Kulturudvalget 2011-12
KUU Alm.del Bilag 196
Offentligt
1128217_0001.png
1128217_0002.png
1128217_0003.png
1128217_0004.png
1128217_0005.png
1128217_0006.png
1128217_0007.png
TALEArrangement:Åbent eller lukket:Dato og klokkeslæt:Sted:Taletid:Forv. antal deltagere:Evt. andre forhold ministerenbør være opmærksom på:Samråd i KUU om spørgsmål AB vedrørendedanske mindesmærker i udlandetÅbent samrådTirsdag d. 29. maj, kl. 10.00Kulturudvalget5-6 minutter (der er ikke begrænsninger i taletidved samråd)Kulturudvalget plus evt. tilhørereUdvalget påbegynder samrådet uden ministe-rens deltagelse. Når udvalget er klar kaldes mi-nisteren ind.Udvalgets formand giver spørgeren mulighed forat begrunde spørgsmålet. Herefter svarer mini-steren.Derefter er der spørgsmål fra udvalgets med-lemmer. De samles sædvanligvis i spørgerunderaf 3-4 spørgsmål, hvorefter ministeren svarer.Hvis ministeren mener, at et spørgsmål krævernærmere undersøgelse at svare på, kan ministe-ren henvise til, at han vil besvare det skriftligt.Det er praksis, at udvalgsmedlemmet derefterstiller spørgsmålet skriftligt, så der er enighedom, hvad der blev spurgt om.Katrine Tarp, 25 44 27 3823. maj 2012
Kontaktperson:
Kulturudvalget har, efter ønske fra Eva Kjer Hansen (V) stillet migfølgende spørgsmål, samrådsspørgsmål AB:
”Ministeren bedes redegøre for, hvorfor regeringen har indstillet debevillinger, der var aftalt af den tidligere regering og Dansk Folke-parti omkring bevaring af danske mindesmærker i udlandet. Og
Dok. nr. 1368155
Side 2
hvorvidt ministeren finder, at det er en respektfuld og rimelig be-handling af de projekter, der allerede er blevet besluttet og igang-sat.”
Puljen til kulturminder i udlandet indgik i aftalen om finanslovenfor 2010 mellem den tidligere regering og Dansk Folkeparti. Puljenvar på 5,5 mio. kr. om året, og skulle løbe i årene 2010-13. Jeg skalfor god ordens skyld understrege, at hverken Det Radikale Venstreeller andre partier i den nuværende regering var med i den pågæl-dende aftale.
Der var således ikke tale om, at midlerne blev bevilget på en gang,men der blev i regi af Kulturministeriet og Udenrigsministeriet ud-arbejdet en samlet udmøntningsplan. Hovedprioriteter i de første årvar genopstillingen af Istedløven på Flensborg Gamle Kirkegård ogrestaureringen af Finn Juhl-salen i FN-bygningen i forbindelse medden gennemgribende renovering som FN igangsatte på det tids-punkt – et projekt, der i øvrigt modtog omfattende fondsstøtte. Det
Side 3
var vigtige diplomatiske og profileringsmæssige prioriteter, derblev fastlagt af den daværende regering.
Derudover blev der ret hurtigt igangsat et projekt omkring digitali-sering af de omfattende arkivalier fra de tidligere dansk-vestindiskeøer. Det er et projekt, som længe har været overvejet, og som ud-springer af en lang dialog mellem øerne og Danmark. Der er taleom arkivalier af absolut verdenshistorisk betydning, fordi de leve-rer en unikt kom plet dokumentation af denne periode i historien.
Endelig er der afsat midler til et stort projekt i den tidligere danskekoloni i Serampore i Indien. Kun en del af disse midler er forbrugt,men der er tale om et projekt, som RealDania er gået ind i med ettocifret millionbeløb, så det er meget vanskeligt at reducere midler-ne hertil.
Det, som skulle have været finansieret af bevillingen i 2013, erdermed en række mestendels mindre projekter, som det har taget en
Side 4
del tid at forberede, og som Kulturstyrelsen skulle have været ope-ratør på.
Der er tale om et mindesmærke på en kirkegård i Braine i Frankrig,hvor mange dansksindede faldne fra Første Verdenskrig hviler. Derer tale om et mindesmærke i Tallinn på det sted, hvor Dannebrogefter sagnet faldt ned fra himlen. Og der er tale om en række kirke-gårde på de tidligere dansk-vestindiske øer. Endelig er der et lilleprojekt omkring et mindesmærke for danske søfolk, der deltog i D-dag – det har dog vist sig at være i god stand efter en nylig fondsfi-nansieret restaurering, så der ville alene være tale om lidt buskryd-ning og formidling mv.
Puljen blev som bekendt opretholdt på finansloven for 2012, selv-om regeringen var skiftet i mellemtiden. Jeg skal da heller ikkelægge skjul på, at jeg gerne havde set, at puljen havde kunnet fort-sætte også i det sidste år. Det ville have været godt, hvis vi kunnehave løftet formidlingen af Sønderjyllands rolle under Første Ver-
Side 5
denskrig og bevaringsstanden på de danske kirkegårde på Jomfruø-erne.
Men jeg er – lige som alle andre i lokalet, går jeg ud fra – udmær-ket klar over, at det simpelthen er tvingende nødvendigt, at vi styr-ker statens finanser i den nuværende situation. Og den bestræbelsekommer Kulturministeriet selvfølgelig ikke uden om at deltage i.
Når jeg ser mig omkring i Europa, er jeg såmænd ret glad for, at deter i Danmark, jeg sidder som kulturminister – og ikke i f.eks. Stor-britannien, Spanien eller Portugal, hvor der virkelig er skåret ind tilbenet.
Det er ikke glædeligt, at vi har måttet lukke puljen på dette tids-punkt i forløbet, således er nogle kræfter er gået til spilde på pro-jekter, der nu ikke kan realiseres. Men jeg er blevet bedt om at le-vere denne besparelse, og det kan jeg ikke med rimelighed undslåmig for i denne situation.
Side 6
Jeg har heller ikke ment, at det var relevant at foreslå alternativebesparelser, for det ville betyde, at vi skulle til at udhule driftsbevil-linger et eller andet sted. Det gavner ikke noget at smøre tyndt udpå den måde, så er det bedre at erkende, at disse projekter kan vialtså ikke realisere på nuværende tidspunkt. Sådan er den økonomi-ske situation, og det gælder altså også på kulturområdet.
Når det er sagt, er jeg alligevel indstillet på at medvirke til at findeen løsning om mindesmærket i Braine. Jeg forstår, at kræfter i Søn-derjylland især har bidraget til dette projekt.
Jeg vil derfor indbyde repræsentanter fra landsdelen til en dialogom, hvordan vi alligevel kan få etableret det nye mindesmærket forde 5230 faldne.
Helt konkret forestiller jeg mig, at vi i fællesskab løfter opgavenmed at finde de nødvendige midler, således at jeg finder den enehalvdel i Kulturministeriet, hvis landsdelen tilsvarende vil påtagesig at finde den anden halvdel.
Side 7