Miljøudvalget 2011-12
MIU Alm.del Bilag 21
Offentligt
1030576_0001.png
1030576_0002.png
1030576_0003.png
1030576_0004.png
1030576_0005.png
1030576_0006.png
Miljø- og PlanlægningsudvalgetMPU alm. del - Bilag 486Offentligt
21. juni 2007
Politisk aftale om organisering af affaldssektorenRegeringen har den 21.6.2007 indgået aftale med Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre, Social-demokraterne og Socialistisk Folkeparti om følgende:1. Hovedlinjer i aftalenDenne aftale sigter mod at videreudvikle den høje miljøkvalitet på affaldsområdet. Forligspartierneer enige om, at miljøministeren skal iværksætte følgende initiativer for affaldssektoren. Initiativernetager udgangspunkt i regeringsudspillet om ”Den nye affaldssektor” og anbefalinger fra arbejds-gruppen om organisering af affaldssektoren ”En effektiv affaldssektor”.- Der skal i højere grad være frit valg for virksomhederne i forhold til affald, der genanvendes- Det skal være miljømæssigt forsvarligt, nemt og billigt for borgere og virksomheder at kom-me af med deres affald- Aftalen sigter mod at fastholde og videreudvikle den høje miljøkvalitet som findes i Affalds-strategi 2005-08.- Der skal være tilstrækkelig affaldsbehandlingskapacitet- Der skal være effektiv service til borgere og virksomheder samt effektiv kontrol med, at af-faldet håndteres korrekt- Affaldssektoren skal være økonomisk effektiv- Færre regler skal erstatte de 8000 regulativfastsatte ordninger der findes i dag.2. Aftalens indhold2.1 Styrket konkurrence og øget gennemsigtighed på markedet for genanvendeligt er-hvervsaffaldFrit valg af genanvendelsesanlæg og ny ansvarsfordelingI dag skal den enkelte kommune anvise virksomhedens affald til anlæg, der kan genanvende affal-det. Fremover skal virksomheder med affald, der skal genanvendes frit kunne vælge mellem an-læg, der er opført på en landsdækkende liste over genanvendelsesanlæg. Det skal fremgå af listen,hvilke typer genanvendeligt affald, anlægget er godkendt til at behandle. For at blive optaget pålisten, skal anlæggene være miljøgodkendt og leve op til en given kvalitet af genanvendelse, der erfastsat for den konkrete affaldstype. Frit valg af genanvendelsesanlæg for virksomheder vil gøreindsamling og genanvendelse mere effektiv. Centrale behandlingskrav for udvalgte affaldstyper vilunderstøtte det frie valg og styrke konkurrencen på markedet for genanvendeligt affald.I dag går affaldet typisk gennem mange hænder, inden det er færdigbehandlet. Derfor er det ikkealtid hensigtsmæssigt, at det er den oprindelige affaldsproducent, der har ansvaret for affaldet, fradet opstår på virksomheden og indtil det er behandlet helt færdigt. Fremover skal den, som harmed affaldet at gøre derfor også have ansvaret for, at det bliver håndteret rigtigt på hvert trin i pro-cessen. Det skal dog fortsat være affaldsproducentens ansvar at kildesortere affaldet korrekt efterde gældende regler. Frit valg af behandlingsanlæg for erhvervsaffald, der skal genanvendes, vilsammen med affaldsafgiften trække i retning af mere genanvendelse.
Kommunernes rolle som myndighed og driftsherre skal være klart adskilt på affaldsområdet. Adskil-lelsen skal sikre, at der fortsat kan være fuld tillid til, at myndighedsudøvelse sker på et objektivtgrundlag. Samtidig skal driftsøkonomiske beslutninger udelukkende træffes ud fra driftsøkonomiskehensyn. Adskillelse skaber også større gennemsigtighed i den kommunale økonomi ved at skabeen klar opdeling mellem gebyr- og skattefinansierede aktiviteter.Forligsparterne er enige om, at virksomhederne skal have frit valg af genanvendelsesanlæg.Reglerne om frit valg af genanvendelsesanlæg, herunder kravene til at blive optaget på denlandsdækkende liste over godkendte genanvendelsesanlæg, træder i kraft den 1. januar 2009.Miljøstyrelsen vil tilrettelægge reglerne i tæt dialog med de relevante aktører.Forligsparterne er enige om, at der for udvalgte affaldstyper fremover skal fastsættes ens be-handlingskrav, der gælder for hele landet.Forligsparterne er enige om, at ansvaret for erhvervsaffald der genanvendes kan overdrages tilen godkendt affaldsindsamler eller godkendt anlæg. Reglerne om overdragelse af ansvaret fordet genanvendelige erhvervsaffald træder i kraft den 1. januar 2009. Miljøstyrelsen vil udarbej-de forslag til regler i tæt dialog med de relevante aktører.Forligsparterne er enige om, at det fortsat er en kommunal opgave at klassificere, om affald fravirksomheder skal genanvendes, forbrændes eller deponeres. I tilfælde af tvivl om klassificerin-gen skal kommunen kun anvise affald til genanvendelse, hvis den affaldsproducerende virk-somhed kan dokumentere, at et anlæg, der er opført på den landsdækkende liste over god-kendte genanvendelsesvirksomheder, kan og vil behandle det efter de fastlagte behandlings-krav.Forligsparterne er enige om, at der skal ske adskillelse af kommunernes rolle som myndighedog driftsherre.
Farligt affaldDet er vigtigt, at farligt affald behandles rigtigt. En klar ansvarsfordeling kombineret med det nød-vendige tilsyn betyder, at frit valg af indsamler og genanvendelsesanlæg også kan lade sig gøre forgenanvendeligt farligt erhvervsaffald. Klassificering af farligt affald skal være en kommunal opga-ve, fordi kommunerne via deres tilsyn med virksomhederne har den fornødne kompetence og detkonkrete kendskab til virksomhedernes affald. Kommunerne skal også fortsat have ansvaret for altfarligt affald fra husholdninger og den del af virksomhedernes farlige affald, der skal deponereseller forbrændes. Frit valg af indsamler og behandlingsanlæg for det genanvendelige, farlige er-hvervsaffald ændrer ikke på de nuværende regler for eksport af affald og forringer dermed ikkekontrollen med eksport af farligt affald til nyttiggørelse udenfor Danmark.Virksomhederne skal have adgang til at aflevere små mængder farligt affald på genbrugsstationer-ne. Betalingen herfor er nævnt under afsnittet om virksomhedernes betaling for at genbrugsstatio-nerne stilles til rådighed for dem.Forligsparterne er enige om, at farligt genanvendeligt erhvervsaffald også indgår i den nye ord-ning med frit valg af genanvendelsesanlæg og indsamlere for virksomheder. De relevante par-ter inddrages i den konkrete udformning heraf.Forligsparterne er enige om, at det fortsat også er en kommunal opgave at klassificere, om far-ligt affald fra virksomheder skal genanvendes, forbrændes eller deponeres. I tilfælde af tvivl om
2
klassificeringen skal kommunen kun anvise det farlige affald til genanvendelse, hvis den af-faldsproducerende virksomhed kan dokumentere, at et anlæg, der er opført på den landsdæk-kende liste over godkendte genanvendelsesvirksomheder, kan og vil behandle det efter de fast-lagte behandlingskrav.Kommunernes klassificering af farligt affald som genanvendeligt, forbrændings- eller depone-ringsegnet vil indgå i evalueringen af fritvalgsordningen, der skal gennemføres, når den harfungeret i tre år.
GenbrugspladserKommunerne skal fremover sikre, at alle virksomheder kan aflevere affald, der i art og mængdesvarer til en husholdning, på en kommunal genbrugsplads. Virksomheder med små mængder farligtaffald skal kunne aflevere det på de kommunale genbrugspladser, uanset hvordan det efterfølgen-de skal behandles. Virksomheder skal betale for, at genbrugspladsen står til deres rådighed og derskal udformes ens principper for opkrævningen af gebyrer for virksomhedernes benyttelse af gen-brugspladser i hele landet. De konkrete principper for gebyrberegning fastlægges i tæt samarbejdemed repræsentanter for affaldsproducenter og branchen.Forligsparterne er enige om, at virksomheder i hele landet skal have adgang til deres kommu-nale genbrugspladser og skal betale for det. Parterne er enige om, at ordningen skal gebyrfi-nansieres, og at gebyret for at genbrugspladsen stilles til deres rådighed, skal beregnes påbaggrund af ens principper, som afspejler omkostningerne og tillige modvirker krydssubsidie-ring. Reglerne skal træde i kraft den 1. januar 2009.Ministeren drøfter de konkrete principper for gebyrberegningen med forligsparterne inden denye regler træder i kraft.
2.2 Effektiv service og administrativ forenkling – regulativer, data og gebyrerDet skal være lettere at se, hvilke regler som gælder, og det skal være mere enkelt at få et overblikover de forskellige regler i kommunerne.I dag indsamler myndigheder data om affald på hver deres måde og det giver store og unødvendi-ge administrative byrder for virksomhederne. Indberetningen af data om affald skal forenkles ogdobbeltindberetninger skal forhindres.Alle affaldsordninger (f.eks. indsamling af dagrenovation og haveaffald samt genbrugspladser) skalfinansieres via gebyrer. Det betyder at, det kun er håndteringen af herreløst affald, som kan skatte-finansieres. Kommunerne skal følge ens principper for, hvordan de fordeler omkostningerne påforskellige brugergrupper. Der skal føres regnskab med omkostningerne for hver enkelt affaldsord-ning. Gebyret kan opkræves som ét gebyr for den enkelte borger eller virksomhed.Retningslinjer for standardregulativerne og principperne for gebyrberegning fastlægges i tæt sam-arbejde med repræsentanter for affaldsproducenter og branchen.Forligsparterne er enige om, at der skal udformes standardregulativer for husholdnings- og er-hvervsaffald, som kommunerne har pligt til at bruge. Standardregulativerne skal træde i kraft fra1. januar 2009.
3
Forligsparterne er enige om, at der skal etableres et samlet landsdækkende affaldsdatasystem,som alle myndigheder og øvrige relevante aktører har pligt til at indberette til og anvende. Sy-stemet skal være obligatorisk fra 1. januar 2010.Forligsparterne er enige om, at reglerne om kommunale gebyrer for affald skal revideres, sågennemsigtigheden øges. Der skal samtidig opstilles kriterier for, hvordan de enkelte omkost-ninger fordeles på brugergrupper og hvilke typer af virksomheder, som kan opkræves gebyr.Revisionen af gebyrreglerne skal være implementeret den 1. januar 2009.Ministeren drøfter de konkrete principper for standardregulativer og gebyrer med forligsparterneinden de nye regler træder i kraft.
2.3 Innovation – nye teknologier til affaldsbehandlingDer sker i disse år en kraftig udvikling indenfor teknologier til affaldsbehandling, som kan medvirketil at mindske ressourcetabet og miljøbelastningen ved affald og udnytte energi og ikke-fornyeligeressourcer som f.eks. metaller bedre. Eksempelvis har flere danske virksomheder i samarbejdemed affaldsbehandlingsanlæg igangsat forsøgsprojekter, der skal afdække mulighederne for pro-duktion af bioethanol af affald.I dag fremstår Danmark sammenlignet med lande både inden og udenfor Europa som foregangs-land i forhold til håndtering af affald. Der er dog behov for en styrket innovationsindsats for at sikre,at Danmark også fremover vil have et teknologisk forspring.Den nye model for genanvendeligt erhvervsaffald bidrager i form af frit valg og ensartede behand-lingskrav til et teknologisk løft i affaldssektoren. Frit valg af anlæg vil skabe rum for en professiona-lisering af området, der kan give en bedre sortering og genanvendelse af erhvervsaffaldet.Til forskel fra innovation i eksempelvis vandsektoren er affaldssektoren karakteriseret ved, at der iforhold til en række særligt kritiske affaldsfraktioner alleredeerudviklet nye behandlingsteknologier.Det primære behov for disse er derfor ikke at få tilført flere støttemidler til udvikling. Derimod er detvæsentligt, at de væsentligste barrierer for fuldskalaopførelse afhjælpes. På lidt længere sigt vil derdog stadig være behov for midler til at udvikle behandlingsteknologier i takt med at nye komplekseaffaldsfraktioner opstår og kræver særskilt behandling. Der findes allerede tilskudsmuligheder tilteknologiudvikling i affaldssektoren f.eks. globaliseringspuljen, det energiteknologiske udviklings-og demonstrationsprogram (EUDP), virksomhedsordningen og PSO-støttemidler. Branchen opfor-dres til at udnytte de muligheder, der bl.a. ligger i de ovenfor nævnte nyoprettede puljer.For de konkrete teknologier vurderes det på nuværende tidspunkt at være vanskeligt at tiltrækkerisikovillig kapital. Det vurderes, at investeringsrisikoen kan reduceres ved at udfase de miljømæs-sigt dårligste behandlingsmetoder, eventuelt suppleret med sikring af tilstrækkelige affaldsmæng-der til nye specialiserede anlæg. Således skal der i forhold til særligt kritiske affaldsfraktioner, ek-sempelvis røggasrensningsprodukter, shredderaffald, imprægneret træaffald, og PVC-affald, i taktmed at ny viden tilvejebringes, iværksættes samfundsøkonomisk begrundede reguleringsmæssigetiltag. Dette kan eksempelvis bestå i skærpede nationale behandlingskrav kombineret med et åbentlicitationsudbud af en midlertidig ret til behandling af de nævnte fraktioner baseret på krav om engiven behandlingspris og miljøkvalitet. Behandlingskravene skal i så fald være klare og annonceresi god tid, så virksomhederne indenfor en rimelig overgangsperiode kan indrette deres teknologi ogproduktudvikling efter reguleringen. Ligeledes skal de skærpede miljøkrav til disse fraktioner videre-føres, når udbudsperioden er afsluttet.
4
Overordnet skal der arbejdes for, at behandlingskravene ligeledes gennemføres på EU-niveau. Detvil betyde et større marked for teknologierne og samtidig øge sandsynligheden for, at der er etøkonomisk potentiale for at udvikle nye teknologier for affaldstyper, der kun findes små mængder afi Danmark.Forligsparterne er enige om, at der med udgangspunkt i samfundsøkonomiske analyser skalidentificeres reguleringsmæssige tiltag, eksempelvis skærpede miljøkrav og udbud af retten tilbehandling af specificerede affaldsfraktioner i en begrænset periode med henblik på at under-støtte nye teknologier til behandling af røggasrensningsprodukter, affald af imprægneret træ,shredderaffald og pvc-affald. Igangsættelse af konkrete tiltag bør som udgangspunkt bero påden samfundsøkonomiske rentabilitet forbundet hermed.Forligsparterne er enige om at arbejde for behandlingskrav til udvalgte miljøproblematiske af-faldstyper.
2.4 Effektiv forbrændings- og deponeringssektorNy organisering af forbrændings- og deponeringssektoren i to faserEU-reglerne om affald har stor betydning for, hvordan vi i Danmark kan regulere import af affald tilforbrænding. Der forhandles i øjeblikket om et nyt affaldsdirektiv, der kan ændre mulighederne forat styre importen. Det er ikke hensigtsmæssigt at tage stilling til, hvordan forbrændingssektorenskal organiseres fremover, før betingelserne i det nye affaldsdirektiv ligger fast. Det er endnu usik-kert, hvordan deponeringssektoren vil se ud inden deponeringsdirektivet er implementeret i 2009.Ministeren indkalder forligsparterne til fornyet drøftelse om effektivisering af forbrændings- og de-poneringsområdet efter vedtagelsen af et nyt affaldsdirektiv.Regnskabsmæssig udskillelse af forbrændings- og deponeringsanlæg, anvendelse af års-regnskabslov og etablering af åbningsbalanceFor at sikre økonomisk gennemsigtighed for forbrændings- og deponeringsanlæg, fremme konkur-rence, forhindre konkurrenceforvridning, og skabe et ensartet grundlag for benchmarking, skal dervære ét sæt regler for regnskabsaflæggelse, som gælder for alle anlæg.Alle selskaber, der råder over forbrændings- og deponeringsanlæg skal aflægge regnskab efterårsregnskabsloven, og skal aflægge særskilte regnskaber. Forbrændings- og deponeringsanlæg,der indgår i den kommunale forvaltning skal opfylde tilsvarende regnskabskrav. Der skal indføresfunktionsopdelte regnskaber, så andre aktiviteter (f.eks. genbrugspladser eller sorteringsanlæg)ikke indgår i regnskaberne for forbrændings- og deponeringsanlæg. Hermed udskilles også de an-læg, som i dag er en del af den kommunale forvaltning, og der sikres en klar økonomisk adskillelsemellem kommunen og forbrændings- og deponeringsanlæg. Det bidrager til at adskille kommuner-nes myndigheds- og driftsherrerolle på affaldsområdet.Udveksling af ydelser mellem de regnskabsmæssigt adskilte enheder (både mellem forbrændings-og deponeringsanlæg og evt. øvrige affaldsaktiviteter) skal ske på markedsøkonomiske vilkår ogydelserne skal konteres særskilt i hvert enkelt regnskab. Samtidig skal der afgives revisorattest på,at dette princip er overholdt. For at synliggøre kapitalomkostningerne, skal der etableres en særskiltåbningsbalance for hvert enkelt forbrændings- og deponeringsanlæg. Der skal fastsættes retnings-linjer, der sikrer, at anlæggene anvender ens principper for opstilling af åbningsbalancen samt hen-læggelser, afskrivningsperiode og afskrivning. Hermed bliver anlæggenes kapitalomkostninger op-gjort på samme måde så de kan sammenlignes. Ensartede principper vil bidrage til en mere retvi-
5
sende opgørelse af anlæggenes værdi og en realistisk fastsættelse af gebyrerne, der forebyggerpludselige udsving i priserne for borgere og virksomheder.Forligsparterne er enige om, at forbrændings- og deponeringsanlæg skal aflægge regnskabefter årsregnskabsloven og at det undersøges om de anlæg, der indgår i den kommunale for-valtning fremover kan nøjes med at aflægge regnskaber efter årsregnskabsloven. Årsregn-skabsloven indføres for forbrændings- og deponeringsanlæg fra regnskabsåret 2010Forligsparterne er enige om, at der skal indføres særskilte regnskaber for forbrændings- og de-poneringsaktiviteterne, og aflægges funktionsopdelte regnskaber for evt. øvrige affalds-aktiviteter. Ydelser mellem de regnskabsmæssigt adskilte enheder skal ske på markeds-økonomiske vilkår, konteres særskilt, og der skal afgives revisorattest om overholdelse heraf.Forligsparterne er enige om, at der skal etableres særskilte åbningsbalancer for alle forbræn-dings- og deponeringsanlæg, og at der skal anvendes ens principper for det.
Benchmarking af forbrændings- og deponeringsanlægDe ca. 30 forbrændingsanlæg og ca. 125 deponeringsanlæg skal benchmarkes for at sammenligneanlæggenes økonomiske og miljømæssige effektivitet på få, vigtige områder. For at kunne sam-menligne effektiviteten anlæggene imellem, er det nødvendigt at tage højde for anlæggenes for-skellige rammebetingelser og miljøstandard.Benchmarking skal bidrage til en øget gennemsigtighed i sektoren og dermed skabe grundlag foren øget effektivisering. Herudover kan benchmarking bidrage til at skabe et solidt datagrundlag foren eventuel ny organisering af forbrændings- og deponeringssektoren, der skal træffes politisk be-slutning om, når det nye affaldsdirektiv er vedtaget. De konkrete principper for benchmarking drøf-tes med relevante myndigheder og aktører på forbrændings- og deponeringsområdet og bench-markingen kontrolleres af Miljøstyrelsen. Forligskredsen modtager årligt en status for benchmarkin-gen.Forligsparterne er enige om, at indføre obligatorisk benchmarking på forbrændings- og depone-ringsanlæg fra [1. januar 2009]. Der skal skabes hjemmel til, at Miljøministeren kan forpligte an-læggene til at deltage i benchmarking og offentliggøre resultaterne.
3. Opfølgning og evalueringAftalens virkninger evalueres i forligskredsen 3 år efter at nye regler om genanvendeligt erhvervsaf-fald og krav om benchmarking er trådt i kraft, dvs. i 2012.Forligsparterne gør efter 3 år status over, i hvilket omfang branchen har opnået støtte fra diversepuljer, og vurderer herefter, om der er behov for ændringer.
6