Kulturudvalget 2011-12
KUU Alm.del Bilag 110
Offentligt
1079229_0001.png
1079229_0002.png
1079229_0003.png
1079229_0004.png
1079229_0005.png
1079229_0006.png
TALEArrangement:Åbent eller lukket:Dato og klokkeslæt:Sted:Taletid:Forv. antal deltagere:Evt. andre forhold ministerenbør være opmærksom på:Åbent samråd om sammensætningen af DetKongelige Teaters bestyrelseÅbent8. februar 2012 kl. 10.15Christiansborg,5-10 minutterDer er stillet følgende samrådsspørgsmål:Spørgsmål Z:Vil ministeren begrunde udnævnelserne af med-lemmerne af Det Kongelige Teaters nye besty-relse herunder udnævnelsen af Lars Seeberg ilyset af blandt andet hans økonomiske dispositi-oner i forbindelse med sit arbejde som general-sekretær for H. C. Andersen 2005 Fonden?Spørgsmålet er stilet af Eyvind Vesselbo (V)8. februar 2012
Indledning:
I har bedt mig komme her i dag for at begrunde udnævnelser-ne af medlemmerne af Det Kongelige Teaters nye bestyrelse,herunder udnævnelsen af Lars Seeberg.
Lad mig allerførst sige, at jeg naturligvis vil svare på jeresspørgsmål. Men jeg synes, at det er uheldigt, at spørgsmåletlægger op til, at vi skal diskutere en personsag. Et åben sam-råd forekommer mig ikke at være det bedste sted for den typediskussioner.
Dok. nr. 1256289
Side 2
Begrundelse for udnævnelserne:
Med hensyn til udnævnelserne af medlemmerne af Det Konge-lige Teaters bestyrelse vil jeg begrunde udnævnelsen af besty-relsen som et hele. Jeg havde det med i mine overvejelser, atman kunne nøjes med at udskifte de to bestyrelsesmedlemmer,der allerede havde siddet i 8 år og derfor ikke kunne forlæn-ges. Fordelen ved at gøre det ville være høj grad af kontinuiteti bestyrelsen….., og ulempen kunne vise sig at blive for lidtfornyelse.
Den 16. november indgik alle Folketingets partier en aftale omDet Kongelige Teater for perioden 2012-2015. Aftalen brydermed tidligere tiders detailstyring af Det Kongelige Teater. Denadskiller sig fra tidligere aftaler ved at lægge vægt på strate-giske mål frem for kvantitative mål. Nogle af de strategiskemål drejer sig om, at Det Kongelige Teater skal søge nye vejefor at bringe sine forestillinger ud til et større publikum ogskal samarbejde mere med vækstlaget inden for dansk scene-kunst og med de kunstneriske uddannelser.
Side 3
Jeg betragter den nye aftale for Det Kongelige Teater, som enny begyndelse for teatret, og jeg mener, at det derfor også erpå sin plads at give teatret en ny bestyrelse, som kan bidragetil fornyelsen.
Da jeg valgte medlemmer til bestyrelsen for Det Kongelige Te-ater, lagde jeg vægt på to ting:
Bestyrelsen skal være professionel, og der skal ikke sidde poli-tikere i den.
Når jeg ikke synes, at der skal være politikere i bestyrelsen, erdet, fordi jeg er stor tilhænger af armslængdeprincippet – ogsåi forhold til styringen af Det Kongelige Teater.
Og med hensyn til ønsket om en professionel bestyrelse, såtror jeg, at vi alle kan være enige om, at en bestyrelse for DetKongelige Teater skal være præget af en høj grad af professio-nalisme.
Side 4
Da jeg sammensatte bestyrelsen, lagde jeg vægt på, at med-lemmerne tilsammen har de nødvendige kompetencer og dennødvendige viden. Derfor har jeg valgt 6 personer, alene ud frade kompetencer de kan bidrage med – 6 personer, som erstærke hver på deres felt og kan supplere hinanden godt.
Stine Bosse har kompetence i virksomhedsledelse,Pernille Erenbjergs kompetenceområde er økonomi,Lars Seeberg dækker viden om scenekunst,Christian Have har god forstand på kommunikation,Ulla Tofte har skabt netværk på kulturområdet ogMichael Lunn bidrager med stor viden om forvaltning og depolitiske processer.Endelig supplerer de to medarbejderudpegede medlemmer,Grit Dirkinck-Holmfeld Westi og David Andreas DrachmanLaureng, de 6 andre med deres særlige viden om Det Kongeli-ge Teater.
Side 5
Tilsammen udgør de en bestyrelse, som jeg er stolt af og hartillid til kan være med til at forny Det Kongelige Teater, sådansom der er langt op til i fireårsaftalen.
Lars Seeberg
Så er der spørgsmålet om udpegningen af Lars Seeberg til DetKongelige Teaters bestyrelse. Som jeg allerede har nævnt, harjeg udpeget Lars Seeberg, fordi han har indsigt på scene-kunstområdet – både i Danmark og i et internationalt per-spektiv.
Med hensyn til H.C.Andersen 2005 Fonden, så har der væretdiskussioner om nogle af de dispositioner fonden traf. Men nåralt kommer til alt viser den evaluering, som blev udarbejdetom H.C.Andersen-året, at der var rigtig mange gode elementeri projektet.
Selvom H.C. Andersen 2005 Fonden satte penge til på nogle afsine satsninger, endte den med at kunne lukke regnskabetmed et lille overskud. Overskuddet føres i dag videre i fonden
Side 6
til H.C. Andersen-fremme med tilknytning til Odense Kom-mune
Jeg synes ikke, at der er belæg for at fremføre, at Lars Seebergskal være et mindre egnet medlem af Det Kongelige Teatersbestyrelse på grund af sit engagement i H.C. Andersen fondeni 2005.