Miljøudvalget 2011-12
MIU Alm.del Bilag 164
Offentligt
1062857_0001.png
1062857_0002.png
1062857_0003.png
E-post den 2. januar 2012

Odderen i Vestsjælland

Odderen er sidst registreret på Sjælland i 1967. Ingen har siden set odderen. Ingentrafikdræbte, rusedruknede eller tilskadekomne oddere er siden indleveret til ZoologiskMuseum eller andre myndigheder.To biologer i Vestsjællands Amt fandt i december 1994 ”et noget udtrådt ekskrement, der blevsendt til DMU. 99 % sikkerhed for, at det var odder” (Kilde: ”Odder (Lutra lutra L.) genfundet på Sjælland” iFlora og Fauna (2): 41-46, Århus 1996)To biologer (med tilknytning til DMU) arbejdede i 1995 som odderkonsulenter for VestsjællandsAmt i forbindelse med udpegningen af habitatområder i amtet. De fandt 2-3 ekskrementer.Odderen var således genopstået i amtet til trods for, at Danmarks Miljøundersøgelser (DMU-DCE) Skov- og Naturstyrelsen (SNS-NST) i 1994 skrev i rapporten ”Genudsætning af indbragteunger (Lutra lutra) ”, at ”odderen ikke findes mere hverken på Sjælland eller Fyn”.DMU moniterede 99 lokaliteter i Vestsjællands Amt i april 1996 uden at finde et enesteodderspor eller – ekskrement, mens en biolog (med tilknytning til DMU) i maj 1996 fandt 1-2spor.Der blev i 2000 udarbejdet en odderrapport på Københavns Universitet om odderen iVestsjælland. Den biologistuderende fandt 2-3 ekskrementer, der ligesom i 1995 og 1996udokumenteret skulle fastslå, at der var en odderbestand i amtet.To DMU-biologer fandt i forbindelse med NOVANA-2004 2 odderekskrementer i Vestsjælland.De to ekskrementer blev indleveret i november 2004 på Biologisk Institut, KøbenhavnsUniversitet, hvor de blev dna-analyseret. Det viste sig at være et ilder- og et minkekskrement.Det var første gang, at DMU blev undersøgt udefra!Danmarks Naturfredningsforening (DN) opfordrede derefter i vinteren 2006 frivillige til atdeltage i en odderundersøgelse i Vestsjælland. Der blev fundet 25 ekskrementer, som DMU hardna-analyseret. De 8 ekskrementer hævdes at stamme fra odderen.

Genudsætning af 5 jyske rehabiliterede oddere

DN fik den 15. december 2009 Skov- og Naturstyrelsens tilladelse til at genudsætte 5 jyskeoddere i Vestsjælland. Der befandt sig dengang 5 oddere i AQUA, og det var disse oddere, derskulle indgå i et genudsætningsprojekt. Odderne slap imidlertid ud i friheden, før etgenudsætningsforløb var startet, hvilket har udskudt projektet. Det hed sig dengang, at de 5jyske oddere skulle supplere den sjællandske (fiktive) odderbestand.
Der var ellers flere advarsler imod genudsætningen af de jyske oddere. Således advarede DTUVeterinærinstituttet imod at flytte odderne, da der er vildtsundhedsmæssige risici ved at flytteoddere fra fangenskab til naturen (J.nr. 09/04226)Professor ved Institut for Veterinær Sygdomsbiologi, KU, Kurt Buchmann redegjorde for, atrisikoen stiger for, at mennesker bliver smittet med lever-ikte-parasitter, der udløserbetændelse, hvis oddere bliver sat ud i den danske natur (Kilde: Videnskab.dk den 29. april 2010)DMU-seniorforsker Liselotte W. Andersen har forklaret, at hvis man tilfører oddere fra Jyllandfor at udbygge den sjællandske bestand, vil man få en krydsning mellem de to bestande. Såhvis man vil bevare den særlige sjællandske odder, er det en dårlig idé”(Kilde: DMU-Nyt årgang 9,nr. 8 den 8. juni 2005)
Forskningschef Aksel Bo Madsen, DCE, er i artiklen ”Der er odder overalt – i Jylland” den 1. april2011 citeret for at have udtalt, at ”antallet af oddere i Danmark er steget fra i alt 200 i 80’erne tilet i 2011 anslået tal på 2500 oddere”. Der er ikke foretaget en eneste odderundersøgelse, derfastslår dette antal.Odderbestanden kan overhovedetikkeblive så stor som 2500 i den periode, når man samtidigiagttager antallet af indleverede døde oddere. En bestandsudvikling af den størrelsesorden vilkræve, at odderens dødelighed i hele perioden skal være 2-3 %, hvilket er helt usandsynligt, dadet er mindre end det halve af andre landes erfaringer samtidig med, at disse lande har enmeget lavere trafikfrekvens, der er den altafgørende faktor for oddernes dødelighed. Det vilsamtidig kræve en fødselsrate, der ligger langt over den kendte for odderen, hvor enkønsmoden hunodder gennemsnitligt føder 2 unger hvert andet år.Derfor bør de oddere, der indleveres i Jylland, forblive i Jylland.Professor Peder Agger er i artiklen "Helt i skoven" i Jyllands-Posten den 4. oktober 2009 citeretsåledes: "Jeg kan godt huske, hvordan vi fik opfordringer til at udtrykke os mere positivt. Fremfor at sige, at odderen er gået tilbage, skulle vi sige, at nu går odderen ikke helt så megettilbage, som den har gjort tidligere. Nogle gange udtrykker Miljøministeriet sig efter minopfattelse nærmest hysterisk optimistisk". Jeg er helt enig med Peder Agger i vurderingen afden anvendte retorik!

Oddere i et dømt-til-døden-projekt

Biolog Bo Håkansson (DN) har i artiklen ”Odderudsætning venter på trafikofre” i Nordvestnytden 22.11.2011 udtalt, at fem udsatte oddere ikke i sig selv giver grundlag for en nyodderbestand på Sjælland. Det skal opfattes som et pilotprojekt, hvor DN vil se hvordanodderne agerer og vurdere, om der er grundlag for at opbygge en ny bestand. Der skal 30-50dyr til, hvis det skal batte noget”.Det er ikke længere et spørgsmål om at supplere den sjællandske odderbestand. Man trorsimpelthen ikke på, at der er en odderbestand på Sjælland. Når der skal 30-50 oddere til,hvorfor har Naturstyrelsen da givet sin tilladelse til at genudsætte 5 jyske oddere?
Bo Håkansson afviser ifølge Nordvestnyt presseforlydender om, at der vil blive sat oddere ud iÅmose-systemet til foråret. ”Man griber ikke ind i dyrenes liv, når de har unger. Og tidspunktetvil afhænge af, hvornår man har rådighed over fem egnede oddere – enten pensionærer fraAQUA’s rekreationsafsnit eller oddere, der er indfanget til formålet i den jyske natur.At indfange oddere til formålet vil dog kræve en ny tilladelse fra Naturstyrelsen. Den tilladelsekan jeg frygte, at NST uden videre er parat til at udstede, ligesom styrelsen udstedte tilladelsentil DN. Det er en fuldstændig meningsløs disposition, et ”dømt-til-døden-projekt” for deoddere, der skal udsættes i Vestsjælland. De udsættes til et område med en stor trafik- ogbefolkningstæthed. Ingen tror alligevel på, at der er en odderbestand, hvilket var grundlagetfor tilladelsen!Det er ikke undersøgt, hvorfor odderen er forsvundet fra Sjælland. Man har i 15-16 årudokumenteret hævdet, at der er en odderbestand, så er man fri for at tage stilling til, hvorforder ingen oddere er observeret i Vestsjælland siden 1967!Odderen er og har siden 80'erne været et politisk projekt, hvor det har drejet sig om at få dendanske odderbestand boostet i vejret. Danmark er det eneste land, hvor odderbestanden ersteget så eksplosivt. DMU harikkekunnet forklare og dokumentere den stigendeodderpopulation, der ukritisk udbredes i de danske medier.Det Danske Odderinstitut opfordrer Folketingets Miljøudvalg og Miljøministeren til atforhindre, at der eksperimenteres med udsætning af jyske oddere, så længe der ikke er enfaglig, grundig dokumentation for udviklingen i bestanden i Jylland og på Sjælland.
Mange hilsnerJane NordstrandDet Danske Odderinstitut