Miljøudvalget 2011-12
MIU Alm.del Bilag 21
Offentligt
1030564_0001.png
1030564_0002.png
1030564_0003.png
1030564_0004.png
Aftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti om enstyrket miljø- og naturbeskyttelse i 2011-2013Regeringen og Dansk Folkeparti ønsker med denne aftale at løfte miljø- og naturind-satsen i 2011-2013. Aftalen er fokuseret på områder med særlige udfordringer oghvor indsatser i særlig grad vil have positiv effekt for Danmarks miljø og natur tilgavn for borgere og erhverv.Der er enighed mellem parterne om, at der i alt afsættes 143 mio. kr. i 2011-2013 tilfølgende indsatser:

Bedre miljø i dagligdagen

Med denne aftale styrkes den enkelte borgers sikkerhed og miljøfornuftige valg samtden glæde og det udbytte borgerne har af naturens mangfoldighed.

Kemikalier og sundhed i dagligdagen og en styrket indsats for det grønne

personlige valg

Der afsættes 19 mio. kr. til initiativer, der retter sig mod at give borgerne et samlet ogoverskueligt billede af konkrete handlingsmuligheder i forhold til at tage hensyn tilmiljø og sundhed, fx når det gælder indkøb og brug af kosmetik og hårfarver, be-grænsning af madspild samt indsamling af elektronik til genanvendelse. Initiativerneomfatter informationskampagner, samarbejde med detailhandel og andre brancher,og vejledning og undervisning samt forsøg med mobile, it-baserede forbrugerinfor-mationsløsninger. Endelig er der enighed om, at en del af de afsætte midler skal an-vendes til affaldshåndtering, herunder til støtte af projekter om fx bedre kortlægning,indsamling og sortering af affald.

Styrket friluftsliv gennem lokalt samarbejde og bynær skovrejsning

Der afsættes 15 mio. kr. til støtte af projekter vedrørende faciliteter, såsom borde,bænke, mindre stier, så borgerne i højere grad kan få glæde af den danske natur.Endvidere iværksættes en indsats for at styrke mulighederne for at børn og unge fårgavn af naturen. Endelig iværksættes en yderligere indsats vedrørende bynær skov-rejsning.Den ekstra skovrejsningsindsats ligger i forlængelse den eksisterende bevilling på 30mio. kr. i 2010-2011 til statslig bynær skovrejsning mv. Parterne ønsker, at der i for-bindelse med udmøntning af disse midler er fokus på flersidet hensyn (drikkevands-beskyttelse, friluftsliv – nærhed til by og medfinansiering fra kommunerne). Projek-terne skal prioriteres til de kommuner, der yder den største medfinansiering.
Aftaler om Finansloven for 2011November 2010
1

Beskyttelse af truede danske arter og biodiversitet

Der afsættes 13 mio. kr. til gennemførelse af en målrettet indsats overfor udvalgtearter, som er truet i den danske natur. Indsatsen omfatter:Opfølgning på eksisterende forvaltningsplaner for beskyttelse af fx hare, agerhøneeller laks. Genudsætning af arter som helt eller delvist er forsvundet fra den danskenatur. Et nationalt borgerinddragelsesprojekt, hvor borgere får mulighed for at rap-portere de observationer af arter, de gør i naturen, samt et globalt orienteret dialog-projekt, hvor fx gymnasieelever får en grundlæggende indføring i biodiversitet.

En styrket miljøindsats til gavn for borgere og erhverv

Med denne aftale øges den nytte borgere og erhverv har af en styrket miljø- og natur-indsats.

Indsats for drikkevand med fokus på vandværker

For at nedbringe risikoen for, at pesticider ender i drikkevandet har regeringen be-sluttet at udvide beskyttelseszonen rundt om vandboringer fra 10 til 25 meter. Derskal skabes størst mulig klarhed om vandværkernes muligheder for at begrænse risi-koen for, at pesticidrester kan forekomme i drikkevandsforsyningen. Parterne afsæt-ter 5 mio. kr. til frivillige aftaler til gavn for vandværkerne. Efter ansøgning kan mid-lerne gives til udvikling og afprøvning af teknologier og metoder på vandværkerne ogi vandværkernes vandindvinding.

Svømmebade – teknologiudvikling

Der afsættes 5 mio. kr. til udvikling af teknologi med fokus på øget miljøbeskyttelse iforbindelse med svømmebade.

Pulje til partikelindsats

Partierne vil følge op på indsatsen om, at nedbringe partikelbelastning fra transportog fyring. Der afsættes en ramme på 3 mio. kr., som skal anvendes til demonstrationog information.

Naturpleje som driftsgren

De dyr og planter, som er knyttet til det åbne lands enge, overdrev, heder og græs-arealer, hører til de danske arter, som er under pres – blandt andet på grund af denintensive landbrugsdrift. Der er derfor behov for at udvikle metoder, som gør detattraktivt for landbruget at integrere naturplejen i den forretningsmæssige drift, ogder er behov for bedre viden om, hvor langt man kan nå med omkostningseffektivenaturplejeformer (høslæt) i forhold til græsning. På den baggrund afsættes 10 mio. kr.til understøttelse af aktuelle projekter om naturpleje og landbrugsdrift, herunder tiludarbejdelse af praktiske manualer og hjælpeværktøjer – både til de landmænd, som ipraksis skal gennemføre naturplejen, og til kommunale medarbejdere og andre, der
2
Aftaler om Finansloven for 2011November 2010
rådgiver om naturpleje. De afsatte midler kan både anvendes i forbindelse med land-brugsarealer i drift samt til arealer, der i dag ikke er i intensiv landbrugsdrift.

Håndtering ved vildtskade

Der afsættes 5 mio. kr. til tilskud til etablering og drift af aflastningsarealer på privatejendom i relation til kronvildt, gæs og svaner. Det betyder, at der vil være arealer ud-lagt med henblik på at tiltrække, fastholde og føde disse dyr, så skader på markafgrø-der reduceres.

Bedre grundlag for beskyttelse af værdifuld dansk natur

På baggrund af regeringsgrundlaget Danmark 2020 – viden > vækst > velstand >velfærd er der gennemført et serviceeftersyn af den eksisterende indsats for at be-skytte de mange mindre naturarealer i det åbne danske land (arealer under § 3 i na-turbeskyttelsesloven). Serviceeftersynet viser, at der er fejl i de registrerede § 3-naturarealer. En ufuldstændig registrering gør det vanskeligt at administrere naturbe-skyttelsesloven og anden lovgivning. Lodsejere har vanskeligere ved at disponere, nårde ikke ved, hvor den beskyttede natur findes på deres ejendom. I værste tilfælde for-svinder den beskyttede natur.Et forbedret registreringsgrundlag er således en gevinst for stat og kommune, lods-ejere og ikke mindst for naturen.Den forbedrede registrering af arealer under naturbeskyttelseslovens § 3 gennemfø-res efter særskilt aftale om en aktivitetsbaseret medfinansieringsløsning mellem Mil-jøministeriet og KL.Der afsættes 36 mio. kr. til et bedre grundlag for beskyttelse af værdifuld dansk natur.

Reserve til miljøinitiativer, herunder kemikalier, miljøteknologi og villaolie-

tanke

I fremtiden vil der fortsat være behov for at videreføre en fokuseret stærk indsats påkemikalieområdet i Danmark. Ligeledes vil der fortsat være behov for at videreføreen fokuseret indsats for fremme af miljøteknologi på områder som vand, forure-ningsbekæmpelse og beskyttelse af naturressourcer, hvor miljøudfordringerne er sto-re, og hvor danske virksomheder har gode forudsætninger for at skabe vækst og eks-port. Endelig kan der blive behov for en særlig indsats i forhold til jordforurening,som fx oprydning efter udslip fra villaolietanke. Der afsættes en reserve på i alt 32mio. kr. til yderligere indsatser vedrørende kemikalier, miljøteknologi i 2012 og 2013samt til villaolietanke.

Finansiering fra miljømilliard II

Aftalen følger op på regeringsgrundlaget fra 2007 Mulighedernes samfund, hvor detfremgår at regeringen afsætter en milliard kr. til natur- og miljøindsatser i 2010-2013(miljømilliard II).
Aftaler om Finansloven for 2011November 2010
3
Parterne er derfor enige om, at aftalens initiativer finansieres af miljømilliard II. Ud-gifterne på i alt 143 mio. kr. til aftalens initiativer afholdes i 2011-2013 fra finanslo-vens § 23.11.79.55. Reserve til øvrige indsatser på miljøområdet. Udmøntningen vilske gennem ændringsforslag til finanslovsforslaget for 2011.
4
Aftaler om Finansloven for 2011November 2010