Kulturudvalget 2011-12
KUU Alm.del Bilag 239
Offentligt
1156336_0001.png
1156336_0002.png
1156336_0003.png
SAMLSøndergade 12, Postboks 12219100 Aalborg
tlf. 98 13 96 81mobil 20 20 91 40E-mail:[email protected]
Kulturminister Uffe ElbækKulturministerietSendt per mail til[email protected]Cc Mediepolitiske ordførere
Aalborg, den 12. september 2012
Kære Uffe Elbæk
Sammenslutningen Af Medier i Lokalsamfundet, SAML, vil hermed give vores input til depågående mediepolitiske forhandlinger.

Forhøjelse af puljen til ikke-kommercielle elektroniske medier

Det er stadig en nødvendighed, at der afsættes flere midler til hele det ikke-kommercielleområde, dvs. til ikke-kommercielt TV og ikke-kommerciel radio. Puljen har nu i mange år væretpå 50 millioner kr. til fordeling blandt ca. 160 radio- og 164 TV-stationer, der tilsammenproducerer adskillige tusinde timers public service og public access radio- og TV hvert år. Imedieforlig 2011-2014 er området blevet beskåret med 5 mill. kr./år indtil udgangen af 2014.Puljen har gennem mange år været alt for lille til at dække det behov, der er, for at de ikke-kommercielle elektroniske medier kan udfylde deres folkeoplysende og demokratiskabendefunktion i det nære område. Behovet er bestemt ikke blevet mindre efter digitalisering af TV iefteråret 2009 samt udstedelse af nye sendetilladelser til ikke-kommercielt tv per 1. januar 2012og den pågående behandling af sendetilladelser til ikke-kommerciel radio. Det er derfor SAML’sønske at puljen til de ikke-kommercielle medier sættes op til 100 millioner per år.Vi henviser til den omfattende rapport fra 1995, hvor medieforskerne Per Jauert og Ole Prehnanbefaler et tilskud i størrelsesordenen 100 mill. kr. til de ikke kommercielle elektroniskemedier.Vi noterer at tilskuddet ved regeringsskiftet i 2001 var i størrelsesordenen 60 mill. kr.Vi skal understrege, at pengene til Mediesekretariatets administration og eventuelle styrkelse afRadio- og TV-Nævnet (jvf. nedenfor) ikke skal tages af tilskudspuljen, som det er sket ved de toseneste medieaftaler, idet tilskuddet til de enkelte stationer på den måde yderligere er blevetforringet.At der ud af den samlede pulje på kr. 100 millioner øremærkes et beløb på 3 millioner tiluddannelse af stationernes frivillige og ansatte. Det vil være administrativt hensigtsmæssigt, atdet er landsdækkende organisationer, større radio- og tv-sendesamvirker, der kan søge dennepulje.SAML anbefaler, at de ekstra midler til ikke-kommerciel radio og tv findes i de overskydendelicensmidler eller i Public Service Puljen.
SAMLSøndergade 12, Postboks 12219100 Aalborg
tlf. 98 13 96 81mobil 20 20 91 40E-mail:[email protected]

Digi-TV

Digitaliseringen har påført de ikke-kommercielle TV-stationer forhøjede sendeudgifter. SAMLanbefaler, at politikerne fortsat sætter et for de ikke-kommercielle TV-stationer acceptabelt loftfor, hvor meget DIGI-TV må opkræve per time hos de ikke-kommercielle, som for nuværendepå kr. 100,- per time.Samt at de ikke-kommercielle TV-stationer frigøres fra den bekendtgørelsesmæssige forpligtelseat deres signal skal transmitteres af den regionale TV2-station.At de landsdækkende ikke-kommercielle tv-stationer fritages for at skulle betaleafviklingsomkostninger i alle 8 regioner.

Must Carry forpligtelse

SAML forstår ikke, hvorfor de ikke-kommercielle regionale og landsdækkende TV-stationerstadig IKKE er omfattet af must carry forpligtelsen. Vi har svært ved at se argumentationen forat must carry forpligtelsen IKKE omfatter alle stationer, der sender på samme MUX. (I dettetilfælde MUX1). Vi anbefaler således, at også de ikke-kommercielle tv-stationer omfattes afmust carry forpligtelsen.

Public Service puljen

Public Service puljen kan stadig ikke søges af ikke-kommercielle radiostationer og tv-stationer.De ikke-kommercielle elektroniske medier er i deres mangfoldighed og variation jo netopmedier, der kan kan sikre public service og ikke mindst public access. At øget konkurrenceskulle styrke kvaliteten, og at de eneste der åbenbart kan give DR denne af politikerne ønskedekonkurrence skulle være de kommercielle medier, fremstår efterhånden mere som et dogme, endsom en veldokumenteret analyse af lytter- seeradfærd.

Radio- og TV-Nævnets tilsyn med stationerne

SAML glæder sig over, at der i medieforliget for 2011-2014 er aftalt, at der skal nedsættes etudvalg, som skal se på hvordan den lokale / regionale forankring kan sikres. Det er i denforbindelse nødvendigt, at der afsættes midler til dette tilsyn, eventuelt overvejes at genindførede lokale nævn.Det er ikke øget kontrol med enkeltstående stationer, der tænkes på, men derimod denomfattende netværkssending, hvor udsendelserne produceres ét sted og derfor kun skal havetilskud et sted, selv om de udsendes i flere regioner.Flere ressourcer til Radio- TV-Nævnets sekretariat vil ligeledes gøre det muligt for nye radio-stationer at søge om sendetilladelse på de frekvenser, hvor der pt. er ledig sendetid, alternativtgive Nævnet mulighed for at sende den ledige sendetid i udbud noget oftere end tilfældet er forindeværende.Genindførelse af de landdækkende organisationers høringsret ifbm. Mediesekretariatetsadministration af gældende lovgivning for de ikke-kommercielle elektroniske medier.

Fælles internetportal for de ikke-kommercielle radiostationer

SAML har udarbejdet og indsendt forslag til oprettelse af en fælles internet-portal for ikke-kommercielle radiostationer for de dertil afsatte midler på 2 millioner. Portalens fortsattedrift sikres af stationerne.
SAMLSøndergade 12, Postboks 12219100 Aalborg
tlf. 98 13 96 81mobil 20 20 91 40E-mail:[email protected]

Genudsendelser

SAML anbefaler, at der åbnes mulighed for at genudsende også radioprogrammer, samt atkravet om det ugentlige antal støtteberettigede timer for radio nedsættes. Genudsendteprogrammer anbefales et mindre støttebeløb per time, idet der også for genudsendteprogrammer er afviklingsomkostninger i form af ophavsretsafgifter mm. For ikke-kommercielle medier – uden den helt store lytter- og seerskare - er det netop vigtigt at giveforskellige tidspunkter til lytning og sening.

Digitalisering af radio

SAML henviser her til memorandum af den 19. juni 2012, udarbejdet af ChristerHederström, bestyrelsesmedlem i Community Media Forum Europe, CMFE.(Memorandummet er tidligere fremsendt).
Venlig hilsen
Gitte ThomsenSekretariatsleder