Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12
KEB Alm.del Bilag 102
Offentligt
1052331_0001.png
1052331_0002.png
Pressemeddelelse, 25. november 2011
Ny analyse: Danmark skal satse på havvind i NordsøenFolketinget skal vælge Horns Rev i Nordsøen, når det skal placere den anden af de to nyehavvindmølleparker, som regeringen lægger op til i sit energiudspil. Det er konklusionen i en helt nyrapport, der peger på potentielt trecifrede milliongevinster ved at satse på havvind i Nordsøen.Regeringen foreslår i sit nye energiudspil, at havvind skal udbygges med 1.200 MW inden 2020. Står det tilregeringen skal en ny havvindpark ved Kriegers Flak levere de 600 MW. Placeringen af de sidste 600 MW erder endnu ikke sat navn på. Det helt oplagte valg er en havvindpark ved Horns Rev. Det bekræfter en endnuikke offentliggjort analyse, som konsulenthuset Copenhagen Economics har udarbejdet for Esbjerg Havn.Direktøren for Esbjerg Havn, Ole Ingrisch, roser regeringen for at have etableret rammerne for en ambitiøsudbygning af havvind herhjemme, men havde også håbet på en færdig plan for udbygningen af havvind.”Med regeringens udspil er vejen er banet for en massiv udbygning af havvind i Danmark. Det vil vi påEsbjerg Havn gerne kvittere for. Men det er ærgerligt, at regeringen ikke gjort arbejdet færdigt og sat navnpå begge de nye havmølleparker, der bliver brug for. Horns Rev er lige så oplagt som Kriegers Flak,” sigerOle Ingrisch.

Usikkerhed truer investeringer

Det er helt afgørende, at energiforliget, som nu skal forhandles på plads, skaber fuld klarhed omplaceringen af alle 1.200 MW havvind. Uden denne klarhed kan hverken vindmøllerproducenter,underleverandører eller havnene foretage de nødvendige investeringer.”Hvis ikke vindmølleindustrien ved, hvor møllerne skal stå, kan virksomhederne ikke planlægge deresinvesteringer i blandt andet samlefabrikker på havnen – vi har allerede set, at usikkerhed omudbygningsplanerne i England har fået betydning for investeringer i infrastruktur og samlefabrikker ved debritiske havne. Vi skulle gerne undgå den samme situation i Danmark,” siger Ole Ingrisch.

Nordsøen er den billigste løsning

Der er samfundsøkonomisk langt mest ræson i at placere en havvindpark ved Horns Rev i Nordsøen,konkluderer Copenhagen Economics. Konsulenthusets analyse viser, at det ville betyde en samfundsmæssiggevinst på 300-400 mio. kr. årligt, hvis hele udbygningen af havvindfandt sted i Nordsøen, centreret omHorns Rev og Ringkøbing Fjord.”Når Danmark nu skal i gang med udrulle en mere offensiv plan for udbygning af havvindmøller, er detvigtigt, at det bliver gjort rigtigt fra starten. Omkostningerne for strøm fra havvindmøller skal reduceres.Derfor skal vi understøtte den udvikling, der er i gang i hele Nordsøområdet med fokus på stærktspecialiserede servicehavne hvor vindmølleproducenter, energiselskaber, rådgivere mv. samarbejder om enmere effektiv produktion,” siger partner og direktør i Copenhagen Economics Sigurd Næss-Schmidt.

Esbjergs førerposition skal udnyttes

Esbjerg Havn er Europas førende havn for udskibning af havvind og har foreløbig stået for to ud af de treGW, der er installeret i Europa. Med tusindvis af arbejdspladser og investeringer, der når op på i alt 1 mia.kr., har Esbjerg Havn skabt sig en unik spidskompetence på området. Det skal udnyttes, understreger SigurdNæs-Schmidt.”Esbjerg Havn har en internationalt anerkendt førerposition i dette felt og har investeret for nå dennestatus. Vi vurderer derfor konkret, at en fokuseret udbygning i Nordsøen er den bedste strategi: Det synesat have de laveste omkostninger og styrker Esbjergs muligheder for at sælge sine kompetencer til heleNordsøområdet, altså også Storbritannien og Tyskland,” siger han.Valget af Nordsøen som placering for en ny havvindpark vil desuden betyde et kæmpe rygstød tilerhvervsudviklingen i hele Syd- og Midtjylland og ikke mindst være en vigtig brik i at cementere Danmarksførerposition inden for havvind.”Lad os nu udnytte, at Danmark er blandt spydspidserne i verden på havvindområdet. Til sammen vil nyehavvindparker ved Horns Rev og Kriegers Flak både udnytte og styrke den danske position. Og når dethandler om økonomi, er der heller ikke nogen vej uden om prioritering af Nordsøen,” siger Ole Ingrisch.

Yderligere informationer:

Direktør for Esbjerg Havn Ole Ingrisch, tlf. 40 57 43 00.Partner og direktør i Copenhagen Economics Sigurd Næss-Schmidt, tlf. 50 76 30 30.

Den samlede rapport fra Copenhagen Economics vil blive offentliggjort onsdag d. 30. november.