Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12
KEB Alm.del Bilag 212
Offentligt
Til Klima-, Energi- og Bygningsudvalget
Rosenørns Allé 9DK 1970 Frederiksberg CTlf: 35 300 400Fax: 35 300 401e-mail: [email protected]www.danskenergi.dkDok. ansvarlig: SGJ/LAASekretær: LMASagsnr: 06/125Doknr: 17809-03-2012
Lad prisen afgøre rækkefølgen på de kommende havvindmølleparker
Investering i havvindmølleparker er betydelige både økonomisk og i deres bidrag til realiseringaf de kort- og langsigtede energipolitiske mål. Det er derfor helt centralt, at udbygningen skerpå en omkostningseffektiv måde. Pris og udbudsbetingelser hænger sammen. Dansk Energi erderfor glad for, at man i forbindelse med kommende udbud gør sig anstrengelser for, atfastsætte udbudsregler som giver maksimal konkurrence.For at fastholde den folkelige opbakning til havvindmølle-projekterne er det vigtigt, at man læreraf de uheldige erfaringer med udbuddet ved Anholt havvindmøllepark, herunder skaber enudbudsramme der er attraktiv for mange selskaber.Dansk Energi har noteret sig, at der i de igangværende energipolitiske forhandlinger pågårovervejelser omkring rækkefølgen for udbuddet af de kommende havvindmølleparker. SkalHorns Rev 3 eller Krigeres Flak bygges først.Der er fordele og ulemper ved begge parker. Energistyrelsens dokumenter peger på KriegersFlak, dog med en meget lille margin på 2 % omkostningsforskel. Som der skrives i notat frafebruar 2012 ”Selv om Kriegers Flak er vurderet at være den billigste, er forskellen så lille, atden isoleret set må siges at være indenfor usikkerhederne”.Dansk Energi har i den seneste tid haft flere medlemmer, som har udtrykt bekymring foromkostningerne ved Kriegers Flak. Bekymringerne er genereret af de mangeusikkerhedsfaktorer, som er til stede ved dette projekt. Dette omfatter bundforhold, manglendeerfaring med området, lavere vindforhold m.v., samt en vurdering af projektets kompleksitetbetyder, at få aktører vil give afbud på denne park.
2
Det samlede indtryk er derfor, at det er meget vanskeligt entydigt at pege på den ene park fremfor den anden, med den tilføjelse af usikkerheden nok er større når det gælder pris og antalbydere omkring Krigers Flak. Dertil kommer det åbenbare, at beskæftigelseseffekterne påvirkerde enkelte landsdele forskelligt.Efter Dansk Energis vurdering bør man fra politisk side være varsom med apriori, at lægge sigfast på rækkefølgen for bygningen af de to parker. Man bør i stedet vælge en multisiteudbudsmodel, der giver investorerne mulighed for at ”sætte pris” på forskellige typer projekterpå samme tid. Udbyder (Staten) kan dermed vælge det billigste projekt først. Dermed laderman hensynet til laveste pris for elkunderne afgøre rækkefølgen frem for, at lade det være enpolitisk beslutning taget på et usikkert grundlag. Eventuelt øget værdi af forsyningssikkerhedeller lignende i den ene placering frem for den anden kan medtages som fastlæggelse afpristilskud eller fradrag i udbudsbetingelserne.Dansk Energi vil endvidere anbefale en tæt dialog mellem aktører og myndigheder om en nyudbudsmodel, så fordyrende risikofaktorer yderligere kan reduceres. Eksempelvis kan manlade sig inspirere af den britiske samarbejdsform, hvor forslag til udbudsmodeller sendes ihøring hos aktørerne inden de besluttes. Vurderingen er, at en større fleksibilitet i udbud afhavmølleparkerne vil medvirke til at billiggøre etableringen af havmølleparker og dermed ogsåøge chancerne for, at de økonomiske rammer overholdes.Danmark skal have vindmøller på både Kriegers Flak og Horns Rev. Problematikken er ihvilken rækkefølge. Dansk Energi anbefaler en multisite-udbudsmodel, som indeholder størstmulig fleksibilitet. Fleksibilitet på etableringstidspunkt, fleksibilitet mht. størrelse, fleksibilitet medtidsinterval for idriftsættelse m.v. Det er Dansk Energis vurdering, at dette kan give densamfundsøkonomiske bedste løsning og dermed de mindste omkostninger for elkunderne.
Med venlig hilsenDansk Energi
Lars AagaardAdm. direktør