Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12
KEB Alm.del Bilag 48
Offentligt
1036562_0001.png
1036562_0002.png
1036562_0003.png
1036562_0004.png
1036562_0005.png
1036562_0006.png
1036562_0007.png
1036562_0008.png
1036562_0009.png
1036562_0010.png
1036562_0011.png
Oversigt over Klima-, Energi- og Bygningsministeriet
Klima-, Energi- og Bygningsministeriets departement
Internt Område25. oktober 2011J nr. 2011-4822/ FRKRO
1
Oversigt over Klima-, Energi- og Bygningsministeriets institutioner:
2
Klima- og Energiministeriets opbygning og institutionerKlima- og Energiministeriet blev oprettet ved kongelig resolution den 23. n o-vember 2007. Klima- og Energiministeriet består af et departement, De Nationa-le Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS), Danmarks Me-teorologiske Institut (DMI), Energistyrelsen, Go' Energi (Center for Energibespa-relser), Energiklagenævnet, Energinet.dk og Nordsøenheden.
DepartementetDepartementet fungerer som klima- og energiministerens rådgiver og varetagerden politikudviklende del af Klima- og Energiministeriets arbejde med input frainstitutionerne – især Energistyrelsen. Departementet i Klima- og Energiministe-riet varetager primært koordination og udvikling af den nationale klima - ogenergipolitik, forhandling og gennemførelse af internationale aftaler og EU-lovgivning samt koordination på tværs af det samlede m inisterområde. I fagligespørgsmål rådfører departementet sig med eksperter i Klima- og Energiministe-riets øvrige institutioner.Departementet i Klima- og Energiministeriet er ledet af en direktion og er orga-niseret i to faglige områder – et internationalt og et nationalt. Stabsfunktionernevaretages i et internt område og et ministersekretariat.
3
InstitutionerKlima- og Energiministeriet består udover departementet af følgende institutio-ner:EnergistyrelsenEnergistyrelsens opgave er at rådgive ministeren om energi - og klimaspørgsmålog varetage administrationen af den danske energilo vgivning, der bl.a. regulererområderne vedr. el-, gas- og varmeforsyning, vedvarende energi, efterforskningog indvinding af olie og gas samt energiforbrug og -besparelser. Ligeledes harEnergistyrelsen det overordnede ansvar for implementeringen af de nationaleCO2-mål. Energistyrelsen forestår de statslige CO2-kreditkøb i Østeuropa (JI) ogi u-landene (CDM) og bistår de danske virksomheders tilsvarende aktiviteter.Energistyrelsen gennemfører analyser og vurderinger af udviklingen på klima -og energiområdet såvel nationalt som internationalt og varetager danske ene r-gipolitiske interesser i det internationale samarbejde.Go’ Energi (Center for Energibesparelser)Go’ Energi er som uvildig, statslig aktør oprettet i tilknytning til Energistyrelsenmed til at fremme effektiv brug af energi gennem formidling af viden og et kon-struktivt samspil med markedets aktører. Go’ Energi har endvidere en særligforpligtelse til at understøtte energiselskabernes indsats for energieffektivis e-ring.GEUS - De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og GrønlandGEUS er en uafhængig forskningsinstitution, der forsker og yder rådgivning i n-den for natur, miljø, energi og råstoffer til offentlige myndigheder og private.GEUS er ansvarlig for den videnskabelige udforskning af de geologiske forhold iDanmark og Grønland med tilhørende sokkelområder. GEUS foretager kortlæg-ning, overvågning, dataindsamling, dataforvaltning og formidling om geologiskeforhold og er nationalt geologisk datacenter.DMI - Danmarks Meteorologiske InstitutDMI varetager de meteorologiske samfundsopgaver i D anmark og Grønland,med omgivende farvande og luftrum. Den meteorologiske b etjening omfatterprognose- og varslingstjeneste samt kontinuerlig overvågning af vejr, klima ogdertil relaterede miljømæssige forhold i atmosfæren, på landjorden og i havet.DMI varetager Danmarks internationale forpligtelser på det meteorologiske o m-råde, herunder målinger og global dataudveksling. Til sikring af skibsfarten i degrønlandske farvande varetager DMI endvidere en isobservations - og ismel-detjeneste.NordsøenhedenNordsøenheden varetager Nordsøfondens opgaver. Nordsøfonden er statensolie- og gasselskab, som sammen med andre danske og udenlandske selskaberleder efter og producerer olie og gas i Danmark. Nordsøfonden er partner i ny e-re danske olie- og gaslicenser og bliver i 2012 også deltager i DUC – DanskUndergrunds Consortium.
4
EnergiklagenævnetEnergiklagenævnet er en uafhængig institution og sidste administrative klagei n-stans inden for energiområdet. Der kan klages til Energiklagenævnet over afg ø-relser truffet af klima- og energiministeren, Energistyrelsen, Energitilsynet,Energinet.dk og kommunerne efter en række love inden for energiområdet, foreksempel varmeforsyningsloven og elforsyningsloven. Energiklagenævnet b e-står af en formand og en næstformand samt en række sagkyndige medlemmer,der betjenes af et sekretariat. Energiklagenævnets afgørelser kan indbringes fordomstolene til prøvelse. Nævnet varetager opgaven med eventuel retssagsf ø-relse i samarbejde med Kammeradvokaten.Energinet.dkEnerginet.dk er en selvstændig offentlig virksomhed med egen bestyrelse, derejer og driver det overordnede el- og naturgasnet samt et gaslager. Som an-svarlig for el- og naturgassystemerne sørger Energinet.dk for en sikker energi-forsyning og skaber rammerne for velfungerende energimarkeder og effektivindpasning af vedvarende energi.EnergitilsynetEnergitilsynet regulerer forholdene på markederne for elektricitet, naturgas ogfjernvarme. På el-området er reguleringen koncentreret om elnetselskaberne,og Energitilsynet fastsætter også prisen på elektricitet til forsyningspligtkunder.På naturgasmarkedet er reguleringen også koncentreret om net-selskaberne,hvor Energitilsynet også fører tilsyn med to lagerselskabers priser og adgangs-vilkår. Endelig fastsætter Energitilsynet prisen på naturgas til forsyningspligt-kunderne. På varmeområdet fører Energitilsynet tilsyn med værkernes priser ogleveringsbetingelser. Energitilsynet består af en formand, seks medlemmer ogto suppleanter, og betjenes af et sekretariat.
5
Klima-, Energi- og Bygningsministeriets chefer:Departementets chefgruppe:Thomas EgeboDepartementschef
Anne Højer SimonsenAfdelingschef, Nationalt Område
Morten BækAfdelingschef, Internationalt Område
Martin HansenKontorchef for Kontoret for National Energi
Eva JensenKontorchef for Kontoret for National Klima
6
Morten PedersenKontorchef for Kontoret for Erhverv, Vækst ogudvikling
Martin LindgreenKontorchef for EU og International Energi
Christian P. ZinglersenKontorchef for Globalt Klima
Thomas DamsgaardKontorchef for Internt Område (personale)
Rikke ThoningKontorchef for Internt Område (økonomi)
7
Energistyrelsens direktion:
Ib Larsen, Direktør
Hans Jørgen Koch, International Direktør
Kristian Møller, Vicedirektør
Birgitta Jacobsen, Vicedirektør
8
GEUS' direktion:
Johnny Fredericia, Administrerende Direktør
Bjørn Kaare Jensen, Vicedirektør
Flemming Getreuer Christiansen, Vicedirektør
9
DMI's direktion:
Lars Prahm, Direktør
Peter Aakjær, Vicedirektør
10
11