Kulturudvalget 2011-12
KUU Alm.del Bilag 213
Offentligt
1139568_0001.png
1139568_0002.png
1139568_0003.png
1139568_0004.png
1139568_0005.png
1139568_0006.png
1139568_0007.png
TALEArrangement:Åbent eller lukket:Dato og klokkeslæt:Sted:Taletid:Forv. antal deltagere:Evt. andre forhold ministerenbør være opmærksom på:Kontaktperson:Samråd i KulturudvalgetÅbentTirsdag den 26. juni kl. 15.15-16.30Christiansborg, Kulturudvalgets lokale26. juni 2012
Kontorchef Bente Skovgaard KristensenMobil: 51 88 67 69Der er efter ønske fra Martin Geertsen (V) stilletfølgende spørgsmål:Spørgsmål ALMinisteren bedes redegøre for, hvad han har fåetud af sit netop overståede besøg i Ukraine i for-bindelse med EM i fodbold?
Folketingets Kulturudvalg har i spørgsmål AL bedt mig redegørefor, hvad jeg har fået ud af mit netop overståede besøg i Ukraine iforbindelse med EM i fodbold.
Jeg takker for spørgsmålet og for lejligheden til at besvare det forudvalget.
Lad mig først understrege, at det primære formål med mit besøg iUkraine var at bakke op om det danske landshold. Som jeg rede-gjorde for på samrådet i dette udvalg den 8. juni, har den danske
Dok. nr. 1395331
Side 2
regering den principielle holdning, at man skal være meget varsommed at blande sport og politik sammen, og at vi skal gøre alt, hvadvi kan, for at bakke op om det danske landshold.
Derfor besluttede vi i regeringen, at jeg som kulturminister med an-svar for sport skulle overvære en dansk kamp ved EM – en beslut-ning, som var helt på linje med beslutninger fra tidligere regeringeri lignende situationer, herunder i forbindelse med OL i Beijing i2008.
EM i fodbold er en af de største idrætsbegivenheder i verden. Idræter samtidig en helt central del af dansk og europæisk kulturliv, ogderfor er det naturligt, at jeg som idrætsansvarlig minister er til ste-de ved denne type af begivenheder for at markere, at den danskeregering anerkender og bakker op om den sportslige og kulturelleværdi af Danmarks sportslige deltagelse.
I relation til detteprimæreformål med min tur, fik jeg det ud af be-søget, at jeg fik lejlighed til at udtrykke den danske regerings støtte
Side 3
til og anerkendelse af det danske landshold og deres sportslige præ-stationer. Derudover kan jeg tilføje, at det naturligvis var en storsportslig oplevelse at overvære kampen og opleve stemningen påtilskuerpladserne.
Så var der det særlige forhold omkring mit besøg under EM, atDanmarks kampe blev afviklet i Ukraine. Der er tale om en alvorligsituation i Ukraine med blandt andet politisk motiverede retssager.Jeg redegjorde kort for den danske regerings position i forhold tilUkraine på samrådet den 8. juni, og europaministeren redegjordemere detaljeret om situationen i Ukraine samt den danske positionog EU’s position i Udenrigsudvalget den 7. juni.
Som konsekvens af den særlige situation i Ukraine lagde jeg i plan-lægningen af mit besøg vægt på, at jeg under mit besøg fik mulig-hed for at mødes med repræsentanter fra det ukrainske civilsam-fund, herunder menneskerettighedsforkæmpere. Formålet med dis-se møder var at udtrykke støtte til kræfter, der arbejder for at for-
Side 4
bedre nogle af de kritisable forhold i Ukraine. Jeg fik derudover etførstehåndsindtryk af situationen i Ukraine.
Konkret holdt jeg følgende møder under mit besøg:- Et møde fredag i Kiev lufthavn med Timosjenkos forsvarsad-vokat- Et møde fredag i Kiev lufthavn med to menneskerettigheds-aktivister med særlig fokus på forholdene for bl.a. homosek-suelle- Et møde lørdag i Kharkiv med Amnesty International Ukrai-ne samt en række personer, som har været udsat for politibru-talitet og tortur- Et møde lørdag i Kharkiv med repræsentanter for en ukrainskungdoms-NGO, som arbejder med demokrati- og lederud-dannelse blandt ukrainske unge, samt med en lokal journalist.- Et møde søndag i Kharkiv med flere menneskerettighedsakti-vister, bl.a. lederen af Kharkiv Human Rights ProtectionGroup.
Side 5
- Et møde søndag i Kharkiv med repræsentanter fra det uaf-hængige kulturelle miljø, herunder en teaterinstruktør, en ejeraf et kulturcenter og en galleriejer.
I møderne om lørdagen deltog min hollandske ministerkollega,Edith Schippers.
Det, jeg fik ud af disse møder var, at jeg fik en række stærke og de-taljerede personlige beretninger om forholdene i Ukraine, som un-derbyggede den viden og de informationer, som vi naturligvis hav-de om situationen på forhånd. Med møderne fik problemerne etmenneskeligt ansigt.
Møderne vakte desuden opmærksomhed i den internationale presse,hvor både Reuters og AP har bragt historier om møderne.
Samtidig kunne møderne bidrage til at skabe bevågenhed om pro-blemerne i Ukraine - både i Danmark, i Ukraine og i øvrige dele afEuropa og verden. Mødedeltagerne udtrykte alle, at de var glade for
Side 6
at kunne mødes med mig – og hvad angår mødedeltagerne om lør-dagen også med den hollandske minister – og de gjorde det klart, atde så møderne som en god mulighed for at fremme opmærksomhe-den om problemerne i Ukraine.
Det var naturligvis en tilbagemelding, som jeg satte pris på, fordiden bekræftede mig i, at den danske regering bedst kunne udtrykkesin støtte til gode, demokratiske kræfter i Ukraine ved at være tilstede og tale med folk frem for at blive hjemme. Endelig har ogsåden hollandske minister kvitteret for samarbejdet omkring møder-ne, som hun også finder, har haft værdi.
Sammenfattende kan jeg sige, at jeg først og fremmest tog af stedfor at se fodbold. I forbindelse med min rejse afholdt jeg en rækkerelevante møder med nøglepersoner i det ukrainske folks kamp forbedre vilkår for menneskerettigheder. En vigtig pointe for mig harværet, at de personer, jeg har mødt, og de relevante organisationerentydigt har meldt tilbage, at de satte pris på møderne.
Side 7
Jeg kan også konstatere, at besøget skabte opmærksomhed i dendanske presse - befolkningen i Danmark er helt klar over situatio-nen i Ukraine – og også i internationale medier. Med andre ord erden form for dialog ikke uden betydning.
Jeg kan også konstatere, at jeg ikke stod alene. Den hollandske mi-nister valgte at deltage i dele af mit program og var glad for den be-slutning.
Jeg kan i det hele sige, at jeg er tilfreds med det valg, regeringentraf.
Og Danmark vandt kampen!