Ligestillingsudvalget 2011-12
LIU Alm.del Bilag 56
Offentligt
1125380_0001.png
1125380_0002.png
1125380_0003.png
Simon Emil AmmitzbøllFormand for Ligestillingsudvalget
LigestillingsudvalgetChristiansborgDK-1240 København KTlf. +45 33 37 55 00Fax +45 33 32 85 36www.ft.dk[email protected]
Vedrørende anmodning om udtalelse vedr. Kommissionens høring om kvin-23. maj 2012der i bestyrelser.Kontakt
Kære Eva Kjer HansenEuropaudvalget har ved brev af 12. marts 2012 opfordret Ligestillingsudvalgettil at komme med en udtalelse til Europaudvalget med henblik på afgivelse afet fælles høringssvar til Kommissionen om indsatsen for at få flere kvinder ibestyrelser.Ligestillingsudvalget har i den anledning haft ministeren for Ligestilling og Kir-ke i samråd den 11. april 2012. Udvalget fik regeringens svar til Kommissio-nen oversendt den 11. maj 2012 og har efterfølgende behandlet spørgsmåletpå udvalgsmøde den 16. maj 2012 samt i samråd med erhvervs- og vækstmi-nisteren den 23. maj 2012.Jeg skal meddele, at Ligestillingsudvalget har følgende bemærkninger:Et flertal af udvalget, bestående af S, R, SF og EL, bakker op om regeringenssvar, jf. vedlagte bilag.EL har dog følgende mindretalstilføjelse:Enhedslisten mener, at kvoter for det underrepræsenterede køn vil være etgodt redskab til at opnå en bedre kønsfordeling i de danske virksomhedersbestyrelse.Derudover havde Enhedslisten gerne set, at regeringen rent faktisk svaredepå kommissionens spørgsmål om, hvilken andel det underrepræsenteredekøn bør tegne sig for i virksomhedsbestyrelser.Laura SørensenUdvalgssekretær, Ligestillingsud-valgetDir. tlf.+45 33 37 36 36
[email protected]
1/1
Et mindretal af udvalget, bestående af V, DF, LA og KF har endvidere følgen-de mindretalsudtalelse:
1. Mindretallet er af den opfattelse, at de senere års debat om kønsfordelin-gen i ledelserne og på bestyrelsesgangene i dansk erhvervsliv har medført, atflere danske virksomheder generelt har fokus på at sætte frivillige mål for atsikre en mere ligelig kønsfordeling. Det er mindretallets betragtning, at flerevirksomheder er bevidste om, at mangfoldighed i ledelsen og bestyrelsen ergavnligt for virksomheden.2. Mindretallet er enigt om, at der fortsat bør være politisk fokus på at fjerneeventuelle barrierer for flere kvinder i virksomheders ledelser og bestyrelser.Mindretallet er derfor optaget af, hvordan fødekæden i virksomhederne kanudvikles, så flere kvinder får øjnene op for en karriere på et højere niveau.Mindretallet kan på den baggrund støtte initiativer til oplysning og forpligtendesamarbejder, som virksomhederne frivilligt kan tilmelde sig. Det være sig initi-ativer som ”Operation Kædereaktion” og ”Charter for flere kvinder i ledelse”,som blev søsat af den tidligere VK-regering.3. Mindretallet er bekendt med, at der ikke findes videnskabelig dokumentati-on for, at flere kvinder i virksomhedsbestyrelser medfører økonomiske fordelefor virksomhederne. Der kan således ikke påvises nogen årsagssammen-hæng mellem disse to faktorer. Mindretallet er dog enige om, der skal arbej-des for udbredelsen af mangfoldighed generelt, hvor der ikke udelukkendefokuseres på kønsmangfoldighed. Mindretallet påpeger, at erfaringer fra Nor-ge viser, at positiv særbehandling af et køn frem for et andet kan få konse-kvenser i form af manglende mangfoldighed. Norges tiltag med kvoter i besty-relser har således resulteret i, at flere unge mænd ikke får muligheden for atbesidde bestyrelsesposter.4. Mindretallet går ikke ind for nogen former for kvoter hverken fastsat på na-tionalt - eller på EU-niveau. Mindretallet mener ikke, at virksomheder bør på-tvinges bindende mål, men kan udelukkende støtte tiltag, der giver virksom-hederne muligheder for selv at udarbejde frivillige mål.5. Mindretallet går ikke ind for initiativer, der medfører nogle former for kvoter ihverken offentligt eller privatejede virksomheder. Andre frivillige initiativer børudelukkende rette sig mod større private virksomheder. Mindretallet støtter, atoffentligt ejede virksomheder går foran med initiativer, der støtter mangfoldig-hed i ledelser og bestyrelser.6. Mindretallet går ikke ind for initiativer, der pålægger virksomheder at rekrut-tere personer af et bestemt køn. På den baggrund har mindretallet ingenholdning til hvilke bestyrelser/bestyrelsesmedlemmer, som skal være omfattet.
2/2
7. Mindretallet går ikke ind for nogen former for sanktioner.Mindretallet imødeser i øvrigt et svar fra Europa-Kommissionen om, med hvil-ken hjemmel i EU-traktaten, man vil kunne indføre regulering af kønsfordelingi virksomhedsbestyrelser i EU. Mindretallet har tidligere spurgt den danskeregering dog uden at få svar.
Med venlig hilsen
Simon Emil Ammitzbøllformand
3/3