Ligestillingsudvalget 2011-12
LIU Alm.del Bilag 77
Offentligt
I NS PIR AT I ON SP U N KT ER
18. september 2012
Talepapir til åbent samråd i LIU alm. del den 12. septem-
ber 2012– Samrådsspørgsmål J af 31. maj 2012 stillet af
Pia Adelsteen (DF) om kvinder i bestyrelser
Spørgsmål J:
Er det ministrenes opfattelse, at det er EU, der skal opstillemål samt anvise metoder for, hvor mange kvinder, der skal væ-re i bestyrelser, eller bør dette arbejde ske nationalt, og hvisreguleringen skal ske på EU-plan, hvilke reguleringsmetodervil regeringen i givet fald være villig til at acceptere?
DET TALTE ORD GÆLDER
Svar:
Tak for ordet.
I forlængelse af ligestillingsministerens besvarelse af spørgs-mål J vil jeg gerne gentage, at udviklingen går meget langsomt,og at kvinderne stadig er underrepræsenteret i virksomheder-nes bestyrelser m.v.
I både Danmark og de øvrige EU-lande kan der være store for-skelle mellem virksomheder og brancher og på, hvordan manbedst forbedrer kvinders repræsentation i ledelser.
2/2
Der er brug for konkrete tiltag, der i højere grad forpligtervirksomhederne til at engagere sig og arbejde for sagen. Detgælder både på EU-niveau og i de enkelte medlemslande.Udfordringen for EU bliver at finde en tilpas fleksibel modeltil at kunne rumme de forskellige forhold, der gør sig gældendei medlemslandene.
Den danske regering har orienteret Europa-Kommissionen omden danske model, der er grundlaget for vores lovforslag. Vived, at Kommissionen snart forventer at fremlægge et forslag.
Fleksibiliteten i den danske model gør den egnet til EU-niveauet, hvorfor regeringen igen vil gøre opmærksom på dendanske model med det tidligere nævnte fællesbrev til kommis-sær Reding og Barnier.
Såvel Folketingets Europa-Udvalg som Ligestillingsudvalgetvil som sagt modtage brevet til efterfølgende orientering.
Når Europa-Kommissionens initiativ er vedtaget i Kommissio-nen, må regeringen og Folketinget tage stilling til den danskeholdning via de sædvanlige procedurer i blandt andet Folketin-gets Europa-Udvalg,
Tak for ordet.