Kulturudvalget 2011-12
KUU Alm.del Bilag 211
Offentligt
1137233_0001.png
1137233_0002.png
Frederiksberg d. 18. juni 2012
Til folketingets kulturudvalg,Hermed status på ”Den Regionale Filmfond i Hovedstadsområdet” [Københavns Filmfond] i forbindelsemed åbent samråd torsdag den 21. juni 2012 kl. 14.00.Den Regionale Filmfond i Hovedstadsområdet er et erhvervsøkonomisk initiativ hvis primære formål er atskabe ny omsætning, nye arbejdspladser og nye virksomheder i filmbranchen og de tilgrænsendeservicebrancher.Formålet opfyldes ved investering i internationale film- og TV produktioner, som til gengæld skal omsættemindst det dobbelte i regionen.Den danske Film- og TV branche rummer i disse år et unikt erhvervspotentiale som er opstået på baggrundaf den store internationale kunstneriske anderkendelse som branchen har været genstand for f.eks. Oscar,Gyldne Palmer og BAFTA. Samtidig har nye digitale forretningsmodeller skabt et presserende behov for eninternational markedsomstilling som dette initiativ understøtter.Fondens sekundære formål er at bidrage til udnyttelsen af de internationale film- og TV produktionerspotentiale inden for turisme og branding af Danmark.Analyser af potentialet for en filmfond i Hovedstadsregionen viser, at fondskapitalen bør være mindstmellem 50 og 60 mio. kr. for at der opnås en substantiel beskæftigelses- og erhvervsmæssig effekt affondens aktiviteterDet vurderes derfor, at fonden skal startes op med en grundkapital på minimum 40 mio. kr. – svarende til13 mio. kr. årligt i en tre-årig periode - for at man kan begynde at høste de erhvervsmæssige gevinster, derer grundlaget for fondens etablering.Med et budget på 40 mio. kr. forventes fonden at skabe en samlet vækst på 230 mio. kr. og 150-200 nyearbejdspladser målt i årsværk. Heraf 100 nye arbejdspladser i kærnevirksomhederne. Det estimeres atfonden vil bidrage til 20 nye virksomhedslokaliseringer og datterselskaber.Københavns Kommune besluttede på det grundlag i budgetaftalen for 2012 at afsætte 20 mio. kr. til enregional filmfond.Københavns Kommune har i samarbejde med hovedparterne bag finansieringsaftalen – RegionHovedstaden, Hvidovre Kommune og kommunerne bag den regionale kulturaftale – sidenbudgetvedtagelsen søgt at tilvejebringe den fornødne finansiering.
Der er på nuværende tidspunkt skaffet tilsagn for i alt 35 mio. kr.Københavns KommuneHvidovre KommuneBallerup KommuneFrederiksberg KommuneBrøndby KommuneAlbertslund KommuneForeløbigt forventet bidrag fra private investorerRegion HovedstadenI alt20 mio. kr.2 mio. kr.0,6 mio. kr.0,75 mio. kr.0,6 mio. kr.0,1 mio. kr.3-4 mio. kr.7 mio. kr.34-35 mio.kr.

Realisering af en regional filmfond ikke mulig

Efter drøftelse med kommuner, staten og private har det ikke på nuværende tidspunkt været muligt atskaffe de 40 mio. kr. til finansiering af en filmfond.Hovedpartnerne bag finansieringsaftalen – Københavns Kommune, Region Hovedstaden, HvidovreKommune og kommunerne bag den regionale kulturaftale - må derfor konstatere, at det ikke er muligt atrealisere en regional filmfond med en tilstrækkelig grundkapital.Arbejdet med at skaffe finansiering til fonden gik i gang på et tidspunkt, hvor budgetaftalerne for flere afregionens kommuner reelt var afsluttet. Alle kommunerne har derfor ikke haft mulighed for at inddrage enfilmfond i forhandlingerne.Parterne er derfor enige om, at afvente efterårets budgetforhandlinger for inden 1. oktober 2012 at givekommuner, stat og private mulighed for at bidrage yderligere til finansieringen.Der er stadig et stort ønske om at få oprettet filmfonden og en tro på, at tiden frem til den 1. oktober vilmuliggøre, at de sidste 5 mio. kr. bliver fundet, så arbejdet kan sættes i gang på et bæredygtigt og realistiskgrundlag.På vegne af arbejdsgruppen bag Den Regionale Filmfond i Hovedstadsområdet
Ulrik Bolt JørgensenProjektleder, Copenhagen Entertainment
Lars Hermann, FormandDirektør i Copenhagen Film Festivals
Klaus HansenDirektør i Producentforeningen