Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12
KEB Alm.del Bilag 125
Offentligt
1059309_0001.png
DeputationKlima-, energi- og bygningsudvalget12. januar 2012 kl. 14.00
Til Klima-, energi- og bygningsudvalgetWorld Energy Outlook 2011: ” The most important contribution to reaching energy security and cli-mate goals comes from the energy that we do not consume”Den nationale klyngeorganisation Lean Energy Cluster vil gerne introducere en helt ny publikation mednavnet’Less energy – more growth’.Den er udarbejdet i samarbejde med 5 førende danske virksom-heder (Danfoss, Lodam electronics, SE, Syddansk Universitet og Maersk Container Industry) samt Man-dag Morgen.Med denne publikation ønsker Lean Energy Cluster at understrege, hvad energieffektivitet betyder forDanmarks fremtid. Derfor sætter publikationen fokus på energieffektivitet i form af helt konkrete løs-ninger, virksomhedscases og teknologimuligheder, der kan øge eksportvæksten og antallet af nye ar-bejdspladser.

Afgiftssystem er barriere for udvikling

Danmark er på mange måder et foregangsland inden for energieffektivitet og udgør et yderst værdi-fuldt hjemmemarked for virksomhederne. På et punkt kunne situationen dog forbedres:Det er kendt, at det danske afgiftssystem er en betydelig barriere for nogle energieffektive løsninger –nemlig de løsninger, hvori der indgår overskudsvarme fra industrielle processer. Resultatet er, at inno-vation inden for dette område har trange kår. Konsekvensen er, at et stort effektiviseringspotentialeikke udnyttes i Danmark samtidig med, at virksomhederne ikke får udnyttet en meget stor eksportmu-lighed.

Nøglen til vækst går igennem klynger – men klynger har trange kår

Det er vores overbevisning, at nøglen til fremtidig vækst for specielt små og mellemstore danske virk-somheder er at indgå i fælles samarbejder på tværs af virksomheder, videninstitutioner og offentligeaktører. Derfor samler Lean Energy Cluster alle de interessenter, der kan se en forretning i at udvikle,fremstille og sælge energieffektive løsninger. Virksomhederne får en lettere adgang til at skabe innova-tive løsninger sammen, de bliver opdateret med den nyeste forskningsmæssige viden og får mulighedfor at afprøve deres løsninger via test- og demonstrationsfaciliteter.Klyngens sekretariat assisterer virksomhederne i alle projektfaser (idémodning, matchmaking, ansøg-ning og administration, konsortiedannelse samt offentlighedsarbejde). Finansieringen af klyngearbej-det kommer ideelt fra de projekter, der bliver gennemført. Problemet er, at en meget stor del af arbej-det tidsmæssigt er placeret før, der kan opnås støtte, og støtten gives normalt kun fremadrettet. Denmanglende finansiering af klyngen er derfor en stærk begrænsning for at udnytte potentialet fuldt ud.
1