Ligestillingsudvalget 2011-12
LIU Alm.del Bilag 5
Offentligt
1033153_0001.png
1033153_0002.png
Referat af EPSCO-rådsmødet den 3. oktober 2011

Orienterende debat om Den Europæiske Socialfond (ESF) i forbindelse med

gennemførelsen af Europa 2020-strategien

Det polske formandskab havde til brug for drøftelsen fremsendt 5 spørgsmål, somnavnligt orienterede sig mod den fremtidige socialfond.Kommissionen fremlagde de fremtidige fokuspunkter for Den europæiske Social-fond som værende helt på linje med 2020-strategien. Socialfonden skal ses som enhjælp for medlemsstaterne til at opnå resultaterne fremsat i 2020-strategien. Allemedlemsstater må bidrage til opnåelse af 2020-målene, men med forskellige natio-nale udgangspunkter.Der var fuld bordrunde i debatten, og alle lande støttede, at Den europæiske Social-fond skulle spille en rolle i forbindelse med opfyldelse af Europa 2020-strategienog en mere resultatorienteret tilgang. Flere pegede på at man måtte fokusere fon-dens støtte til unge og ligestillingsfremme, og flere appellerede til en mere smidigog fleksibel administration i fremtiden. En række lande påpegede behovet for attage hensyn til den pågældende regions udgangspunkt, og enkelte lande pegede påmuligheden for en fælles administration af Den europæiske Socialfond og Regio-nalfonden.

Orientering om forberedelse af det sociale trepartstopmøde

Det polske formandskab informerede om forberedelse af det sociale trepartsmødeden 17. oktober 2011 og lagde i denne forbindelse vægt på, at der skabes størretillid, og at man formår at skabe vækst – hele tiden med hensyn til arbejdsmarke-dets parters rolle.

Rådskonklusioner om frivilligt arbejdes rolle i social- og arbejdsmarkedspoli-

tikken

Det polske formandskab præsenterede konklusionerne om frivilligt arbejde ogfremhævede i den forbindelse sammenhængen til 2020-strategien.Kun Kommissionen tog ordet og henviste til den kommissionsmeddelelse om fri-villighed, som netop er vedtaget, og som blandt andet sætter fokus på frivillighed igrænseoverskridende situationer. Kommissionen lagde vægt på det store potentialei frivilligt arbejde og dettes bidrag til vækst og social udvikling, herunder i forholdtil 2020-strategien.Rådskonklusionerne blev vedtaget.

Rådskonklusioner om håndtering af demografiske udfordringer

Det polske formandskab præsenterede de demografiske udfordringer som en priori-tet for trioen Polen-Danmark-Cypern.Kommissionen fremhævede særligt bestræbelserne på at forene familie- og ar-bejdsliv – ikke blot for folk med børn, men også for folk, der passer gamle forældremv.Rådskonklusionerne blev vedtaget.