Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12
KEB Alm.del Bilag 12
Offentligt
1030530_0001.png
1030530_0002.png
TilKlima, Energi- og Bygningsminister Martin LidegaardSKAB RAMMERNE NU FOR KYSTNÆR HAVMØLLEUDBYGNINGKære Martin Lidegaard,Tillykke med det nye job og tillykke med det ambitiøse og visionære regeringsgrundlag. Det erinteressant og forbilledligt, at Grøn Omstilling og Klima og Energi har så ambitiøse målsætninger iregeringsgrundlaget.Med mål som en 100 % dækning af el- og varmeforsyningen fra vedvarende energi i 2035 og atelhalvdelen af elforbruget skal dækkes af vindmøller fra 2020, placerer den nye regering Danmark idelenden absolutte klima top.For at disse mål kan nås, er det nødvendigt med en hurtig og beslutsom indsats påvindmølleområdet.Vi vil derfor gøre dig opmærksom på, at det er muligt at komme i gang med denne udbygningpå,hurtigt og omkostningseffektivt. Med en større satsning på kystnære havvindmøller kan derskabes et prisbilligt supplement til de større og dyrere havvindmølleparker – uden at udbygningensander til i besværlig fysisk planlægning, som man ofte oplever på de landplacerede vindmøller.Vi er klar til at gå i gang med at etablere minimum 500 MW kystnære havmølleparker senest i år2015, investere i størrelsesordenen 8-10 mia. kr. i grøn jobskabelse og forsyne ca. 350.0008nehusstande med grøn el..Projekterne er en del af den ”Kystnære Alliance”, som drives frem af adm. direktør for KøbenhavnsEnergi Lars Therkilsen og formand for NRGI og Havvind Århus Bugt A/S Søren Egge.Ud over disse projekter er der yderligere kystnære havmølleinitiativer ved Sønderborg, Juelsminderligereog Ærø, som repræsenterer en havmølleudbygning på i alt ca. 800 MW.Realiseringen af disse kystnære havmølleparker forudsætter dog, at regering og Folketingegeringvedtager overordnede rammevilkår, der gør det økonomisk bæredygtigt at etablere kystnærehavmøller. De nuværende rammevilkår er på ingen måde tilstrækkelige til at skabe økonomi fortilstrækkeligmøllerne.Økonomiberegninger gennemført af Københavns Energi viser, at en garanteret afregningspris på85 øre per kWh i 50.000 fuldlasttimer, samt en af Energinet.dk betalt nettislutning vil kunneskaber et sådan grundlag. Til sammenligning var der politisk enighed om at afregne effekt fraAnholt vindmøllepark til over 105 øre pr. kWh i tilsvarene 50.000 fuldlasttimer. Ligeledes med enaf Energinet.dk betalt nettilslutning.slutning.
Projekterne i den Kystnære AllianceKøbenhavn:Københavns Kommune har et ambitiøst klimamål, hvor vindmøller spiller en hovedrolle. Og bådekommunen og forsyningsselskabet Københavns Energi er for længst trukket i arbejdstøjet for atrealisere planerne. Kommunen har vedtaget at stille en låneramme på 5,5 mia. kr til rådighed forKøbenhavns Energi til at etablere rentable land- og havmøller. Samtidig har Københavns Energigennemført en screening af Øresund, der viser, at Aflandshage og Nordre Flint er velegnede foretablering af havmølleparker på 72 MW og 270 MW på de 2 lokaliteter.Århus:5 lokale energiselskaber fra Århus-området repræsenterende 300.000 private energiforbrugere isamarbejde med lokalt laug er gået i gang med de konkrete forundersøgelser for etablering af enhavmøllepark på op til 120 MW i Århus-bugten. Hvis politikerne skaber de overordnedeøkonomiske rammer, forventer selskaberne at kunne etablere havmølleparken i løbet af 2012-2013.Sønderborg:Project Zero i Sønderborg er sammen med Sydenergi, Bitten og Mads Clausen Fonden og Linak A/Sklar til at gå I gang med etableringen af havmøllepark ved Als, hvis der tilvejebringes rammevilkårherforInitiativtagerne til de kystnære havmølleparker ser således frem til meget snart at mødes medklima-, energi- og bygningsministeren for at drøfte planer og tiltag, der kan sætte skub i etableringaf de kystnære vindmøller.
Med venlig hilsen
Lars TherkildsenDirektør Københavns Energi
Lars Therkildsen, telefon2795 2132,e-mail: [email protected]Søren Egge, telefon 22156472, e-mail:[email protected]Tidligere kystnært materiale fremsendes som bilag.