Kulturudvalget 2011-12
KUU Alm.del Bilag 236
Offentligt
1155527_0001.png
1155527_0002.png
Til Folketingets Kulturudvalg
2 mio.kr. forsvinder fra ’Spillestedstedsloven’, som dermed ikkeer blevet løftet siden sin vedtagelse i år 2000Med udgangen af 2013 ophører den fireårige kompensationspulje - ’Puljen tilkulturpolitiske initiativer på teater- og spillestedsområdet’ – som den tidligereregering og Dansk Folkeparti indstiftede ved finanslovsforhandlingerne for2010, som en imødekommelse af erhvervsstøtteordningernes budgetfastfrys-ning med Forårspakke 2.0. Der var bred politisk enighed om, at det var utilsigtetat kulturen var blevet berørt af fastfrysningen.For et i forvejen trængt spillestedsmiljø betyder dette at 1,5 mio.kr/år forsvinderfra honorarstøtten og 0,5 mio.kr/år forsvinder fra regionale spillesteder fra 2014.

Dansk Live

Interesseor-ganisation for Festivalerog SpillestederBig Wheel StudiosFærgegaardsvej 15DK-4760 Vordingborg+45 86121230[email protected]www.dansklive.dk

Vi opfordrer derfor Folketingets Kulturudvalg til at arbejde for at

disse 2 mio.kr. sikres spillestedsområdet i 2014 og fremadrettet.

CVR: 19966593Dato: 10.9.2012
’Spillestedsloven’ kalder vi i daglig tale den lille tilføjelse til Musikloven, der i maj2000 blev vedtaget af Folketinget, som åbner mulighed for at Staten sammenmed kommuner kan yde tilskud til spillestederne. I det lovforberedende arbejdeblev dengang anbefalet 68 mio.kr/år i statstilskud, som skulle matches fra kom-munal side. Der var dog kun politisk mulighed for 30 mio.kr/år, hvorfor afsnittet iMusikloven ofte refereres til som ’den halve spillestedslov’.Igennem årene er der gjort adskillige forsøg på at styrke rytmisk musik. Mangecentrale kulturpolitikere har ytret sig for tilførsel af flere midler til spillestedslo-ven, men disse prioriteringer er desværre aldrig blevet ført ud i livet. Derfor er destatslige tilskud der uddeles som honorarstøtte og til regionale spillesteder, på13. år blot steget til 42,9 mio.kr. i 20121, tilvejebragt gennem finanslovsbevillingog en række mindre puljer: Tiloversblevne midler fra Schaufuss Balletten, kom-pensations-pulje for erhvervsstøttens fastfrysning, samt flere på hinanden føl-gende musikhandlingsplaner. Dermed må rytmisk musik – som det eneste afvores kulturområder – fortsat leve med en manglende anerkendelse af, at ogsådenne kunstart har behov for faste rammer og permanente strukturer, for atkunne udvikle sig kunstnerisk og originalt.Trods den politiske interesse for området er den samlede stigning på 12,9mio.kr. i spillestedslovens levetid, kun 2,4 mio.kr. mere end hvad almindelig PLregulering2ville have medført. Dette, vel at mærke i en periode hvor Danmarkhar haft højkonjunktur og, samlet set, har oplevet den største økonomiske frem-gang i nyere tid.Statens Kunstråds Musikudvalg har i 2012 udbetalt 17,5 mio.kr. i honorarstøtte og 25,4 mio.kr. tilregionale spillesteder. Udbetalingerne i ét år kan afvige lidt fra bevillingerne pga. periodeforskyd-ninger.Beregnet som et vægtet gennemsnit af stigningen i lønninger (60 pct.) og forbrugerpriser (40pct.) jf. Moderniseringsstyrelsens fastprisberegninger.21
Dansk Live repræsentererdanske livearrangører, dermed et kunstnerisk og ideeltsigte præsenterer dansk ogudenlandsk livemusik forpublikum i Danmark. Indenfor denne ramme er der storplads til forskellighed.Medlemmerne af forenin-gen arrangerer i al væsent-lighed rytmiske koncertermed udgangspunkt i musik-kens væsen og værdi, detkunstneriske indhold, i enalmennyttig forståelse for atskabe gode oplevelser – ogmed ønsket om, at den vær-diforøgelse koncerterneskaber, geninvesteres i merelivemusik, flere oplevelserfor publikum eller almennyt-tige donationer.
Således, om blot et år, når 2 mio.kr. med ’Puljen til kulturpolitiske initiativer påteater- og spillestedsområdet’ ophører, står den rytmiske livemusik med statusquo, samtidig med at der gennem flere år har været bred kulturpolitisk enighedom at spillestederne spiller en meget vigtig rolle for udviklingen af kvalitet ogmangfoldighed i det rytmiske musikliv i Danmark, og bevillingerne derfor er afstor betydning.Dansk Live finder det på baggrund af ovenstående, nødvendigt at understregeoverfor Folketingets Kulturudvalg, at den rytmiske musik i dagikkemøder størrestatsligt engagement end ved spillestedslovens start i 2000, når der tages højdefor den økonomiske udvikling i samfundet i øvrigt – til trods for at den offentligedebat flere gange har efterladt det modsatte indtryk.I samme periode er fokus - musikkens publikum, musikmarkedet og den kunst-neriske udvikling - så at sige flyttet ’fra plade til live’.

Dansk Live

Interesseor-ganisation for Festivalerog Spillesteder+45 86121230www.dansklive.dk

Vi opfordrer derfor også Kulturudvalget til at sikre at spillesteds-

loven tilføres nye 30 mio.kr/år gennem finanslovsbevillinger.

30 mio.kr. er det beløb der er blevet anbefalet af Kunstrådets Musikudvalg, S-SF-R i fællesudspillet ’Op På Beatet’ og spillestedsmiljøet selv, som værendedet omfang der vil give den rytmiske musik det fornødne løft.
Venlig hilsen
Jakob BrixvoldSekretariatschef