Indfødsretsudvalget 2011-12
IFU Alm.del Bilag 1
Offentligt
1029492_0001.png
1029492_0002.png
1029492_0003.png
10. oktober 2011
Velkommen til Indfødsretsudvalget – IFU- en kort introduktion til udvalget

Udvalgets faste mødetidspunkt

Indfødsretsudvalget holder normalt møde torsdag kl. 11.00 i værelse 2-078.

Udvalgets sekretariat

Udvalgets medlemmer bistås af udvalgssekretær Katinka Villemoes, tlf. 33 3736 33 (e-mail[email protected])og udvalgsassistent CharlotteSchwaner, tlf. 33 37 36 23 (e-mail[email protected]).

Ændringer på indfødsretsområdet efter regeringsdannelsen 2011

Den nytiltrådte SRSF-regering har i sit regeringsgrundlag fra oktober 2011varslet en række ændringer i indfødsretslovgivningen. Desuden er indfødsretsom politisk område blevet overført fra det nu nedlagteIntegrationsministerium til Justitsministeriet. Disse ændringer vil sandsynligvisfå betydning for, hvordan Indfødsretsudvalget arbejder. Så snart der er størreklarhed over dette, vil alle medlemmer af udvalget selvfølgelig bliveinformeret.

Indfødsretsudvalgets sagsområde og opgaver

Indfødsretsudvalget er et af Folketingets stående udvalg og har 17medlemmer og ingen stedfortrædere. Udvalget nedsættes ved begyndelsen afhver folketingssamling, jf. Folketingets forretningsorden § 7, stk. 1.Indfødsretsudvalget beskæftiger sig med indfødsretssager og generellespørgsmål om indfødsret.En samlet oversigt over udvalgets medlemmer kan se påIndfødsretsudvalgets hjemmeside:http://www.ft.dk/Folketinget/udvalg_delegationer_kommissioner/Udvalg/Indfoedsretsudvalget.aspx#dokDet er Indfødsretsudvalgets opgave at behandle de lovforslag påindfødsretsområdet, som justitsministeren fremsætter, og som efterfølgendehenvises til udvalget, f.eks. ændringer af Indfødsretsloven. Som det gør siggældende i alle andre udvalg, behandler Indfødsretsudvalget ogsåbeslutningsforslag, afholder samråd m.m.Desuden har det hidtil været praksis, at udvalget hvert år har behandlet tolovforslag om indfødsrets meddelelse: ét i efteråret og ét om foråret. Disselovforslag indeholder navnene på de personer, som har søgt danskstatsborgerskab, og som lever op til kravene for at få dansk statsborgerskab.Endelig har Indfødsretsudvalget en særlig opgave, som består i at behandlede såkaldte dispensationssager. Dispensationssagerne er sager, hvorudvalget konkret skal tage stilling til, om en ansøger, der har søgt om danskindfødsret, bør få dispensation fra et eller flere af de krav, der normalt stillessom betingelse for erhvervelsen af dansk statsborgerskab. Det kan f.eks. ske,hvis en ansøger er alvorligt syg, og det vurderes, at han eller hun ikke kan
Ref. 11-000791-1
opfylde kravet om danskkundskaber. Indfødsretsudvalget har altså her enopgave, som minder om konkret sagsbehandling.Dispensationssagerne, som udvalget skal tage stilling til, er altid samlet i”bunker” eller på lister. Det betyder, at udvalget i de sidste par folketingsårtypisk har behandlet ca. 20 dispensationssager pr. udvalgsmøde. Forudvalgets medlemmer kræver dispensationssagerne en del forberedelsestid,da man som medlem skal tage stilling til hver enkelt sag.Så snart det er muligt, vil alle medlemmer af Indfødsretsudvalget modtage enoversigt over de datoer, hvor udvalget efter planen skal behandledispensationssager. Det er naturligvis en god idé at sætte disse datoer ikalenderen og afsætte tid til at læse sagerne i dagene forud for mødet.

Henvendelser til Indfødsretsudvalget

Som det gør sig gældende for alle Folketingets udvalg, er der mangeprivatpersoner, organisationer og lignende, der kontakter Indfødsretsudvalget.Indfødsretsudvalget er dog ikke nedsat som en klageinstans for ansøgere, derhar fået afslag fra de sagsbehandlere, der vurderer ansøgningerne iJustitsministeriet. En skriftlig henvendelse til Indfødsretsudvalget vil bliveomdelt til udvalgets medlemmer til orientering. Herefter er det op til de enkeltemedlemmer, hvad der videre skal ske i sagen – om udvalget f.eks. skal bedejustitsministeren om en kommentar, eller om det principielle i en henvendelseskal drøftes på et udvalgsmøde.

Fortroligt materiale

Størstedelen af det skriftlige materiale (udvalgsbilag, dispensationslister,ministersvar), der omdeles i Indfødsretsudvalget, er stemplet fortroligt, fordidet indeholder personfølsomme oplysninger, f.eks. ansøgernes personnumreog lægejournaler. Fortroligt materiale bliver omdelt i lukkede kuverter ogafleveres i de enkelte udvalgsmedlemmers dueslag – med ”fortroligt” stempletpå kuverten. Fortroligt materiale kan ikke læses på Folketingets hjemmeside.Kun udvalgets medlemmer og sekretariat har adgang til fortroligt materiale, ogdet skal opbevares forsvarligt, dvs. i et rum, der kan aflåses, såuvedkommende ikke kan få adgang til det. Man må desuden ikke scanne etfortroligt dokument og sende det elektronisk. Når man ønsker at skaffe sig afmed fortrolige udvalgsdokumenter, skal de makuleres. Fortroligt materiale tilmakulering kan afleveres i en aflåst boks i Meddelelsescentralen.

Deputationer

Indfødsretsudvalget kan som alle andre udvalg modtage deputationer, dvs.organisationer eller grupper, som gerne vil fremlægge deres sag for udvalget.Indfødsretsudvalget har dog hidtil haft den praksis, at udvalget ikke ønsker atmodtage personer, som vil i foretræde for udvalget vedrørende deres egen,konkrete sag.
2/2

Læs mere

Du kan (foreløbig) læse mere om de gældende regler for erhvervelse af danskstatsborgerskab på Integrationsministeriets hjemmeside:http://www.nyidanmark.dk/da-dk/Ophold/statsborgerskab/statsborgerskab.htmHar du spørgsmål til Indfødsretsudvalgets arbejde, eller ønsker du råd ogvejledning om udvalgsspørgsmål, beslutningsforslag eller andet, er du altidvelkommen til at kontakte sekretariatet.
Med venlig hilsenKatinka Villemoesudvalgssekretær
3/3