Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12
KEB Alm.del Bilag 75
Offentligt
Dato 7.11.2011J.nr. 320-0031.2011Ref. Kka/nsh
Ad slide om "Drivhusgasser i atmosfæren"
KEB udvalget har stillet spørgsmål til nedenstående figur, som viser udviklingen i temperaturog drivhusgaskoncentration over de sidste 800.000 år, hvor jordens klima har svinget mellemistider og varmeperioder.Variationer i solindstrålingen til jorden har over de sidste millioner år medført svingningermellem istider og mellemliggende varmeperioder, og dermed også ændringer i temperaturenpå kloden. I takt med disse ændringer har mængden af sne og is, samt atmosfærens indhold afdrivhusgasser varieret.Figuren til højre viser et udsnit i højere opløsning for de seneste 2000 år. Siden omkring år1750 er indholdet af CO2og andre drivhusgasser i atmosfæren steget markant i takt med indu-strialiseringen, og ligger i dag langt over det naturlige niveau for de seneste 800.000 år. Kon-centrationen af CO2er således nu ca. 38 % højere end før industrialiseringen og koncentratio-nen af metan er tilsvarende steget med ca. 158%.
Variationerne i temperatur og drivhusgaskoncentrationer over de seneste 800.000 år. Si-den 1750 (figuren til højre) er indholdet af drivhusgasser i atmosfæren steget markant(Brook, Nature 2008).
Side 1
Figuren til venstre, der viser sammenhængen mellem temperatur og drivhusgasser er hoved-sageligt baseret på data fra antarktiske iskerner, som har givet detaljerede informationer omjordens klima over de sidste 800.000 år1.Der foregår løbende videnskabelige undersøgelser af de hurtige klimaskift i forbindelse medtidligere tiders istider og varmeperioder. Set over de seneste godt 20.000 år, hvilket inkludererafslutningen af sidste istid, ligger de stigningsrater for CO2og metan koncentrationerne, der ermålt for det 20. århundrede, således markant højere end stigningsraterne for de tidligere natur-lige variationer i CO2og metan, som kan måles. Så vidt vides har det desværre hidtil ikke væ-ret muligt, at lave vurderinger af stigningsrater med tilsvarende høj tidsopløsning længere til-bage i tiden. Den naturlige variation i koncentrationen af CO2mellem istider og varmeperio-der er omkring 200 ppm til 280 ppm (parts per million), og variationen i koncentrationen afmetan er tilsvarende på omkring 400 ppb til 700 ppb (parts per billion). Således ligger stig-ningen over de seneste 250 år særligt for metan også væsentligt over de tidligere ændringerunder de naturlige variationer, som kan måles på iskernerne.Koncentrationen af CO2i atmosfæren ligger i dag som nævnt væsentligt højere (~390 ppm)end det naturlige niveau for minimum de seneste 800.000 år, og undersøgelser fra 2009 tyderpå, at vi skal ca. 15 millioner år tilbage før vi finder et indhold afCO2i atmosfæren, som overen længere periode var højere (400-450 ppm) end i dag. Dengang var det globalt mellem 3 og6�C varmere end nu, der var stort set ingen gletschere uden for Antarktis, hvor iskappen varmeget begrænset, og havis i Arktis eksisterede kun om vinteren.Set over hele Jordens geologiske historie (4,5 milliarder år) ligger indholdet af CO2i atmo-sfæren langt højere end i dag i størstedelen af tiden. Mange andre væsentlige faktorer - f.eksSolens udstråling og kontinenternes placering og udformning - afveg dog samtidigt markantfra de nuværende forhold.
Tilsvarende tidsserier fra Grønlandske iskerner rækker kun godt 100.000 år tilbage i tiden, men kan til gengældgive oplysninger i en højere tidslig opløsning, da den årlige nedbør på Grønland er væsentligt højere end på Ant-arktis. Desværre har det dog hidtil ikke været muligt at rekonstruere atmosfærens CO2indhold ud fra Grønland-ske iskernerSide 2
1