Miljøudvalget 2011-12
MIU Alm.del Bilag 102
Offentligt
1047931_0001.png
1047931_0002.png
1047931_0003.png

Miljøudvalget

Til:

Dato:

Udvalgets medlemmer29. november 2011

Lovprogrammet for folketingsåret 2011-12

Vedlagt omdeles en oversigt over regeringens lovprogram for folketingsåret2011-12 på Miljøministeriets område.
Med venlig hilsen
Gro Iversen,Udvalgssekretær
1/3

MILJØMINISTEREN

Ændring af lov om miljøbeskyttelse (Betaling af kommunernes indsam-

ling af bærbare batterier og akkumulatorer samt krav om ejerskab til nye

anlæg til deponering af havbundsmaterialer) (Nov I)

Lovforslaget har til formål dels at sikre finansieringen af kommunernes udgif-ter til indsamling af batterier og dels at forenkle reglerne for modtagelse ogdeponering af havbundsmaterialer.

Ændring af lov om beskyttelse af havmiljøet (Implementering af dele af

havnestatskontroldirektivet og ændring af regler om indgreb over for

skibe) (Nov I)

Lovforslaget har især til formål at sikre fuld gennemførelse af EU’s havne-statskontroldirektiv. Forslaget indebærer bl.a., at der bliver mulighed for attilbageholde skibe, der ikke overholder havmiljøloven, og at der bliver mulig-hed for at forbyde anløb af danske havne i de tilfælde, hvor et påbud fra dedanske havnemyndigheder ikke efterleves.

Ændring af lov om miljøbeskyttelse, lov om planlægning og forskellige

andre love (Digital annoncering, obligatorisk digital kommunikation,

afskæring af klageadgang m.v.) (Nov I)

Lovforslaget har især til formål at forenkle kravene til kommunernes offentlig-gørelse og annoncering af ansøgninger, afgørelser, planforslag m.v. på miljø-og planområdet ved brug af digital annoncering. Forslaget følger op på rege-ringsgrundlaget ”Et Danmark, der står sammen” fra oktober 2011.

Ændring af lov landinspektørvirksomhed (Landinspektørvirksomheder

som partnerselskaber og holdingselskaber samt sammensætning af

Landinspektørnævnet m.v) (Nov II)

Der er tale om justeringer af loven, der bl.a. gør det muligt for landinspektørerat drive virksomhed under samme selskabsformer som andre liberale erhverv.Der foreslås også visse justeringer vedrørende Landinspektørnævnet, herun-der at formanden skal være landsdommer samt en forlængelse af kla-gefristen.

Ændring af lov om kemikalier (Gennemførelse af EU-regler om egenkon-

trol og oplysnings- og undersøgelsespligt samt skærpede regler om

håndhævelse) (Nov II)

Formålet med forslaget er at gennemføre det nye RoHS-direktiv, der regulereranvendelsen af visse farlige stoffer i elektrisk og elektronisk udstyr. Der stilles
2/3
i denne forbindelse krav til virksomheder om egenkontrol og pligt til oplysningog undersøgelse. Forslaget skal endvidere sikre, at tilsynsmyndigheden harde nødvendige håndhævelsesmuligheder til rådighed, hvis varer på det dan-ske marked ikke overholder gældende ret.

Ændring af lov om miljøbeskyttelse, lov om godkendelse af husdyrbrug

m.v. (Feb II)

Forslaget vedrører bl.a. gennemførelse af EU-direktiv 2010/75/EU (IndustrialEmissions Directive (IED), der er en sammenskrivning af 7 eksisterende di-rektiver, og omhandler forebyggelse og begrænsning af luft-, vand- og jord-forurening fra større industrielle kilder. Forslaget vedrører endvidere ressort-overførsel af dambrugssager fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiske-ri til Miljøministeriet, en bemyndigelse til fastsættelse af regler om handels-gødning samt regler om obligatorisk anvendelse af et digitalt tilsyns- og god-kendelsessystem.

Ændring af lov om Natur- og Miljøklagenævnet og forskellige andre love

(Reform af klagesystemet på natur- og miljøområdet) (Feb II)

Forslaget vedrører en række ændringer vedrørende Natur- og Miljøklage-nævnets virksomhed og klagereglerne i en række natur- og miljølove medhenblik på en hurtigere og mere effektiv klagesagsbehandling. Forslaget ud-mønter en række anbefalinger fra et nedsat eksternt ekspertudvalg. Forslagetfølger op på regeringsgrundlaget ”Et Danmark, der står sammen” fra oktober2011.

Ændring af lov om planlægning (Forenklinger, hensyn ved lokalplaner)

(Mar II)

Forslaget vedrører en række forenklinger m.v. bl.a. vedrørende ophævelse afforældede byplanvedtægter og lokalplaner, udvidelse af kommunernes mulig-heder for at indgå frivillige aftaler med en grundejer om udbygningsaftalersamt vedrørende den politiske behandling af lokalplaner. Forslaget indebærerendvidere en udvidelse af de hensyn, der kan begrunde lokalplaner. Forslagetfølger op på regeringsgrundlaget ”Et Danmark, der står sammen” fra oktober2011.
3/3