Miljøudvalget 2011-12
MIU Alm.del Bilag 340
Offentligt
1112234_0001.png
1112234_0002.png
1112234_0003.png
11. april 2012hjo/nw/J.nr. 07.01.0017-07
NOTATTil: Miljøministeren og Miljøstyrelsen
Fra:affald danmark
affald danmarks

input til ressourcestrategien

RessourcestrategiAffald er en ressource, men en ressourcestrategi bør have et bredere sigte endressourcerne i affaldet. Ressourcestrategien bør ikke være et nyt navn for entraditionel affaldsplan. En plan for ressourcerne skal ikke bare se på affaldsfa-sen men også produktionsfasen og forbrugsfasen.Ressourcestrategien bør have 3 ben: Materialeressource, næringsstoffer ogenergiressourcer - og der skal prioriteres. Vi ønsker vi os en videnbaseret res-sourcestrategi, hvor der satses på effektiv udnyttelse af de ressourcer, der gi-ver mest værdi.Affaldsforebyggelse og -minimering er også vigtig, og her er det producenter-ne og forbrugerne, der er de centrale aktører. I affaldssektoren kan vi bidragemed råd til en produktudvikling der sikrer ressourcekredsløbet, ligesom vi kanpåvirke forbrugerne via oplysning, de systemer vi stiller til rådighed, samtbetalingen for disse.Mål for materialeressourcer og næringsstofferVi vil gerne have ressourcemål frem for genanvendelsesprocenter. Genanven-delsesprocenter er kvantitative, og de siger ikke noget om kvaliteten i genan-vendelsen. Det medfører også, at genanvendelse af tungt affald (f.eks. bygge-affald) prioriteres højt - uanset at det miljø- og ressourcemæssigt er langt me-re værdifuldt at genanvende f.eks. det lette plastaffald.Mange af de nye behandlingsformer kan heller ikke klassificeres så enkelt –de består måske både af genanvendelse og energiudnyttelse.Ressourceudnyttelsen er først komplet, når affaldsressourcerne har erstattetnye råstoffer, og derfor skal ressourcemål forfølges – ikke bare med sorte-ringskrav - men også med regler og incitamenter, der understøtter at materia-leressourcerne igen kan afsættes til ny produktion, og at næringsstofferne reelterstatter andre næringsstoffer.
Og så må vi ikke glemme, at et sundt ressourcekredsløb kræver fortsat fokuspå miljøfarlige stoffer, som ikke skal genintroduceres i kredsløbet, hvis de erproblematiske. De skal identificeres og udsorteres til separat behandling.Det at måle på ressourceudnyttelse og miljøbeskyttelse kræver nye opgørel-sesmetoder, hvor der i stedet måles på mængden af nye råstoffer, der erstattesaf sekundære råstoffer i affaldet. Vi arbejder på at opstille konkrete forslag til,hvordan det kan ske.Mål for energiudnyttelseI en længere årrække vil der stadig være affald, hvor materialeressourcer ognæringsstoffer ikke umiddelbart kan udnyttes, og hvor energiressourcen skaludnyttes så effektivt som muligt. Det er vigtigt, at forbrændingssektoren ikkegår i stå, men forfølger det mål, at energiressourcen i affaldet også udnyttes såeffektivt som muligt i energisystemet.Genanvendelse af affald skal øges – men det skal ikke ske ved at begrænsekapacitet til energiudnyttelse af affald. Tværtimod er der også her brug forteknologiudvikling.Der er brug for klare mål for at sikre effektiv energiproduktion på affald, derunderstøtter den vedvarende energi. Det bør f.eks. være et mål, at mest muligel-produktion på affald kan ske, når vindmøllerne står stille, og den varme,der produceres på affald, bør udnyttes, når behovet er størst – om vinteren.VirkemidlerDer er brug for mange forskellige incitamenter til at understøtte målene, ogdet er vigtigt, at incitamenterne åbner for metodefrihed i affaldssektoren – hoskommunerne og hos affaldsvirksomhederne. Incitamenter skal skabe rammerfor nytænkning og teknologiudvikling og ikke fastlåse kommunerne og af-faldsvirksomhederne til bestemte metoder og teknologier.Det er husholdningsaffaldet, der skal være primusmotor for udviklingen. Deter muligt at sortere flere værdifulde ressourcer ud af husholdningsaffaldet –både i dagrenovation, storskrald og i det, der kommer på genbrugspladsen, ogdet kan sætte gang i udvikling af sorterings- og behandlingsteknologier, somogså kan udnyttes til erhvervsaffald.Der er brug for mere offentlig-privat samarbejde om udvikling af nye tekno-logier. Der skal sikres sammenhæng mellem kommunernes indsamling ogsortering af husholdningsaffald og de nye de sorterings- og forbehandlings-teknologier, som private affaldsvirksomheder skal etablere.Erhvervsaffaldet indeholder ligeledes flere værdifulde ressourcer, som kanudsorteres, og det kræver et velfungerende marked, der understøtter ressour-ceudnyttelsen. Virksomhederne drives først og fremmest af økonomi og krav ilovgivningen. Der er brug for økonomiske incitamenter, der styrker konkur-renceevnen for ressourceudnyttelse – og der er brug for klare og enkle reglerfor genanvendelse, som kan formidles til virksomhederne.Viden er vigtig – og andre landes erfaringer kan bruges. Der er brug for etkompetencecenter, der kan bistå kommuner og virksomheder med viden om
Side 2 af 3
ressourcer, sorteringsteknologier og behandlingsmuligheder. Det kan f.eks.være en videreudvikling af den kompetenceopbygning og videnformidling,som DAKOFA allerede varetager.Et internationalt ressourcemarkedHandel med affald over grænserne er en nødvendighed, hvis vi skal have allede værdifulde ressourcer i affaldet udnyttet. Vi ser gerne en ressourcestrategi,som signaliserer at Regeringen støtter op om, at ressourcekrisen skal løses ifællesskab på EU-niveau og inden for det indre marked for affald til nyttiggø-relse. Det gælder også energiudnyttelse af affald, hvor danske anlæg kanenergiudnytte affald, der ellers deponeres i lande, der ikke er så langt endnu.Særlige fraktioner kan ofte udnyttes mere effektivt hos virksomheder i andrelande, der har et stort opland, mens danske virksomheder i højere grad kaninvestere i nye behandlingsmetoder, hvis de kan basere sig på et større euro-pæisk marked. Ressourceudnyttelse af farligt affald og elektronikaffald ernoget af det, der kræver et større marked.
Side 3 af 3