Miljøudvalget 2011-12
MIU Alm.del Bilag 114
Offentligt
Regeringens vandplaner kan koste Danmark milliarderFor Danmark som helhed, og landbruget i særdeleshed, kan regeringens vandplanerblive et dyrt bekendtskab. Planerne bringer op mod 12.000 arbejdspladser i fare, ligesomen milliardeksport hænger i en tynd tråd, og det vel at mærke uden nogen form forsikkerhed for, at vandplanerne overhovedet virker.Erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer har fået sine værste anelser bekræftet i regeringens netopoffentliggjorte vandplaner. Især kategoriseringen af 5.300 kilometer vandløb som naturlige vil skabe forsumpning afstore dyrkningsarealer. Desuden bekymrer vandplanernes ensidige fokus på kvælstof fra landbruget som årsag tilden dårlige tilstand i Danmarks fjorde Landbrug & Fødevarer.- Vandplanerne er nogle rigtige skrivebordsplaner uden forankring i virkeligheden. Da VK-regeringen sendtevandplanerne i høring, gav de anledning til ikke mindre end 4.000 høringssvar. Den plan, miljøminister Ida Auken nulægger frem, er desværre stort set en kopi af den tidligere. Det er dybt skuffende og meget alvorligt, at regeringen ogministeren ikke har lyttet til de indvendinger og konstruktive forslag, som vores medlemmer og andre er kommetmed, siger formand for Landbrug & Fødevarer Niels Jørgen Pedersen.
Oversvømmede marker og boligområderSelvom regeringen har taget 2.000 kilometer vandløb ud af den oprindelige plan, er der stadig 5.300 kilometervandløb, der ifølge planen ikke kan oprenses, så vandet kan ledes effektivt væk fra markerne. Det vil resultere itilstoppede dræn og oversvømmede marker i et omfang, der kan få katastrofale følger for landmændenes økonomi.De fremlagte planer kan meget vel ende med forsumpning af store dele af den danske landbrugsjord, og der eroverhængende risiko for, at dårligt fungerende drænsystemer vil oversvømme marker, sommerhus- ogboligområder.
Fagligheden manglerDanske landmænd ønsker om nogen et godt miljø. Det er hele grundlaget for produktionen. Realiteten er desværre,at regeringens vandplaner ikke hviler på et tilstrækkeligt fagligt grundlag. DHI har netop i to omfattende rapporterslået fast, at den miljømæssige gevinst ved udelukkende at fokusere på kvælstof har en meget begrænset effekt fordet danske vandmiljø. Således vil sigtdybden i Smålandsfarvandet kun blive forbedret med 5-8 centimeter, hvilket erunder en procent, hvis Danmark nedsætter kvælstofudledningen med 19.000 tons, som det er målet.- Der er intet belæg for at påstå, at det kun er landbrugets udledning af kvælstof, der er årsag til fjordenes dårligetilstand. Derfor er der heller ingen logik i at lave en massiv indsats på området, før man til fulde har fagligheden iorden. Danske landmænd har allerede gjort en kæmpe indsats. Over de seneste 25 år, har landmændene halveretkvælstofudledningen, uden at ålegræsset er kommet ud på større dybder, hvilket ellers var den ventede reaktion påmindre kvælstofbelastning, understreger Niels Jørgen Pedersen.Vandplanerne tvinger landmændene til at så efterafgrøder, der kan binde kvælstoffet. Det betyder, at landmændeneikke kan dyrke vintersæd på deres marker, hvilket kan føre til driftstab i hundredetusind-kroners klassen for denenkelte landmand. Der er en række andre muligheder, der kan binde og omdanne kvælstoffet. Det er blandt andettilplantning med pil i markernes kanter, etablering af kunstige stenrev og muslingeproduktion i fjordene, samtminivådområder. Men regeringen har ikke skelet til disse lovende muligheder.Læs mere om Landbrug & Fødevarers syn på vandplanerne påwww.lf.dk/vandplaner.Her finder du ogsårapporterne fra DHI.For yderligere oplysninger:Niels Jørgen Pedersen, formand i Landbrug & Fødevarer, via Jens Dissing Munk, pressekonsulent i Landbrug &Fødevarer, telefon: 30178874, mail:[email protected]