Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12
KEB Alm.del Bilag 110
Offentligt
1054445_0001.png
1054445_0002.png
S AM L E N O T AT
Klima- Energi- ogBygningsministeriet
Rådsmøde (miljø) den 19. december 2011
8. Klimaforandringer: Afrapportering fra COP17 og CMP7 (Durban fra den 28. november tilden 9. december 2011).-Udveksling af synspunkter
KOM-dokument foreligger ikke.Nyt notat1. ResuméDet polske formandskab har sat klimaforandringerne på dagsordenen for miljørådsmødet den19. december 2011. Der er lagt op til udveksling af synspunkter vedrørende FNsklimakonference (COP17) i Durban.2. BaggrundDet polske formandskab har sat klimaforandringerne på dagsordenen for miljørådsmødet den19. december 2011. Der er lagt op til udveksling af synspunkter, som forventes at fokusere påresultaterne af FNs klimakonference (COP17) i Durban, Sydafrika, som afholdes fra den 28.november til den 9. december 2011.3. HjemmelsgrundlagSpørgsmålet om hjemmelsgrundlag er ikke relevant.4. NærhedsprincippetSpørgsmålet om nærhedsprincippet er ikke relevant.5. Formål og indholdMiljørådsmødet den 19. december afholdes en uge efter FN's klimakonference i Durban. Det eren oplagt mulighed for formandskabet til at afrapportere til EU-kredsen om konferencensresultat og forløb set fra EU. Det må forventes, at det først og fremmest er formandskabet, derafrapporterer og analyserer konferencens resultater. Kommissionen ventes at redegøre for sineindtryk fra konferencen.
1
Det forventes, at det polske formandskab vil lægge op til en udveksling af synspunkter blandtmedlemsstaterne. Rådsmødedrøftelserne vil være afsæt for det indkommende danskeformandskabs behandling af sagen.6. Europa-Parlamentets udtalelserDer foreligger ingen udtalelse fra Europa-Parlamentet.7. Gældende dansk ret og forslagets konsekvenser herforPunktet vil ikke have retsvirkning i forhold til dansk lov. Det kan ikke på nuværende tidspunktforudses, om konferencens resultater vil nødvendiggøre tilpasning i dansk lovgivning.8. Konsekvenser for statsfinanserne, samfundsøkonomien og beskyttelsesniveauetAfrapporteringen fra klimakonferencen har ikke i sig selv konsekvenser for statsfinanserne. Detkan ikke på nuværende tidspunkt forudses, om udmøntning af konferencens resultater vil havekonsekvenser for statsfinanser og samfundsøkonomi. Eventuelle konsekvenser vil blivebeskrevet i forbindelse med konkrete initiativer og retsakter.9. HøringSamlenotatet blev sendt i høring hos en bred kreds af organisationer og interessenter klima- ogenergipolitisk specialudvalg, den 6. december med frist 8. december 2011.Af de substantielle høringssvar, der er indkommet nævne Dansk Energi, at de finder det heltafgørende for den grønne omstilling af energisystemet, at vi tænker europæisk. Dansk Energistøtter, at resultaterne af COP17 omsættes til handling så hurtigt som muligt, hvilket også børvære tilfældet i det omfang, at der ikke kommer nævneværdige politiske resultater ud af COP17.Derfor ønsker Dansk Energi, at regeringen bruger udfaldet af forhandlingerne under COP17som anledning til aktivt at fremme regeringens egne politiske mål om at understøtte EU's klima-politiske flagskib – ETS, således at prisen på CO2 udledninger igen kan blive en relevant faktorfor investeringer i omstillingen af energisektoren i Europa. Helt konkret bør regeringen arbejdeaktivt for at sikre, at EU øger CO2 målet til 30% i 2020 ubetinget af en evt. internationalklimaaftale. Alternativt bør regeringen fremme en set aside af CO2 kvoter som led iforhandlingerne af energieffektivitetsdirektivet.WWF finder det afgørende, at der blandt EU-landene bliver en strategisk diskussion af, hvordanman driver de internationale klimaforhandlinger videre, set i lyset af Obama-regeringens yderstbegrænsede muligheder for at bidrage konstruktivt. WWF mener at Danmark bør rejsediskussionen.10. Regeringens foreløbige generelle holdningRegeringen finder det positivt, at der umiddelbart efter afslutningen af COP17 sker enopsamling af resultater og indtryk i EU-kredsen. For den danske regering vil det være vigtigt, atkonferencens resultater udmøntes i handling så hurtigt som muligt.11. Generelle forventninger til andre landes holdningerDer foreligger ikke information om andre landes holdninger.12. Tidligere forelæggelse for Folketingets EuropaudvalgSagen har ikke tidligere været forelagt Folketinget.
2