Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12
KEB Alm.del Bilag 40
Offentligt
1034668_0001.png
1034668_0002.png
1034668_0003.png
Bekendtgørelse om mulige tidsbegrænsede undtagelser fra visse bestem-melser i lov om naturgasforsyning for større anlæg i naturgasinfrastruktu-ren1I medfør af § 22 a, stk. 3, i lov om naturgasforsyning, jf. lovbekendtgørelse nr. 996 af 13. okto-ber 2011, fastsættes efter bemyndigelse i henhold til § 54:

§ 1.

Efter § 22 a, stk. 1, i lov om naturgasforsyning kan større nye anlæg i naturgasinfrastrukturenefter ansøgning til Energitilsynet helt eller delvis undtages fra §§ 10 b, 18-21, 36 a og 41 i lov omnaturgasforsyning for en bestemt periode.Stk. 2.Ved større nye anlæg i naturgasinfrastrukturen forstås1) transmissionsforbindelser til naturgastransmissionssystemer i lande, som er omfattet af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om fælles regler for det indre markedet for naturgas, og hvortransmissionsforbindelsen alene har til formål at forbinde det danske naturgassystem med detpågældende lands transmissionssystem,2) LNG-faciliteter og3) lagre.Stk. 3.Stk. 1 finder også anvendelse i forbindelse med markante kapacitetsforøgelser i eksisteren-de infrastruktur og ændringer af sådan infrastruktur, der muliggør udvikling af nye naturgasforsy-ningskilder.

§ 3.

En undtagelse kan omfatte hele eller dele af det nye infrastrukturanlægs kapacitet eller af enmarkant forøget kapacitet på et eksisterende anlæg.

§ 4.

Undtagelse kan gives, såfremt:1) investeringen fremmer konkurrencen i naturgasforsyningen og øger forsyningssikkerheden,2) risikoen i forbindelse med investeringen er så stor, at investeringen ikke ville finde sted, med-mindre en undtagelse bliver indrømmet,3) infrastrukturen er selskabsmæssigt adskilt fra det selskab, i hvis system infrastrukturen vil ind-gå, jf. § 22 a, stk. 2, i lov om naturgasforsyning.4) der opkræves betaling af brugerne for benyttelse af infrastrukturen, og5) undtagelsen er ikke til skade for konkurrencen eller for, at det indre marked for naturgas funge-rer tilfredsstillende, eller for at det regulerede system, som infrastrukturen er koblet til, fungerereffektivt.

§ 5.

Energitilsynet skal i forbindelse med sin afgørelse foretage en vurdering af, om en undtagelseefter § 1 bør tidsbegrænses eller gøres betinget af, at der er adgang for tredjepart til infrastrukturan-lægget på ikke-diskriminerende vilkår. Ved vurderingen heraf skal Energitilsynet navnlig tage hen-syn til den ekstrakapacitet, der opbygges, eller ændringen af den eksisterende kapacitet, projektetstidshorisont og andre relevante forhold.Stk. 2.Før der indrømmes en undtagelse, skal Energitilsynet sikre sig, at der er fastlagt regler foradministration og fordeling af kapacitet. Reglerne skal sikre, at alle potentielle brugere af infra-strukturanlægget har mulighed for at tilkendegive deres interesse i at indgå kapacitetsaftaler, indenkapaciteten i det nye anlæg fordeles, herunder til eget brug. Reglerne for håndtering af kapacitets-Bekendtgørelsen indeholder bestemmelser, der gennemfører dele af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv2009/73/EF af 13. juli 2009 om fælles regler for det indre marked for naturgas og om ophævelse af direktiv 2003/55/EF,EU-Tidende 2009, nr. L 211, side 94.1
begrænsninger skal kræve, at ubrugt kapacitet udbydes på markedet. Brugerne af infrastrukturenskal have ret til at afsætte deres aftalte kapacitet på det sekundære marked. Ved vurderingen af kri-terierne i § 4, nr. 1, 2 og 5, tager Energitilsynet hensyn til resultaterne af denne kapacitetsforde-lingsprocedure.

§ 6.

Energitilsynet træffer afgørelse om undtagelse, jf. dog stk. 4.Stk. 2.Energitilsynet skal til brug for sin afgørelse indhente Energistyrelsens vurdering af, om in-vesteringen øger forsyningssikkerheden, jf. § 4, nr. 1.Stk. 3.Afgørelsen offentliggøres på Energitilsynets hjemmeside.Stk. 4.Når det pågældende infrastrukturanlæg strækker sig over et område der, udover Danmark,berører andre lande, som er omfattet af Europa-Parlamentets of Rådets direktiv om fælles regler fordet indre markedet for naturgas og Europa-Parlamentets og Rådets forordning om oprettelse af etagentur for samarbejde mellem energireguleringsmyndigheder, træffer det europæiske agentur forsamarbejde mellem energireguleringsmyndigheder afgørelse om undtagelse efter § 1 i følgende til-fælde:1) Hvis de pågældende energireguleringsmyndigheder, der berøres af det pågældende infrastruk-turanlæg, ikke har kunnet nå til enighed om undtagelsen senest 6 måneder efter, at der blev an-modet om en undtagelse over for den sidste af disse energireguleringsmyndigheder.2) Hvis Energitilsynet og de øvrige berørte energireguleringsmyndigheder i fællesskab har anmo-det agenturet herom.Stk. 5.Hvis Energitilsynet og de øvrige berørte landes energireguleringsmyndigheder er enigeherom, kan de i fællesskab anmode agenturet om, at tidsrummet i stk. 4, nr. 1, forlænges med højst3 måneder.

§ 7.

Når Energitilsynet har modtaget en ansøgning om undtagelse, sender tilsynet kopi af ansøg-ningen til Europa-Kommissionen.Stk. 2.Energitilsynet underretter Europa-Kommissionen om sin afgørelse og alle oplysninger, derer relevante for den. Oplysningerne skal navnlig omfatte:1) En detaljeret begrundelse for på hvilket grundlag Energitilsynet har indrømmet eller afvist enundtagelse, herunder med henvisning til den eller de relevante numre i § 4 samt de finansielleoplysninger, der begrunder behovet for undtagelsen.2) Den analyse, der er foretaget af konkurrencevirkningen og den effektive funktion af det indremarked for naturgas som følge af indrømmelsen af undtagelsen.3) Begrundelsen for den periode, undtagelsen skal gælde, samt for andelen af den samlede kapaci-tet for den pågældende naturgasinfrastruktur, som har fået indrømmet undtagelsen.4) Resultatet af samrådet med de berørte energireguleringsmyndigheder såfremt undtagelsen ved-rører en transmissionsforbindelse efter § 1, stk. 2, nr. 1.5) Infrastrukturens bidrag til en diversifikation af naturgasforsyningen.Stk. 3.Energitilsynet er forpligtet til inden for en måned at trække sin afgørelse om undtagelse til-bage eller ændre den, hvis Europa-Kommissionen træffer afgørelse herom.Stk. 4.Europa-Kommissionens godkendelse af en afgørelse om undtagelse mister sin virkning 2 årefter vedtagelsen, hvis etableringen af infrastrukturanlægget endnu ikke er påbegyndt, og 5 år eftervedtagelsen, hvis anlægget endnu ikke er operationelt, medmindre Europa-Kommissionen beslutter,at eventuelle forsinkelser skyldes omfattende forhindringer, der ikke kan henføres til undtagelsensadressat.

§ 8.

Bekendtgørelsen træder i kraft den 1. november 2011.Energistyrelsen, denIb LarsenThomas Bastholm Bille