Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12
KEB Alm.del Bilag 99
Offentligt
1051184_0001.png
1051184_0002.png
1051184_0003.png
1051184_0004.png
1051184_0005.png
1051184_0006.png
1051184_0007.png
1051184_0008.png
UDKAST 29112011Bilag 1Varmeforsyningsvirksomhedens selvevaluering af overholdelse af regler i eller i med-før af kapitel 4 i lov om varmeforsyning1. Selvevaluering vedrørende reglerne i eller i medfør af kapitel 4 i lov om varmeforsyning(prisbestemmelserne), jf. § 23 b, stk. 9, i lov om varmeforsyning afgivet af varmeforsynings-virksomhedens bestyrelse.Bestyrelsens redegørelse for, på baggrund af resultatet af revisors arbejde og dennes rapport og er-klæring, hvordan der vil blive rettet op på påpegede forhold, og hvordan virksomheden fremover vilforholde sig:Vi har gennemgået rapport vedrørende vores virksomhed, der er udarbejdet af statsautoriseret revi-sor _____________________________________Revisors navn
Revisor har over for os dokumenteret:at denne er statsautoriseret revisorat denne har erfaring med regnskaber baseret på varmeforsyningsloven, jf. bekendtgørelsens §3, stk. 2 og 3.Revisor er ikke eller har ikke været varmeforsyningsvirksomhedens sædvanlige revisor.Revisor har ikke – eller har ikke i perioden, som selvevalueringen vedrører – haft andre opgaver forvirksomheden.Vi er enigei rapporten og dennes anbefalinger.
Vi er ikke enigei rapporten og dennes anbefalinger. Begrundelse:___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Som følge af revisors rapport og anbefalinger vil vi i varmeforsyningsvirksomheden iværksættefølgendei indeværende regnskabsår:vedr.:__________________________________________________________________________vedr.:__________________________________________________________________________vedr.:__________________________________________________________________________fra og med:vedr.:__________________________________________________________________________vedr.:__________________________________________________________________________vedr.:__________________________________________________________________________Supplerende oplysninger:
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________2. Selvevaluering vedrørende overholdelse af kapitel 4 b i lov om varmeforsyning (forbruger-indflydelsesbestemmelser), jf. § 23 b, stk. 9, i lov om varmeforsyning afgivet af varmeforsy-ningsvirksomhedens bestyrelse – gælder kun for fremføringsanlæg.§ 23 h(Valg af bestyrelsesmedlemmer i en virksomhed, der ejer anlæg til fremføring af opvarmet vand eller damp)
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________§ 23 i – j(Forbrugerrepræsentantskab)
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________§ 23 k(Vedtægter)
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Øvrige oplysninger vedr. forbrugerindflydelse:____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Bilag 2Revisionsinstruks for erklæringsafgivelse og krav til revisors rapport vedrørendevarmeforsyningsvirksomheders overholdelse af kapitel 4 i lov om varmeforsyning§ 1.Denne revisionsinstruks indeholder krav til revisors analyse af budgetter og regnskaber og ud-arbejdelse af rapport vedrørende varmeforsyningsvirksomheders overholdelse af kapitel 4 i lov omvarmeforsyning. Instruksen beskriver de særlige opgaver, revisor som minimum skal udføre somled i udarbejdelse af rapporten og afgivelse af erklæringen.§ 2.Det er revisors opgave at udarbejde en skriftlig rapport indeholdende en analyse af, om varme-forsyningsvirksomhedens budgetter og priseftervisninger for regnskabsårene 2009-2011 eller, nårvirksomhedens regnskabsår ikke er sammenfaldende med kalenderår regnskabsårene 2008/09 -2010/11, er i overensstemmelse med regler om priser i lov om varmeforsyning. Reglerne er fastlagti lov om varmeforsyning, kapitel 4 om priser, og de regler, der er udstedt i medfør heraf, herunderbekendtgørelse om driftsmæssige afskrivninger, henlæggelser til nyinvesteringer og forrentning afindskudskapital i følge lov om varmeforsyning (afskrivningsbekendtgørelsen), bekendtgørelse omanmeldelse af priser, omkostningsfordeling og andre betingelser for transport og levering af fjern-varme samt produktionsomkostninger til brug for fastsættelse af prislofter (anmeldelsesbekendtgø-relsen) og vejledning om Energitilsynets praksis for afvikling af over- eller underdækning.§ 3.Revisor skal afgive en erklæring om overholdelse af regler om priser, som er fastlagt i lov omvarmeforsyning og reglerne i medfør heraf, jf. bilag 3.§ 4.Af rapporten nævnt i § 2 skal det fremgå, om varmeforsyningsvirksomhedens sædvanlige revi-sor i overensstemmelse med § 3, stk. 4, samt bilag 4 og 5 i anmeldelsesbekendtgørelsen, har afgiveterklæring på priseftervisninger for regnskabsår, der er påbegyndt 1. juni 2009 eller senere.§ 5.Rapporten nævnt i § 2 skal omfatte alle forhold, der er relevante for at give et fyldestgørendebillede af grundlaget for varmeforsyningsvirksomhedens prisfastsættelse efter kapitel 4 i lov omvarmeforsyning. Revisor påser som minimum:1) Om anmeldelser til Energitilsynet er sket i overensstemmelse med anmeldelsesbekendtgø-relsen.2) Vedr. over-/underdækninga) om omkostninger og indtægter i budgetter anmeldt til Energitilsynet balancerer, når for-ventet over- eller underdækning fra året før budgetåret er tillagt henholdsvis fratrukket debudgetterede indtægter,b) om et rimeligt skøn over den forventede over- eller underdækning i året før budgetåret ermedregnet i hvert års budget,c) om over- eller underdækning for hvert regnskabsår tilbageføres til, henholdsvis opkræveshos, varmeforsyningsvirksomhedens kunder,d) om Energitilsynets tilladelse til at tilbageføre, henholdsvis opkræve, en over- eller under-dækning over mere end 1 regnskabsår foreligger.
3) Vedr. afskrivningera) om afskrivninger er foretaget i overensstemmelse med afskrivningsbekendtgørelsen, her-under med hensyn til afskrivningsperiode og -procent, og om grundlaget for afskrivningerneer aktivets konstaterede anlægssum, jf. afskrivningsbekendtgørelsens regler,b) om afskrivningerne indgår i budget anmeldt til Energitilsynet, og om budgetterede og ef-terviste afskrivninger er overensstemmende, i benægtende fald redegøres for årsagen til for-skellen,c) om anlægskontoens værdi ved årets begyndelse svarer til anlægskontoens udvisende vedudgangen af foregående år,d) at der ikke er sket værdiregulering i form af opskrivninger af anlægskontoen, dette gælderogså hvor virksomheden er udskilt som selvstændig virksomhed (juridisk person), fx fra enkommune,e) om der er sket nedskrivning af anlægskontoen med udgiftsførte henlæggelser i det år, somdet anlæg, der henlægges til, bliver idriftsat,f) om der er sket nedskrivning af anlægskontoen med engangsbetalinger i form af investe-ringsbidrag og tilslutningsbidrag og andre engangsbetalinger, som forbrugerne betaler vedderes tilslutning,g) om anlægsværdierne, hvis varmeforsyningsvirksomheden har deltaget i fusion eller over-tagelse af anden varmeforsyning, primo året opgøres som summen af de respektive forsynin-gers varmeprismæssigt nedskrevne værdier, samt at grundlaget for afskrivningerne er i over-ensstemmelse med § 20, stk. 7 i lov om varmeforsyning.4) Vedr. henlæggelser (hvis virksomheden i evalueringsperioden har foretaget henlæggelser)a) om henlæggelser er foretaget i overensstemmelse med afskrivningsbekendtgørelsen, her-under med hensyn til henlæggelsesperiode og -procent,b) om henlæggelserne indgår i budget anmeldt til Energitilsynet,c) om der er udarbejdet og til Energitilsynet anmeldt investerings- og henlæggelsesplan,d) om budgetteret og eftervist henlæggelse er overensstemmende, i benægtende fald redegø-res for årsagen til forskellen,e) om henlæggelser er anvendt til formålet, og om der er sket nedskrivning af anlægskontoenmed udgiftsførte henlæggelser i det år, som det anlæg, der henlægges til, bliver idriftsat,f) om der er tilbageført henlæggelser og årsagen hertil, og om det henlagte beløb er tilbage-ført.g) I det omfang priseftervisninger, der er omfattet af selvevalueringen, indeholder tidligereårs henlæggelser, oplyses litra b - f for alle henlæggelsesår.5) Vedr. likvide midler/værdipapirbeholdninga) om varmeforsyningsvirksomheden har større likvide beholdninger, der kan være udtryk forkapitaldannelse, ogb) om risikoen ved evt. midlertidige placeringer af kapital i værdipapirer er rimelig i forholdtil varmeforsyningsvirksomhedens kapitalbehov.6) Vedr. indskudskapitala) om kapitalkontoens værdi ved årets begyndelse svarer til kontoens udvisende i prisefter-visningen ved udgangen af foregående år, b) om kapitalkontoen kun omfatter indskud fraejerne/andelshaverne, og om der i virksomhedens omkostninger efter varmeforsyningslovenkun er indregnet forrentning af indskudskapitalen i det omfang, det forudgående er godkendtaf Energitilsynet, og
c) at kapitalkontoen ikke omfatter investeringsbidrag, tilslutningsbidrag og andre engangsbe-talinger.7) Om varmeforsyningsvirksomheden har indregnet skattebeløb som omkostninger eller indtæg-ter i varmeprisen, i bekræftende fald oplyses størrelsen af sådant/sådanne skattebeløb og tids-punkt(er) for indregning i varmeprisen.§ 6.Rapporten skal for hvert af analysens hovedområder nævnt i § 5 indeholde en redegørelse foreventuelle konstaterede fejl og revisors vurdering heraf samt anbefalinger om, hvordan virksomhe-den retter op på forholdene og fremover skal forholde sig.§ 7.Eventuelle forbehold for grundlaget for varmeforsyningsvirksomheders prisfastsættelse i over-ensstemmelse med lov om varmeforsyning, afskrivningsbekendtgørelsens og anmeldelsesbekendt-gørelsens bestemmelser og begrundelse herfor skal fremgå af revisors erklæring, jf. § 15 i bekendt-gørelse om godkendte revisorers erklæringer (erklæringsbekendtgørelsen).§ 8.Supplerende oplysninger om eventuelle forhold, som revisor påpeger uden at tage forbehold,skal fremgå af revisors erklæring, jf. § 16 i erklæringsbekendtgørelsen.
Bilag 3
Revision – StandarderklæringErklæring afgivet af uafhængig revisor vedrørende varmeforsyningsvirksomheds overholdel-se af regler i eller i medfør af kapitel 4 i lov om varmeforsyningTil EnergitilsynetI forbindelse med udarbejdelse af rapport om varmeforsyningsvirksomhedens
_____________________________varmeforsyningsvirksomhedens navn
________________CVR. nr.
______________P nr.
overholdelse af kapitel 4 i lov om varmeforsyning skal undertegnede revisor i henhold til bekendt-gørelsens § 2, stk. 4, afgive erklæring for regnskabsårene:__________ __________ __________om rigtigheden og fuldstændigheden af grundlaget for varmeforsyningsvirksomhedens prisfastsæt-telse. Grundlaget for varmeforsyningsvirksomhedens prisfastsættelse er regnskabsoplysninger ogøvrige oplysninger som anført i § 2, stk. 2, i bekendtgørelse om anmeldelse af priser, omkostnings-fordeling og andre betingelser for transport og levering af fjernvarme samt produktionsomkostnin-ger til brug for fastsættelse af prislofter (anmeldelsesbekendtgørelsen).Ledelsens ansvarLedelsen for varmeforsyningsvirksomheden har ansvaret for at udarbejde de i anmeldelsesbekendt-gørelsens § 2, stk. 2, anførte oplysninger, der er grundlag for forsyningens prisfastsættelse samt forat udarbejde selvevaluering.Revisors ansvarUndertegnede revisors ansvar er på grundlag af revisionen i overensstemmelse med denne bekendt-gørelse at udtrykke en konklusion om varmeforsyningsvirksomhedens overholdelse af kapitel 4 ilov om varmeforsyning og de regler, der er udstedt i medfør heraf.Undertegnede revisor skal tilrettelægge og udføre revisionen i overensstemmelse med internationalestandarder om revision og revisionsinstruksen i bilag 2 til denne bekendtgørelse. Revisionsstandar-derne kræver, at revisionen er planlagt og udført med henblik på at opnå høj grad af sikkerhed for,at varmeforsyningsvirksomhedens prisfastsættelse er i overensstemmelse med kapitel 4 i lov omvarmeforsyning og regler udstedt i medfør heraf, herunder reglerne i denne bekendtgørelse.En revision skal omfatte udførelse af handlinger for at opnå revisionsbevis for beløb og oplysningeri grundlaget for varmeforsyningsvirksomhedens prisfastsættelse. De valgte handlinger afhænger afrevisors vurdering, herunder vurderingen af risici for væsentlig fejlinformation i grundlaget for pris-fastsættelsen, uanset om denne måtte skyldes besvigelser eller fejl. Ved disse risikovurderingerovervejer revisor intern kontrol, der er relevant for varmeforsyningsvirksomhedens udarbejdelse afet grundlag for prisfastsættelsen, der er i overensstemmelse med reglerne i og i medfør af kapitel 4 i
lov om varmeforsyning. Formålet hermed er at udforme revisionshandlinger, der er passende efteromstændighederne. En revision skal endvidere omfatte vurdering af, om den regnskabspraksis, somvarmeforsyningsvirksomheden har anvendt, er i overensstemmelse med lov om varmeforsyning, ogom de regnskabsmæssige skøn, som virksomheden har udøvet, er rimelige.ErklæringDet er vor opfattelse, at det opnåede revisionsbevis er tilstrækkeligt og egnet til at danne grundlagfor vor konklusion1.Eventuelle forbehold_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
A. Konklusion uden forbehold

2

Det er vor opfattelse, at ____________________________________[indsæt varmeforsyningsvirk-somhedens navn]grundlag for prisfastsættelse for årene _____ _____ _____[indsæt regnskabs-årene]er i overensstemmelse med kapitel 4 i lov om varmeforsyning og de regler, der er udstedt imedfør heraf.[eller:]
B. Konklusion med forbehold

3

Det er vor opfattelse, at ____________________________________[indsæt varmeforsyningsvirk-somhedens navn]grundlag for prisfastsættelse for årene _____ _____ _____[indsæt regnskabs-årene],bortset fra ovenstående forbehold, er i overensstemmelse med kapitel 4 i lov om varmefor-syning og de regler, der er udstedt i medfør heraf.[eller:]
C. Afkræftende konklusion

4

Det er vor opfattelse, at ____________________________________[indsæt varmeforsyningsvirk-somhedens navn]grundlag for prisfastsættelse for årene _____ _____ _____ _[indsæt regnskabs-årene],som følge af ovenstående forbehold, ikke er i overensstemmelse med kapitel 4 i lov omvarmeforsyning og de regler, der er udstedt i medfør heraf.[eller:]
D. Konklusion kan ikke udtrykkes

5

Det er vor opfattelse, at ____________________________________[indsæt varmeforsyningsvirk-somhedens navn]grundlag for prisfastsættelse for årene _____ _____ _____[indsæt regnskabs-årene],som følge af ovenstående forbehold, ikke kan revideres i overensstemmelse med de interna-tionale standarder om revision og revisionsinstruks, og vi kan derfor ikke udtrykke en konklusionom grundlaget for prisfastsættelse i overensstemmelse med lov om varmeforsyning.Denne tekst udelades, hvis revisor ikke kan udtrykke en konklusion.Teksten anvendes, når erklæring afgives uden forbehold.3Teksten anvendes, når erklæring afgives med forbehold.4Teksten anvendes, hvis en konklusion med forbehold ikke er tilstrækkeligt til at vise, at grundlaget for prisfastsættel-sen er stridende mod eller mangelfuldt efter lov om varmeforsyning mv.5Teksten anvendes, hvis revisor ikke har været i stand til at opnå tilstrækkeligt og egnet revisionsbevis og derfor ikke eri stand til at udtrykke en konklusion om grundlaget for prisfastsættelse i overensstemmelse med lov om varmeforsyning.21
Supplerende oplysningUden at modificere vor konklusion henleder vi opmærksomheden på, at varmeforsyningsvirksom-hedens oplysninger efter anmeldelsesbekendtgørelsens § 2, stk. 2, er udarbejdet efter reglerne i elleri medfør af kapitel 4 i lov om varmeforsyning som grundlag for virksomhedens prisfastsættelse.Oplysningerne kan derfor være uegnede til andet formål.Erklæringen afgives alene til brug for Energitilsynets tilsyn i henhold til lov om varmeforsyning.Eventuelle andre supplerende oplysninger______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Denne erklæring er udfyldt af:
__________________________Revisors navn og underskrift