Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12
KEB Alm.del Bilag 210
Offentligt
Skatte- og afgiftsministerTroels Lund PoulsenFolketingetChristiansborg1240 København K
25. maj 2010
Kære Troels Lund PoulsenForanlediget af, at flere igangværende energiprojekter, hvor solvarmekombineret med varmepumper og varmelagring med de nuværende afgifts-regler ikke vil komme til at give de øgede elreguleringsmuligheder, somellers var hensigten har bl.a. Brædstrup Fjernvarme og Dronninglund Fjern-varme fremsat ønske om en afgiftsnedsættelse i forbindelse med varme-pumpedrift. I den forbindelse er fra flere sider blevet efterlyst et konkretforslag til løsning af problemet. Det følger hermed.
NORDJYLLANDJyllandsgade 1DK–9520 SkørpingTel. +45 9682 0400Fax +45 9839 2498
MIDTJYLLANDVestergade 48 H, 2. salDK–8000 Århus CTel. +45 9682 0400Fax +45 8613 6306
ProblemetI et energisystem bestående af et solvarmeanlæg og et varmelager, vil manmed fordel kunne køle bunden af varmelageret, fordi solvarmeanlægget såyder 10-15% mere på årsbasis og varmetabet fra lageret reduceres. Afkølingvil kunne ske med en eldrevet varmepumpe, som så samtidigt kan udnyttestil elregulering.Men som afgiftsforholdene er nu, vil varmepumpen ikke blive etableret , daden ikke er rentabel.Årsagen er, at varmepumper foruden den elafgift på 20,8 øre/kWh, sompålægges elpatroner, som anvendes til elregulering, tillige pålægges enafgift på 20,8 øre/kWh varme, som tages ud af varmelageret. Denne lovdiskriminerer kraftigt varmepumperne, der jo producerer f.eks. 3 gange såmeget varmeenergi som den optagne elenergi. Varmeproduktionsprisenbliver derved på samme niveau som varmeprisen fra en naturgasfyret ke-del, hvorfor kraftvarmeværkerne vil vælge kedeldrift frem for at etablere envarmepumpe.
SJÆLLANDAggerupvej 1DK–4330 HvalsøTel. +45 4646 1229Fax +45 4640 8287
Forslag til løsningVi er vidende om, at der er en udredning på vej om dynamiske elafgifter,men inden en sådan afgiftsændring er implementeret (hvis den overhove-det bliver det) går der lang tid. Vi forslår derfor, at der på samme måde somSide 1 af 2
for elpatroner gives en afgiftsnedsættelse for el til varmepumpedrift til 20,8 øre/kWh målt påelforbruget. Afgiftsnedsættelsen gives under forudsætning af at••Varmepumpen stilles til rådighed for elmarkedet på samme måde som gasmotorer.Afgiftsnedsættelsen gælder i max 2.500 timer/år.
Afgiftsnedsættelsen gives ved at ændre ”elpatronloven” (Lov nr. 1417 af 21. December 2005)
Herved opnås•At store varmepumper vil blive introduceret som elregulering, idet det for et naturgasfyretkraftvarmeværk vil være rentabelt at etablere en stor varmepumpe og lade den køre max2.500 timer/år, såfremt man har en tilgængelig varmekilde som f .eks. et varmelager medsolvarme eller grundvandAt mindre kraftvarmeværker (også de helt små værker) kan få stillet en langsigtet varme-produktionsløsning til rådighed, som vil kunne mere end halvere forbruget af naturgas,forøge elreguleringsmulighederne og forbedre værkets økonomi.At et systemkoncept, hvor Danmark er førende på verdensplan videreudvikles. F.eks. erDanmark netop blevet opfordret til at være TASK-leader på et nyt EIA-SHC Task om storesolvarmeanlæg og varmepumperAt varmepumpefabrikanter erfarer et incitament til at videreudvikle højeffektive varme-pumper til gavn for værkernes økonomi, elregulerings-potentialet, miljøet samt beskæfti-gelsen.
•••
Der skal tilføjes, at lovændringen vil give statskassen et merprovenu på de 20,8 øre pr. kWhforbrugt strøm til varmepumpen, da der er tale om et forøget elforbrug.Miljømæssigt vil det forøgede elforbrug blive anvendt til elregulering og dermed give plads tilen øget dækning med vindmøllestrøm.I håb om et godt resultat på vegne afProjektet ”Borehuller i Brædstrup” (støttet af Energinet.dk)SUNSTORE 3 projektet, Dronninglund Fjernvarme (støttet af EUDP)LAREF-projektet (støttet af EUDP)SUNSTORE4 projektet, Marstal (Støttet af EU´s 7. rammeprogram)Projektet ”Naturgassens afløser” (støttet af Region Midtjyllands Vækstforum)
Venlig hilsenfor PlanEnergi, NordjyllandPer Alex Sørensen
Kopi tilsendtMF Lars Chr. LilleholtMF Anne Grete HolmsgaardEnerginet.dk, v. Kim Behnke
Side 2 af 2