Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12
KEB Alm.del Bilag 134
Offentligt
1
LanddistriktsEnergiEt udviklingsprogram for lokalforankret energi-renovering af boliger i allelanddistrikterLanddistriktsEnergi (LE)Ideen om LE er opstået som følge af udfordringer i landdistrikterne med at få energioptimeretboligerne og få den brede folkelige forankring, samtidig med problemerne med at fåenergirenoveringerne finansieret og endelige med ønsket om at skabe nye arbejdspladser ilanddistrikter og yderområder.Der har til dato ikke været gennemført så målrettede tiltag som udviklingsprogrammet LE læggerop til. Ind til nu har indsatsen været enkeltstående støttetilbud fra især statens side, koblet medindividuelle tiltag fra de boligejere, der selv har haft råd eller har kunnet låne de nødvendige midler.Mange boligejere i landdistrikterne har ikke kunnet udnytte tilskudsmulighederne ved energirigtigeinvesteringer, da pengeinstitutter og kreditforeninger ikke har villet finansiere resten afinvesteringen, pga. de ikke har fundet sikkerheden god nok i de faldende boligvurderinger. Til trodsfor dokumenterede besparelser, har pengeinstitutter og kreditforeninger stadig ikke villet finansiereenergirigtige investeringer.Hvis der ikke bliver foretaget energibesparende foranstaltninger i massivt omfang i landdistrikterne,så vil boligmassen her forslumme og blive usælgelig til andre end ”Låsby-Svendsen investorer”,blive udlejet eller solgt til sociale svage ”nomade”-familier eller ende med nedbrydning.
Elementer i udviklingsprogrammetDe 3 første punkter nedenfor gør udviklingsprogrammet unikt i forhold til andre tiltag. Herved kanLE sikre en hurtigere, landsdækkende og mere omfattende energioptimering af boligerne ilanddistrikterne, end tilfældet er i dag.
Fundamentale elementer1.2.3.4.5.Lokal folkelig forankring.Stor volumen gennem en høj deltagelses-% i projektområdet.Finansieringsvilkår der sikrer, at flest muligt kan deltage.Energirigtig renovering af ejendomme til gavn for privatøkonomi, boligøkonomi og miljøet.Stigende lokal beskæftigelse i håndværksbranchen.
Hvad opnås?Hvis dette udviklingsprogram realiseres, vil det kunne medvirke til at løfte en vifte afproblemstillinger i landdistrikterne:1.Energioptimering af boligmassen, hindre værdiforringelse af boligerne p.g.a for højeenergiomkostninger, gøre boligmassen mere attraktiv og derved også gørelanddistrikterne mere attraktive, for både dem der bor der og dem der evt. kunne tænke sigat flytte dertil.2.Skabe arbejdspladser.3.Nedbringe CO2 udslippet, nedbringe forbruget af fossile brændstoffer.4.Projektets mulige store volumen kunne også have en stimulerende effekt på denindenlandske produktudvikling m.h.t energibesparelsesteknologier.
2
Faktaboks:Ideen er udtænkt og udarbejdet af Jan S. Grønkjær i samarbejde med Borris Rådet og er blevet kobletsammen med Landdistrikternes Fællesråd.Der har været foreløbige kontakter til: Ringkøbing-Skjern kommune, forskellige energiselskaber(SydEnergi, RAH, DONG Energy o.a.), Handelsbanken og Nordea samt interesse-organisationenConcito og forskellige producenter af energibesparende teknologi (Vølund, Danfoss o.a.).
Hvordan?Konceptet tager udgangspunkt i, at den besparelse som opnås ved f.eks. at efterisolere, isættenye vinduer og døre, erstatte olie eller gasfyr med jordvarme, opsætte solfangere, solceller oghusstandsvindmøller o.s.v. skal dække tilbagebetalingen af det banklån som skal finansiereinvesteringen. Tanken er desuden, at interesserede ejendomme i et lokal område samles i enpulje, så det får karakter af en indkøbsforening, som derved kan opnå rabatter ved køb af fxsolfangere, som den enkelte husejer ikke vil kunne forhandle sig frem til individuelt.Det enkelte lokalsamfunds energiprojekt finansieres af lokale pengeinstitutter og sikkerhed for debevilgede lån, skabes gennem etablering af en projektrelateret fond, hvorved lånemulighederne tilenergioptimeringen af den enkeltes bolig i stort omfang bliver gjort uafhængig af den enkeltesprivatøkonomi.Hvis man fra statens og energiselskabernes side, i stedet for at tilbyde enkeltståendeenergioptimeringstilskud, stiller midler til rådighed for en sådan projektfond, som tålmodig og delvisrisikovillig kapital, så vil man for de samme midler kunne gennemføre langt flere initiativer og opnålangt større energibesparelse for hele samfundet, altså opnå en markant multiplikatoreffekt af densamme sum penge.Kernen i LE er finansieringsmodellen og det faktum, at der gennem Landdistrikternes Fællesråd´snetværk af Borger- og Sogneforeninger er direkte kontakt til de frivillige netværk i landdistrikterne.Organisationsmæssigt er det tanken, at der etableres et projektselskab, der i lokalområderne,sammen med borger og sogneforeninger, skal præsentere LE projektet, registrere deinteresserede boligejere, sende energikonsulenter ud til energivurdering af den enkelte bolig, laveenergi-certifikater som så kan bruges ved låntagningen og fungere som tovholder på projektet tildet er færdigt.Med venlig hilsenJan S. Grønkjær og de involverede samarbejdspartnere.