været muligt at påpege helt generelle faktorer som værende hovedårsagertil at nogle baner lykkes med at håndtere skadevoldere med kun et lavt forbrug. Mange forskelligefaktorer i kombination vurderes at bidrage til, at det for en lang række baner lykkes at minimerepesticidforbruget betragteligt. Rapporten viser, at på grund af golfbanernes meget forskellige alder,placering, konstruktion, jordbundsforhold, antal ansatte greenkeepere mv. har banerne vidtforskellige udgangspunkter og udfordringer for så vidt angår reduktionen i pesticidforbruget.Greenkeepere, golfklubber, Foreningen af Private Golfbaner og Dansk Golf Union har bidraget tilrapporten via interviews og spørgeskemaer mv. og har medvirket til beskrivelse af de barrierer, deropleves af de forskellige parter i forhold til at kunne nedsætte pesticidforbruget på de danskegolfbaner. Den største barriere i forhold til mærkbart at kunne nedsætte pesticidforbruget vurderesat være klubbernes/banernes fokus på økonomi og spillekvalitet og manglende opbakning til enpesticidreduktion.Rapporten peger på en række initiativer, som vurderes at kunne medføre en pesticidreduktion. Derer tale om initiativer relateret til: sanktioner i forbindelse med kommende regler samt ulovlig ellerforkert anvendelse af pesticider, krav om bestyrelsespåtegnelse af grønne regnskaber og dermedmere fokus og holdningsændring hos bestyrelserne, mere rådgivning via konsulenttjeneste, krav omat golfbanerne løbende følger og dokumenterer behovet for pesticidforbruget, forskning ogformidling af viden på området.Rapporten angiver, at golfbanernes væsentligste succeskriterium er, at de har baner af godspillekvalitet. Det forholder sig ikke sådan, at banerne skal være helt fri for ukrudt,plantesygdomme og skadedyr. Men målet er, at forekomsten af disse er på et så lavt niveau, at detikke forårsager alvorlig forringelse af spillekvaliteten. Dog er det almindeligt accepteret, atspillekvaliteten kan være vidt forskellig mellem de enkelte golfbaner. Ønsker til bekæmpelsen afskadevolderne er derfor også vidt forskellig mellem klubberne/banerne.

Rapportens forslag til kommende regelgrundlag

Hidtil har reduktionsmålet for pesticidforbruget på golfbanerne været angivet i kg aktiv stof pr. habane. Den seneste opgørelse over forbruget, som kan ses i den vedlagte rapport Golfens GrønneRegnskab, viser et fald i løbet af de seneste år opgjort i kg. aktivstof. Men denne opgørelsesformfortæller ikke nødvendigvis noget om, hvor meget pesticidforbruget belaster miljøet, men kanderimod eksempelvis indikere en ændring i valg af pesticider mod midler der kun skal udbringes ifå gram pr. ha frem for eksempelvis midler, der skal udbringes i 1 kg. pr. ha for at give den ønskedeeffekt. Sådanne midlers giftighed overfor organismer i miljøet kan være meget forskellig.Miljøstyrelsen har derfor for nyligt i forbindelse med udviklingen af model for pesticidafgiftenudviklet et system, der gør det muligt at beregne miljø- og sundhedsbelastningen af de enkeltepesticider. Forfatterne til rapporten har på baggrund af Miljøstyrelsens belastningstal udviklet etsystem, hvormed man via oplysning om banernes pesticidforbrug og arealstørrelse kan beregnebanernes belastningstal. Grundlaget for en opgørelse af pesticidbelastningen på den enkelte bane eren angivelse af de forskellige baneelementers areal (dvs. det samlede areal for banens greens,fairway mv.) og en angivelse af hvilke pesticider der anvendes og den forbrugte mængde.Forfatterne har i rapporten angivet forslag til belastningsloft for pesticidbelastningen, der bygger påden antagelse, at det nuværende forbrug kan reduceres i mange golfklubber. Belastningsloftet erfastlagt ud fra de produkter, der er godkendt til anvendelse på banerne i dag.
2