Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12
KEB Alm.del Bilag 55
Offentligt
1037220_0001.png
1037220_0002.png
1037220_0003.png
Bekendtgørelse om anvendelse af naturgasforsyningsnettet og planer fordet fremtidige behov for gastransmissionskapacitet1I medfør af § 10 a, § 11, stk. 2, § 12, stk. 3, § 12 a, stk. 3, § 23, stk. 3, § 41 a, stk. 1, § 45 a, stk. 4,§ 52 og § 54 i lov om naturgasforsyning, jf. lovbekendtgørelse nr. 996 af 13. oktober 2011, og § 21i lov om Energinet.dk, jf. lovbekendtgørelse nr. 224 af 16. marts 2009, fastsættes:Kapitel 1Generelle bestemmelser

§ 1.

Bekendtgørelsen finder anvendelse på transmissions-, distributions-, lager- og LNG-selskabersamt brugere af naturgastransmissionsnettet.

§ 2.

Transmissionsselskaber skal videregive oplysninger til udenlandske transmissionsselskaber idet omfang, det er nødvendigt for samarbejdet mellem disse eller varetagelsen af det modtagendetransmissionsselskabs opgaver.Stk. 2.Pligten til at videregive oplysninger, som nævnt i stk. 1, gælder kun i det omfang, det mod-tagende transmissionsselskab er underlagt tilsvarende regler om videregivelse af oplysninger.Stk. 3.Distributions-, lager- og LNG-selskaber og brugere af transmissionsnettet skal videregiveoplysninger til transmissionsselskaberne i det omfang, det er nødvendigt for transmissionsselska-bernes udarbejdelse af forskrifter og planlægning, jf. kapitel 2 og 3, samt transmissionsselskabernespligt til at offentliggøre informationer, jf. § 3.

§ 3.

Transmissionsselskaber skal offentliggøre informationer inden for selskabernes ansvarsområ-de, der kan have betydning for prisdannelsen på naturgasmarkedet.Stk. 2.De i stk. 1 nævnte informationer skal være tilgængelige for alle brugere og potentielle bru-gere af naturgasforsyningssystemet.Kapitel 2Anvendelse af transmissionsnettet

§ 4.

Parter, som har ret til reservation af transmissionskapacitet, skal medvirke til, at transmissi-onskapaciteten udnyttes fuldt ud.Stk. 2.De i stk. 1 nævnte parter og brugere af naturgasforsyningssystemet skal efter forskrifterfastsat af transmissionsselskabet i medfør af § 5, stk. 1, anmelde planer for udnyttelse af transmissi-onskapaciteten til transmissionsselskabet, således at transmissionsselskabet efterfølgende har mu-lighed for at tilbyde uudnyttet og ledig kapacitet til anden side.

§ 5.

Transmissionsselskaberne skal efter drøftelse med distributions-, lager- og LNG-selskabersamt andre relevante markedsaktører udarbejde forskrifter for benyttelsen af naturgasforsyningssy-stemet, som er nødvendige for, at transmissionsselskaberne kan varetage deres opgaver. Forskrifter-ne skal indeholde følgende:1) Forskrifter for adgang til og benyttelse af naturgasforsyningssystemet (Regler for Gastransport).Bekendtgørelsen indeholder bestemmelser, der gennemfører dele af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv2009/73/EF af 13. juli 2009 om fælles regler for det indre marked for naturgas og om ophævelse af direktiv 2003/55/EF,EU-Tidende 2009, nr. L 211, side 94.1
2) Forskrifter for aktørernes forpligtelser, som sætter transmissionsselskabet i stand til at oprethol-de den tekniske kvalitet, forsyningssikkerhed, gaskvalitet og balance inden for det sammen-hængende naturgasforsyningssystem.Stk. 2.De forskrifter, som fastsættes i medfør af stk. 1, skal offentliggøres. Historiske forskrifterskal være tilgængelige for interesserede parter. Forskrifterne skal anmeldes til Energitilsynet.Stk. 3.Klager over forskrifter, som fastsættes efter stk. 1, kan indbringes for Energitilsynet. Ener-gitilsynet kan give pålæg om ændring af forskrifterne.

§ 6.

Transmissionsselskaberne skal efter drøftelse med distributions-, lager- og LNG-selskabersamt andre relevante markedsaktører udarbejde en fælles måleforskrift til såvel afregnings- somsystemdriftsformål, som er nødvendig for varetagelsen af transmissionsselskabernes opgaver. Måle-forskriften skal indeholde krav til transmissions-, distributions-, lager- og LNG-selskabernes målin-ger af forbrug og naturgasudveksling, herunder krav til1) omfanget af de målinger som selskaberne skal foretage, herunder i hvilken grad naturgasfor-brug skal måles,2) nøjagtigheden af de enkelte målinger under hensyntagen til regler fastlagt i medfør af andenlovgivning og3) formidling af målinger til berørte parter, herunder inden for hvilke tidsfrister målingerne skalvidereformidles.Stk. 2.De forskrifter, som fastsættes i medfør af stk. 1, skal offentliggøres. Historiske forskrifterskal være tilgængelige for interesserede parter. Forskrifterne skal anmeldes til Energitilsynet.Stk. 3.Klager over forskrifter, som fastsættes efter stk. 1, kan indbringes for Energitilsynet. Ener-gitilsynet kan give pålæg om ændring af forskrifterne.Kapitel 3Planlægning og sikring af den nødvendige kapacitet m.v.

§ 7.

Transmissionsselskaberne skal gennemføre en sammenhængende, helhedsorienteret planlæg-ning, som kan danne grundlag for en vurdering af de aktuelle og fremtidige markedsforhold og for-syningssikkerheden samt vurdering af behovet for etablering af nye transmissionsnet samt ændringog sløjfning af eksisterende transmissionsnet.Stk. 2.Planlægningen udføres med en tidshorisont på mindst 10 år og kan belyse alternative ud-viklingsforløb.Stk. 3.Planlægningen udmøntes i en eller flere årlige planer, som indsendes til Energistyrelsen.Stk. 4.Hvert andet år udarbejder transmissionsselskaberne endvidere 10-årige netudviklingspla-ner, der indsendes til både Energistyrelsen og Energitilsynet.Stk. 5.Transmissionsselskaberne offentliggør planerne og stiller dem til rådighed for brugerne afnettet.

§ 8.

Transmissionsselskaberne og Energistyrelsen drøfter hvert år det nærmere indhold i de i § 7,stk. 3, beskrevne planer. Energistyrelsen kan stille krav om, at planerne skal indeholde eller belyseyderligere emner, hvis dette er nødvendigt af hensyn til varetagelsen af Energistyrelsens tilsyn medtransmissionselselskabernes virksomhed.

§ 9.

Når Energinet.dk har gennemført konkrete foranstaltninger på naturgasområdet for at sikresystemets integritet i en beredskabssituation i medfør af bekendtgørelse om beredskab for naturgas-sektoren, sender Energinet.dk snarest muligt en redegørelse herfor til Energitilsynet.

§ 10.

Energitilsynet overvåger transmissionsselskabernes 10-årige netudviklingsplaner, udarbejdeti medfør af § 7, stk. 4, og vurderer i sin årsberetning, jf. § 82, stk. 1, i lov om elforsyning, planernesforenelighed med de europæiske netudviklingsplaner, jf. artikel 8, stk. 3, litra b, i Europa-Parlamentets og Rådets forordning om betingelserne for adgang til naturgastransmissionsnet samtvurderer deres forenelighed med hensynet til fremme af et indre europæisk marked for naturgas.Denne vurdering kan omfatte anbefalinger til ændringer af transmissionsselskabernes netud-viklingsplaner.Stk. 2.Energitilsynet overvåger de af Energinet.dk gennemførte foranstaltninger, jf. § 9, med hen-blik på at vurdere deres forenelighed med hensynet til fremme af et indre marked for naturgas i EU.Stk. 3.På baggrund af Energitilsynets vurderinger, jf. stk. 1-2 kan tilsynet komme med henstillin-ger til transmissionsselskaberne og Energinet.dk med henblik på at fremme konkurrencen og undgånegative konsekvenser for samhandelen i EU.

§ 11.

Transmissionsselskaberne er ansvarlige for de nødvendige ændringer, sløjfninger og nyetab-lering af transmissionsnet i henhold til planlægningen, jf. § 7.

§ 12.

Energistyrelsen udøver på klima- energi- og bygningsministerens vegne de beføjelser, somministeren tillægges i medfør af § 4, stk. 2-4, i lov om Energinet.dk, for så vidt angår udbygningerog ændringer af transmissionsnet, hvor omkostningerne vurderes at være mindre end 100 mio. kr.Kapitel 4Klage- og ikrafttrædelsesbestemmelser

§ 13.

Klage over de afgørelser, som Energistyrelsen træffer i medfør af § 12, kan ikke indbringesfor klima- energi- og bygningsministeren.

§ 14.

Bekendtgørelsen træder i kraft den 15. november 2011.Stk. 2.Samtidig hermed ophæves bekendtgørelse nr. 1464 af 19. december 2005 om anvendelse afnaturgasforsyningsnettet og planer for det fremtidige behov for gastransmissionskapacitet.Klima-, Energi- og Bygningsministeriet, den 4. november 2011Martin Lidegaard/Ib Larsen