Kulturudvalget 2011-12
KUU Alm.del Bilag 107
Offentligt
1078866_0001.png
1078866_0002.png
Februar 2012
DIF og breddeidrættenDIF er bedst kendt i offentligheden for rollen som Danmarks Olympiske Komité og for detarbejde med eliteidræt, der foregår i mange af de specialforbund, der er medlem af DIF.Eliteidræt er en vigtig del af DIF’s virke. Men eliteidræt er kun den ene af DIF’s to hovedopgaver.Langt de fleste aktiviteter i DIF og i DIF’s 61 specialforbund er målrettet breddeidræt. De ca.10.800 DIF-foreninger rummer 1,7 mio. medlemmer. Og kun ganske få af dem er eliteidræts-udøvere. Så i DIF og i specialforbundene bruger vi hovedparten af kræfterne på breddeidrætten.
Centrale idrætspolitiske vinkler på breddeidrætDIF vedtog i maj 2011 et nyt politisk program”Idræt for alle”,der løber frem til 2014.”Idræt foralle”afspejler DIF’s stærke fokus på at styrke breddeidrætten. Vi vil arbejde for at:
få 100.000 flere medlemmer i DIF-idrættenløfte DIF’s samfundsmæssige og sociale ansvarstyrke frivilligheden i foreningernestyrke mangfoldigheden i idrætten
Flere skal kunne dyrke idræt.Mange, især voksne, danskere vil gerne dyrke mere idræt, menkan ikke finde tid til at indgå i de faste rammer med træning og kamp, som idrætsforeningernetypisk har kunnet tilbyde. Derfor er det vigtigt, at foreningerne udvikler fleksible tilbud, så flerefår mulighed for at dyrke idræt. Det er godt for den enkelte, og det er godt for samfundet. Atdyrke idræt har stor værdi i sig selv for den enkelte udøver. Samtidig giver et aktivt liv flere godeleveår og mindre pres på sundhedssystemet.I samarbejde med Indenrigsministeriet og Center for Idræt og arkitektur har DIF udarbejdetrådgivningsmateriale til, hvordan adgang til idræt og fysisk aktivitet bliver en naturlig del afkommunernes byudvikling og byplanlægning i fremtiden. Byerne skal udnyttes som idrætsfacilitet,så danskerne dagligt kan dyrke idræt og være fysisk aktive i byens rum.Børn og unge skal være fysisk aktive mindst én time om dagen.Der er behov for et langtskarpere fokus på fysisk aktivitet og bevægelse i daginstitutioner og skoler. Den nyesteskandinaviske forskning dokumenterer, at fysisk aktive børn lærer bedre – også når det drejer sigom boglige fag. DIF har certificeret flere end 100 idrætsvuggestuer, idrætsbørnehaver og idræts-SFO’er, fordi idræt og bevægelse også er essentielt i førskole-årene.Det skal være nemmere at være frivillig.I den seneste undersøgelse blandt frivillige ledere, fikvi så mange eksempler på tåbelige regler og krav, at de tilsammen fylder 147 A4-sider. Hvis ikkeder bliver skruet ned for bureaukratiet, vil det både gøre det sværere at rekruttere nye frivilligeledere og at holde på dem, vi har i dag. Et stærkt fokus på de frivilliges arbejdsbetingelser indgårderfor også i de aftaler om idrætsfrikommuneforsøg, som DIF indgår med seks kommuner.
Udvikling af breddeidrættenVi har i årene 2010-13 afsat i alt ca. 45 mio. kr. i en udviklingspulje. Pengene er tilvejebragt viaomlægninger af eksisterende puljer og rationaliseringer i DIF’s drift. Puljen skal støtte voresspecialforbund i det fælles arbejde med at hjælpe de lokale foreninger og skabe bedre idrætstilbud.Målet er at videreudvikle indhold og organisering af en række idrætsgrene for at gøre dem bådemere tiltrækkende og nemmere tilgængelige, så flere danskere bliver aktive. Vi har et særligt fokuspå teenagere og voksne motionister, som foreningsidrætten de seneste år har haft svært ved at nå.Udviklingsprojekterne omfatter bl.a. fodbold, håndbold, basket, golf og svømning. I fodboldsamarbejder DIF og DBU om fodboldfitness og street soccer. Mindre baner og mere fleksibiliteti forhold til tid, sted og antal spillere på hvert hold er ingredienser i nye idrætstilbud, som passerbedre ind i mange danskeres hverdag. Ny forskning viser, at fodbold har en bedre effektsundhedsmæssigt på utrænede udøvere end fx fitness eller en løbetur har på samme gruppe.Udviklingsprojekterne omfatter også udvikling og udbredelse af idrætsgrene som fx krolf, bedste-volley, zumba 60+ og vandaerobic, der er målrettet de ældste danskere. De 60+ årige har deseneste år for alvor fået øjnene op for foreningsidrætten. Siden 2007 er antallet af medlemmerover 60 år steget med godt 50.000 i DIF-foreningerne. Det svarer til en stigning på over 30 pct.DIF Soldaterprojekt er en anden type udviklingsprojekt. Heri indgår udvikling af idrætsaktivitetertil danske soldater, som har pådraget sig fysiske skader under missioner i udlandet. DIF arbejdersammen med Dansk Handicap Idræts-Forbund og Dansk Militært Idrætsforbund om projektet.På integrationsområdet arbejder DIF tæt sammen med Kulturministeriet, Socialministeriet og enrække kommuner. Det sker i kraft af Get2sport, som via konkrete projekter har fokus på at støtteog integrere udsatte børn og unge. DIF støtter også Dansk Golf Unions projekt Backspin ogSelvværd, der er et tilbud til udsatte børn og unge, hvor golf bruges som socialt udviklingsværktøj.Formålet er selvsagt ikke at skabe elitegolfspillere, men at forbedre børnenes selvforståelse,selvtillid og selvværd, så de får en bedre skolegang fagligt og socialt.
Fakta om DIFDIF er:61 specialforbund90 idrætsgrene125 idrætsdiscipliner10.800 foreninger340.000 frivillige1,7 mio. medlemmer
DIF er også 1000 årlige sommerskoler, breddeidrætskonferencer, samarbejder med mere end 500skoler og institutioner og over en million årlige kampe.Uddannelse er højt prioriteret i DIF. I 2010 havde vi 19.000 personer på trænerkursus, 3.000 pålederkursus og 7.000 på dommerkursus.DIF’s 2012-budget er på 293 mio. kr. 80 pct. af budgettet går enten direkte eller indirekte tilDIF’s specialforbund. DIF’s indtægter kommer primært fra DIF’s andel i overskuddet i DanskeLotteri Spil A/S.DIF er ledet af en demokratisk valgt bestyrelse. DIF’s administration har 67 fuldtidsmedarbejdere(pr. 1.1.2012).Få mere at vide om DIF påwww.dif.dk.