Kulturudvalget 2011-12
KUU Alm.del Bilag 50
Offentligt
1049080_0001.png
1049080_0002.png
1049080_0003.png
Kulturministerens talepapir til samråd i Folketingets Kulturudvalg den 23. november 2011 om kultur-og sportsdelen af rådsmøde (uddannelse, ungdom, kultur og sport) den 28.-29. november 2011
Tak for ordet!
Dagsordenen for det kommende rådsmøde har – for kultur- og sportsdelens vedkommende – 8 punk-ter, heraf 2 kulturpunkter, 2 punkter om av-spørgsmål og 4 punkter om sport.
Alle dagsordenspunkter er

til orientering.

Jeg vil gerne henvise til samlenotatet og omtale 3 af dags-ordenspunkterne.

For det første vil jeg om dagsordenspunkt 11

gerne nævne, at der i udkastet til rådskonklusionerom beskyttelse af børn i den digitale verden først og fremmest ligger en opfordring til, at vi i med-lemslandene fortsætter arbejdet med at fremme mediekundskab og anvendelse af opmærksomheds-skabende tiltag over for børn, forældre, lærere og andre, der beskæftiger sig med børn.
Dette er efter min opfattelse en meget central opfordring. Der sker hele tiden ændringer i de digitalemedier, som vores børn er flittige brugere af. Mediekundskab og opmærksomhedsskabende tiltag ervigtige redskaber, som i væsentlig grad kan forbedre børns, forældres og læreres digitale færdighederog udvikle en kritisk tilgang til onlineindhold. Det er derfor vigtigt, at der er fokus på en styrkelse afdisse tiltag i takt med medieudviklingen – både på dansk og europæisk plan.
Forslaget falder i god tråd med regeringens opfattelse af, at man også i de fremtidige bestræbelser påat beskytte mindreåriges interesser i mediesamfundet skal lægge vægt på den positive vekselvirkningmellem læring og kompetenceudvikling af børn og unge på den ene side og beskyttelse, opmærksom-hedsskabende tiltag og dialog med indholdsudbydere og operatører på den anden side.
Dok. nr. 1164837
Side 2

Dernæst vil jeg gerne pege på dagsordenspunkt 9,

der lægger op til en drøftelse blandt EU’s kul-turministre om behovet for – og nytten af – europæisk kulturstatistik.
Baggrunden er en rapport fra en gruppe af eksperter fra medlemslandene, som har udviklet definitio-ner og undersøgt mulige datakilder. Først og fremmest anbefaler eksperterne, at Eurostat nu opstilleret konkret program for udarbejdelse af europæisk kulturstatistik.
Der ER et stort behov for en europæisk kulturstatistik. Og for, at dansk kulturstatistik kan læne sig opad europæiske definitioner og metoder.
Vores kulturvaner er med til at fortælle historien om, hvem vi er, og hvordan vi ændrer os over tid.Derfor vil vi gerne kunne sammenligne vores kulturvaner med andre europæiske landes – og vi vilgerne kunne beskrive de europæiske kulturvaners udvikling over tid.
Kultursektoren og kreativitet er en del af vores vækstpotentiale. Derfor vil vi gerne kunne opgøre kul-tursektorens bidrag til væksten og beskæftigelsen. Helt som vi gør det for andre samfundssektorer.
Derfor vil jeg på rådsmødet bakke op om behovet for en fremadrettet prioritering af en europæiskkulturstatistik. Det er i den forbindelse vigtigt, at man prioriterer den statistik, der først vil kunne bli-ve offentliggjort. Det ser ud til at være statistik, der kan udarbejdes på grundlag af de nationale stati-stikker. Det vil også være nyttigt at prioritere periodiske fælles EU-undersøgelser af kulturvaner, li-gesom vi kan være positive over for at fortsætte det europæiske ekspertsamarbejde.

Med hensyn til rådsmødets sportsdel vil jeg gerne nævne dagsordenspunkt 14

om bekæmpelse afaftalt spil i sport. Aftalt spil er på internationalt plan et alvorligt problem. Det udkast til rådskonklu-sioner, som det polske formandskab har lagt frem, sender et klart politisk signal om, at aftalt spil – el-ler match-fixing, som det også kaldes – er en trussel mod idrættens værdigrundlag, som vi må tageseriøst.
Side 3
Konklusionsudkastet rummer forslag til, hvordan bekæmpelsen af match-fixing kan finde sted, oghvordan forskellige aktører – blandt andet idrætsbevægelsen selv – kan bidrage. Samtidig afspejlerforslaget, at vi stadig befinder os på et forholdsvist tidligt tidspunkt i den internationale kamp modmatch-fixing. Det betyder, at fokus nu blandt andet er på at afdække problemets karakter, sådan at viefterfølgende kan lægge os fast på de mest effektive midler til at forebygge og bekæmpe problemet.
Alt i alt er det min opfattelse, at konklusionerne sender et vigtigt politisk signal, som vi fra danskside kan støtte fuldt op om.
Derudover vil jeg afslutningsvis gerne orientere udvalget om, at Kommissionen i maj har fremsat for-slag til et direktiv om visse tilladte anvendelser af forældreløse værker. Det vil sige værker, der er be-skyttet af ophavsret, og hvor det ikke muligt at finde frem til de relevante rettighedshavere. Når detikke er muligt at finde frem til rettighedshaverne, er det som udgangspunkt ikke muligt at opnå tilla-delse til at udnytte værkerne.
Formålet med forslaget er at fremme digitalisering af den europæiske kulturarv ved at give kulturin-stitutioner, som f.eks. Det Kongelige Bibliotek og Danmarks Radio, mulighed for at digitalisere for-ældreløse værker og gøre dem tilgængelige online i hele EU.
Forslaget bliver i øjeblikket forhandlet i Rådet, og flere udvalg i Europa-Parlamentet ser på forslaget.Forslaget er på dagsordenen for Konkurrenceevnerådsmødet i december, hvor formandskabet vil ori-entere om sagen. Det er en sag, vi som dansk formandskab formentlig vil få til opgave at afslutte. Dasagen i rådsregi hører under Konkurrenceevnerådet, vil det være erhvervs- og vækstministeren, derindhenter mandat i Folketingets Europaudvalg den 30. november. Erhvervs- og vækstministeren vilorientere Erhvervsudvalget om sagen den 29. november. Eftersom sagen handler om ophavsret, er detnaturligt, at Kulturudvalgets medlemmer har mulighed for at deltage i samrådet den 29. november, ogjeg går ud fra, at I allerede har modtaget en invitation.