Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12
KEB Alm.del Bilag 79
Offentligt
1043487_0001.png
1043487_0002.png
Folketingets Klima-, Energi- og MiljøudvalgVedr. foretræde 24-11 kl. 14.40 i vær. 2-078
20-11-11

Anledning:

Muligt at opgradere biogas billigt med nyt dansk opgraderingsanlæg. (se vedlæg).

Ønske:

At de to forædlede energiformer: El og bio-naturgas, der kan fremstilles af biogas, itilskudsmæssig henseende sidestilles.

Mange gode grunde:

- Danmarks bio-råstof er stærkt begrænset, og bør derfor udnyttes bedst muligt.- På halvdelen af de nuværende biogas-kraftvarmeanlæg kan varmen ikke udnyttes effektivt isommerhalvåret ( 60% af gassens energi), og køles direkte til gråspurvene.- Mulighed for placering af nye biogasanlæg der hvor gyllen er ( og ikke ved byerne ).- Mulighed for at udbygge eksisterende biogasanlæg uden hensyn til, om varmeværket kanaftage.- Bedre energiudnyttelse giver bedre økonomi for anlægget, og dermed mere lyst til atinvestere og udbygge.- Tilførsel af grøn gas til vores landsdækkende gasnet, vil alt andet lige formindske landetsbrug af fossilt brændsel, og udledningen af fossilt CO2.- Fremme af biogas har også store fordele for det ”direkte miljø”, for beskæftigelse ogvalutabalance.- Bio-naturgas til nettet er den p.t. bedste og billigste metode til at oplagre højværdigt energiover længere tid.- Et landsdækkende stødpudelager af bio-naturgas er det perfekte grønne match til denfluktuerende vindmølleenergi og det svingende forbrugsmønster. Og kan således muliggøreindføring af mere vindenergi uden brug af fossilt brændsel i stille vejr.

Ofte stillede spørgsmål + svar

1. Betyder fri mulighed for støttet opgradering noget i relation til den generelle debat om fritbrændselsvalg? Svaret er Nej! ( for den lille andel der anvender biogas, se spørgsmål 2).2. Behøver man at ophæve kraft-varme forpligtelsen for de kraftvarmeværker, der i dag erknyttet op til et biogasanlæg, ved indførelse af fri mulighed for støttet opgradering? Svareter Nej! De fleste af disse værker vil være glade for at slippe for at skulle aftage biogassen,og vil gerne skifte over til naturgas, for at slippe for bøvl med den urene gas, og kravet til ataftage i uhensigtsmæssige perioder m.v. ( Helt enkeltstående er gassen i øjeblikket aftalt til”½ pris” på et enkelt anlæg. Her må selvfølgelig i påkommende tilfælde findes en lokalløsning. F. eks. en deling af merværdien ved opgradering.)3. Hvor mange af de store biogasfællesanlæg kan ikke afsætte varmen om sommeren? Svar: Enhurtig optælling siger 11 ( = ca. halvdelen), og for nye anlæg vil det være næsten alle.4. Der spares vel ikke 60% af energien om sommeren ved opgradering, da selve opgraderingenogså må bruge noget energi? Svar: Ja. Hvis der som energikilde anvendes gas, rør det sig om10%, men en del heraf kan genbruges efter anlægget til opvarmning af gyllen ellerfjernvarme, og der kan i stedet for gas anvendes varme fra en bibeholdt motor, eller brugesmere lavværdige energikilder som flis eller halm.