Miljøudvalget 2011-12
MIU Alm.del Bilag 21
Offentligt
1030566_0001.png
1030566_0002.png
Aftale om fortsat afvikling af brugen af plantebeskyttelsesmidler på offentli-ge arealerMiljøministeren, Danske Regioner og KL indgår herved aftale om fortsat afvikling af brugen af plante-beskyttelsesmidler på offentlige arealer.
Indledning1. I forlængelse af den her indgåede aftale og af strukturreformen opsiges ”Aftale mellem miljø- ogenergiministeren og Kommunernes Landsforening, Amtsrådsforeningen, Københavns Kommune ogFrederiksberg Kommune om at afvikle brugen af plantebeskyttelsesmidler på offentlige arealer”,som blev indgået den 3. november 1998.2. I Pesticidplan 2004-2009 fastslås, at det offentliges minimering af anvendelsen af plantebeskyttel-sesmidler skal fastholdes. Som følge af aftalen om at afvikle brugen af plantebeskyttelsesmidler påoffentlige arealer er der siden 1998 sket en væsentlig reduktion af Statens, Amternes og Kommu-nernes forbrug af plantebeskyttelsesmidler på offentlige arealer1, og denne positive udvikling øn-skes fastholdt gennem en fortsat og vedvarende reduktion.3. Endvidere fremgår det af Vandrammedirektivets miljømål2, at udledningen af forurenende stoffer tilgrundvandet skal forebygges eller begrænses.
Formål og område4. Det er aftalens formål fortsat at afvikle brugen af plantebeskyttelsesmidler på offentlige arealer ogderved begrænse risikoen for grundvandsforurening og beskytte natur og menneskers sundhed.5. Parterne forpligter sig til aktivt at virke for aftalens gennemførelse.6. Aftalen omfatter plantebeskyttelsesmidler, som defineret i bekendtgørelse om bekæmpelsesmidler3§ 2, stk. 1, bortset fra midler til bekæmpelse eller afværgning af hvirveldyr. Aftalen omfatter desu-den ikke plantebeskyttelsesmidler, der anvendes i overensstemmelse med de til enhver tid gældenderegler om økologisk jordbrugsproduktion.7. Aftalen vedrører arealer der ejes, vedligeholdes eller drives af kommuner, regioner eller staten.8. For golfbaner beliggende på offentlige arealer har den offentlige myndighed mulighed for at ladebrugen af plantebeskyttelsesmidler være reguleret af Golfaftalen4.
Særlige områder9. Der kan i fornødent omfang anvendes plantebeskyttelsesmidler til forsknings-, udviklings-, og af-prøvningsopgaver.10. Forudsat at der foreligger en plan for afvikling, og den forvaltende myndighed arbejder aktivt for atafvikle brugen af plantebeskyttelsesmidler, kan der midlertidigt anvendes plantebeskyttelsesmidlerpå begrænsede områder, hvor det er påkrævet for at undgå væsentlige sikkerhedsmæssige ellerdriftsmæssige problemer.11. Forudsat at der foreligger en plan for afvikling, kan Kæmpe Bjørneklo bekæmpes med plantebe-skyttelsesmidler i overensstemmelse med ”Anbefalinger vedrørende bekæmpelse af Kæmpe Bjør-neklo”, som findes på Miljøstyrelsens hjemmeside.
Opfølgning12. Kommunerne, regionerne og de statslige institutioner indberetter årligt på anmodning af følgegrup-pen, jf. punkt 14, oplysninger om forbruget af plantebeskyttelsesmidler, herunder begrundelse forforbruget og overvejede alternativer.13. I år 2008 og herefter hvert 3. år undersøges forbruget af plantebeskyttelsesmidler nærmere. Under-søgelsen skal bl.a. identificere særlige problemområder og forhold, der modvirker en fuldstændigafvikling.

Følgegruppe

14. Der nedsættes en følgegruppe med repræsentanter fra Miljøstyrelsen, Danske Regioner, KL ogSkov & Landskab på Københavns Universitet. Formandskab og sekretariat varetages af Miljøstyrel-sen.15. Følgegruppen koordinerer videnindsamling, evaluerer opfølgningen på aftalen og vurderer løbende,om der er behov for yderligere tiltag, herunder forsknings- og udviklingsaktiviteter og supplerendeinformation til kommuner og statslige institutioner.
Support og virkemidler16. Parterne vil samarbejde om udvikling og afprøvning af materiel, metoder og strategier til forebyg-gelse og bekæmpelse af ukrudt og skadevoldere. Miljøministeren vil arbejde for, at der stilles res-sourcer til rådighed for dette. Miljøstyrelsen kan med forbehold for finansloven udarbejde eller ydetilskud til information om pesticidfri anlæg, drift og vedligeholdelse.17. Parterne sikrer, at regionerne, kommunerne og de statslige institutioner har adgang til informationom aftalen, herunder de alternative metoder til bekæmpelse af ukrudt og skadevoldere der er udvik-let, og hvilke hjælpemidler der i øvrigt findes.
Ikrafttrædelse18. Aftalen træder i kraft ved undertegnelsen.København, den 29. marts 2007
Miljøministeren
Danske Regioner
KL
Evaluering findes på Miljøstyrelsens hjemmeside.Direktiv 2000/60/EF af 23. oktober 2000, artikel 4.3Bekendtgørelse nr. 533 af 18. juni 2003 med senere ændringer.4Aftale af 21. juni 2005 mellem Dansk Golf Union, miljøministeren og Kommunernes Landsforening om at af-vikle brugen af plantebeskyttelsesmidler i golfklubber.2
1