Ligestillingsudvalget 2011-12
LIU Alm.del Bilag 25
Offentligt
1067732_0001.png
Mangfoldighed og køn hos NykreditNykredit prioriterer arbejdet med køn højt, da vi ønsker at udnytte alle medarbejderes fulde potentiale,frem for blot satse på halvdelen af medarbejderne. Nykredit har derfor siden 1996 arbejdet målrettet forat få flere kvinder i ledelse. Arbejdet har både bestået af en række interne initiativer i Nykredit, samt vedat medvirke til at sætte ”Charter for flere kvinder i ledelse” i søen i 2008. Nykredits koncernchef PeterEngberg Jensen har i bl.a. været ambassadør for Flere kvinder i ledelse, og har i den forbindelse væretmed til at starte initiativer som ”Toplederdepechen”, som skal inspirere kvindelige direktionsaspiranter,og ”Operation Kædereaktion”, der har til formål at sikre flere kvinder i bestyrelserne.På baggrund af de samlede indsatser på området er der kommet en øget andel kvindelige ledere på alleniveauer, så Nykredit i dag har i alt 30% kvindelige ledere. Men som Tabel 1 viser, er der stor forskel påandelen af kvinder på lederniveauerne. At få flere kvinder i topledelsen kan ikke ændres på kort tid.”Fødekæden” af kvindelige lederaspiranter skal først være på plads, og der skal være ledige stillinger tilrådighed på de øverste niveauer. Men udviklingen går den rigtige vej, så det lange seje træk virker.
Tabel 1. Andel kvinder fordelt over tid på forskellige ledelsesniveauer hos Nykredit
Note 1: Der er en ligelig fordeling af mænd og kvinder ansat hos NykreditNote 2: Opgørelsesmetoden er ændret i 2011
Nykredits interne analyser peger på, at der ligger en stor udfordring i det kønsopdelte arbejdsmarked.Der er en tydelig tendens til, at kvinderne befinder sig i service og supportfunktioner, og mændene er iflertal i funktioner med bundlinjeansvar, hvorfra man ofte rekrutterer ledere. Det er en barriere, somNykredit vil arbejde for at nedbryde.Selvom Nykredit arbejder for at sikre godeledelse, kan en virksomheds initiativer ikkeeget initiativ, men det er også nødvendigt,rammer, så kvinderne har reel mulighed forkarrieremuligheder for kvinder, der ønsker karriere inden forgøre det alene. Det er selvfølgelig op til den enkelte kvindesat det omgivende samfund sikrer de nødvendige strukturelleen ledelseskarriere.
Nykredit anbefaler derfor:At arbejde for at nedbryde det kønsopdelte arbejdsmarkedAt der tænkes mere i helhedsløsninger, som kan gøre det nemmere for karrierefamilier. Men kaneksempelvis med fordel i højere grad tænke børns pasning og fritidsaktiviteter sammen. Derudoverbør overvejelser om en reel pasningsgaranti og mere fleksible pasningsmuligheder overvejes.At der indføres tre måneders øremærket barsel til mænd: Kvinders karrierekurve knækker ved førstebarn, hvorimod mænds kurve ofte får et nøk opad. Det skyldes blandt andet, at kvinder ofte holderlangt størstedelen af barselsperioden. Tre måneders øremærket barsel til mænd kan være med til atimødekomme den udfordring.At der skabes pasningsmuligheder til familier, der ønsker kort barsel.Ordninger som eksempelvis Au pair og hjemmeservice er vigtige, da de understøtte fleksibiliteten itravle karrierefamilier.