Kulturudvalget 2011-12
KUU Alm.del Bilag 102
Offentligt
TalepapirOdin Teatrets møde med Folketingets Kulturudvalg den 8. februar 2012 kl. 9.45.
RESUMÉ:Ny indplacering af Nordisk Teaterlaboratorium/Odin Teatret i Teaterloven.To mulige forslag:1. Teaterlovens § 5.2. Forhøjelse af egnsteaterrefusionen.Nordisk Teaterlaboratorium/Odin Teatrets planlagte generationsskifte.
SAGSFREMSTILLING:Nordisk Teaterlaboratorium/Odin Teatret modtog som teaterlaboratorium støtte fraKulturministeriet iht. § 30.2./29.2 i teaterlovene fra 1970 til 1997. I forbindelse med en strukturelreform af Kulturministeriets arbejdsområder blev støtten til NTL/OT i 1998 overført til Teaterrådetsområde.NTL/OT’s bevilling blev samtidigt overført til Teaterrådets internationale bevilling, idetKulturministeriet og Teaterrådet fandt, at dette område bedst dækkede NTL/OT’s virksomhed, daTeaterrådet ikke beskæftigede sig med forskning og pædagogik – eller teaterlaboratorievirksomhedi øvrigt.I forbindelse med Scenekunstudvalgets halvering af vor bevilling fra 1. juli 2012 sammenholdt meddet fremlagte forslag om bortfald af overgangsreglen i § 16 stk. 2 i egnsteaterbekendtgørelsen blevvi meget bevidste om, hvilken usikker bevillingsmæssig position vor teaterlaboratorievirksomhedvar, og er, placeret i – mellem en international, statslig bevilling og en lokal bevilling tilegnsteatervirksomhed.Denne usikkerhed er understøttet af, at Scenekunstudvalget ikke forud for sin halvering af detstatslige tilskud orienterede eller forhandlede med Holstebro Kommune, selvomScenekunstudvalget samtidigt havde godkendt en ny 4-årig egnsteateraftale mellem kommunen ogNTL/OT og på trods af et 30-årigt parløb om driftsbevillinger til Odin Teatret.Vi finder det derfor nødvendigt for os at finde en plads i Teaterloven, der tilgodeser vor unikketeaterlaboratorievirksomhed med såvel stærke, internationale relationer som lokale aktiviteter.
Vi har to forslag til mulige indplaceringer:1. At NTL/OT optages under den kommende Teaterlovs § 5 som et teaterlaboratorium medsærlig national og international værdi. Finansiering sker gennem overførsel af eksisterendetilskud, dvs. ikke nye penge. Se bilag 1.
2. At Scenekunstudvalget får mulighed for i samarbejde med de relevante kommuner at forhøjerefusionsprocenten med op til 30 % for egnsteatre af særlig national/international værdi ellerud fra egnsteatrets kulturelle værdi og betydning i sit lokalområde. Aftaler herom mellemkommune, teater og Scenekunstudvalg skal være 4-årige og implementeres iegnsteateraftalen.Scenekunstudvalget skal afholde udgifterne ved den forhøjede refusionsprocent, og kommunenkan/skal som følge af aftalen forhøje sit tilskud.Positive konsekvenser: At der ikke skal tilføres nye penge. At Scenekunstudvalget har mulighed forat tilføre enkelte, særlige egnsteatre øgede statslige midler efter en faglig bedømmelse.Negative konsekvenser: At Scenekunstudvalget ud af sine begrænsede midler får endnu et område,der skal prioriteres, men dog således at Scenekunstudvalget selv beslutter prioriteringen; ategnsteaterrefusionsprocenten belastes, om end i mindre grad, med 0,2 % af hver en million kr.’sforhøjelse af nettotilskuddet.
Endelig har vi forstået, at den egentlige grund for Scenekunstudvalgets halvering af bevillingen erdet forestående generationsskifte på Odin Teatret. Vores direktør, Eugenio Barba, er nu 75 år. Voresstyrelse har diskuteret et kommende generationsskifte og vil primo marts udpege den ledelse, somskal efterfølge Eugenio Barba, hvis han fratræder i indeværende aftaleperiode, der løber tiludgangen af 2015. Han har ingen aktuelle planer om dette.Det er besluttet, at NTL/OT under alle omstændigheder fortsætter sin virksomhed efter EugenioBarbas afgang, der selvfølgelig ikke ene mand har ført NTL/OT frem til den internationale position,som teatret har i dag.NTL/OT består af en række meget kompetente kunstnere og kulturinnovatorer, som er i stand til atføre virksomheden videre på samme høje niveau som hidtil.Med venlig hilsen
Søren KjemsBestyrelsesformandOdin Teatret