Miljøudvalget 2011-12
MIU Alm.del Bilag 152
Offentligt
1059649_0001.png
1059649_0002.png

NOTAT

Det åbne land og friluftslivJ.nr. NST-4101-00012Ref. staDen 1. december 2011

Notat om status for registrering af § 3-beskyttet natur

Baggrund

Projektet blev igangsat på baggrund af en aftale af 19. november 2010 mellem Miljøministeriet ogKommunernes Landsforening (KL) om et bedre grundlag for beskyttelse af § 3-områderne. Formåletmed aftalen er at sikre, at den vejledende registrering af § 3-områderne bliver opdateret over helelandet i perioden 2011-13.Der er afsat 36 mio. kr. til at gennemføre opdateringen af § 3-registreringerne. Miljøministeriet vedNaturstyrelsen gennemfører opdateringen af registreringerne ved en kvalitetssikring af alleregistrerede områder i Danmarks Miljøportal samt af naturarealer, der potentielt er § 3-områder,men ikke i dag er registreret i Miljøportalen. Registreringen sker på baggrund af luftfotoanalyser ogfeltregistreringer.

Status for registrering af § 3-natur

Naturstyrelsen har i 2011 samarbejdet med 8 kommuner om § 3-registreringsprojektet. De ottekommuner er: Furesø, Egedal, Roskilde, Næstved, Odense, Haderslev, Holstebro og Mariagerfjordkommuner. Året har været tilrettelagt som et pilotprojekt-år for at indsamle erfaringer med alle deleaf registreringsarbejdet og med samarbejdet med kommunerne.På nuværende tidspunkt har Naturstyrelsen gennemført et stort antal luftfotoanalyser ogfeltundersøgelser i de otte pilotkommuner, og i Furesø, Odense og Holstebro er registreringsarbejdetgennemført.For at sikre projektet et godt resultat og efterfølgende fortsat godt samarbejde om beskyttelse af § 3-naturen i Danmark, er der etableret fora for samarbejde om projektet på forskellige niveauer:Styregruppe (KL og Miljøministeriet): Opfølgning på indholdet i § 3-aftalen.Følgegruppe (KL, Danmarks Naturfredningsforening (DN), Landbrug & Fødevarer, DanskSkovforening): Overordnet information og drøftelse af projektet.Kommunefølgegruppe (8 pilotkommuner og nogle § 3-erfarne kommuner): Generelledrøftelser og aftaler om samarbejdet mellem Naturstyrelsen og kommunerne om konkreteproblemstillinger.Kommunemøder (hver enkelt kommune og Naturstyrelsen): Samarbejde, tilpasning tilkommunale ønsker og udveksling af datamaterialer, fremdrift mm.

Kvalitetssikring af registreringsarbejdet

For at sikre kvaliteten i arbejdets udførelse har Naturstyrelsen fået Aarhus Universitet (tidl.Danmarks Miljøundersøgelser) til at udarbejde tekniske anvisninger for luftfotoanalyserne og forfeltregistreringerne, svarende til de anvisninger, der benyttes i vand- og naturovervågningen
NOVANA. Anvisningerne er udmøntet i en standardiseret arbejdsbeskrivelse, således at der kanopnås en større grad af ensartethed i registreringerne.Alle medarbejdere på projektet har relevante kompetencer af biologfaglig og/eller GIS-teknisk-faglig karakter og har alle deltaget i særligt målrettede kurser i § 3-registrering.Naturstyrelsen har også fået udviklet nye redskaber til feltregistreringerne, således at de kan foregåmobil-digitalt på små bærbare computere. Denne teknik øger sikkerheden med hensyn til at holdestyr på de mange tusinde data, og det øger effektiviteten væsentligt, således at flere lokaliteter pr.dag kan blive undersøgt.Inden resultaterne offentliggøres på Danmarks Miljøportal vil kommunerne få lejlighed til atkvalitetssikre de opdaterede registreringer, og Aarhus Universitet vil på dette grundlag udarbejde enevalueringsrapport om årets resultater, herunder samle op på den viden om naturområderne, somprojektet genererer. Rapporten med evaluering af resultater for registreringer i 2011 forventes imarts 2012. Den nye viden, der er indsamlet i projektet, kan bruges af kommunerne til at sikre enbedre beskyttelse og bedre naturpleje af disse områder.

Information

Naturstyrelsen har udviklet en omfattende og moderne hjemmeside om § 3-projektet, sebeskyttedenaturtyper.dk, hvor oplysninger om projektet er tilgængelige, bl.a. i form af etDanmarkskort, hvor man kan følge, hvor langt Naturstyrelsen er kommet i opdateringsarbejdet i deenkelte kommuner.Lodsejerne gøres bekendt med projektet og med feltregistreringen i annoncer i de lokale aviser.Den eksterne følgegruppe med KL, DN, Landbrug & Fødevarer, og Dansk Skovforening har fåetinformation om de mere overordnede problemstillinger og forhold i projektet, og har været etkonstruktivt forum.Der er udarbejdet et generelt faktaark om projektet og et faktaark til jordbrugskonsulenter ominformation af lodsejerne om projektet, og Naturstyrelsen har bl.a. fortalt om § 3-registreringerne påkursus for landbrugskonsulenter og i møder for kommunernes naturmedarbejdere.
2