Grønlandsudvalget 2011-12
GRU Alm.del Bilag 52
Offentligt
1116615_0001.png
1116615_0002.png
1116615_0003.png
RIGSOMBUDSMANDEN IGRØNLAND
Samtlige ministerier mv.
Dato: 3. maj 2012J.nr.: 323-0001
Indberetning april 2012Politiske forholdOphedet debat om beskatningsmodeller ved råstofudvindingEn fire timer lang og ophedet debat under Inatsisartuts forårssamling var den foreløbigekulmination på en dybtgående uenighed mellem Naalakkersuisut og oppositionen ommodeller for beskatning af råstofaktiviteter i Grønland. En forespørgselsdebat fremsat afSiumut opfordrede til indførelse af royaltybeskatning, pålagt selskaberne fra førsteproduktionsdag. Under den nuværende ordning – Råstofloven af 1. januar 2010, som blevforhandlet på plads under en Siumut-regering - betaler selskaberne en selskabs- ogudbytteskat på 37 procent af overskuddet.Formanden for Naalakkersuisut, Kuupik Kleist, advarede mod at skabe usikkerhed omGrønlands politik på området. Han anførte, at politisk stabilitet er en forudsætning for, atinternationale selskaber vil binde an med investeringer i den omkostningstunge olie- ogmineralefterforskning. Landsstyret anførte endvidere, at omsætningsroyalty vil virkeinvesteringshæmmende, og det vil have en negativ effekt, hvis overskuddet stiger.Siumuts forslag vandt ikke tilslutning, idet det dog bemærkes, at det lille koalitionspartiKattusseqatigiit Partiiat støttede videre behandling. Siumut har bebudet, at royalty-spørgsmålet vil blive et væsentligt valgkampstema for partiet.Nyt parti under stiftelseEt frafaldent medlem af regeringspartiet Inuit Ataqatigiit, Nikku Olsen, har offentliggjortplaner om at stifte et parti med navnet Ilorpiatta Akisunnera (’Vor Indre Stemme’) ved enstiftende generalforsamling i oktober. Partistifteren udtaler til de grønlandske medier, atden ny partidannelse skal ses som en reaktion på IAs angivelige højredrejning ogmanglende humanistiske politik. Der lægges endvidere vægt på styrkelse af grønlandskeværdier, sprog og national identitet, hvilket i visse medier er blevet udlagt somnationalisme. Dette tager Nikku Olsen dog afstand fra under henvisning til, at ’-ismer’ ergammeldags.Rigsombudsmanden i GrønlandIndaleeqqap Aqqutaa 3Postboks 10303900 NuukKalaallit Nunaanni RigsombudsmandiTelefon: (+299) 32 10 01Telefax: (+299) 32 41 71E-mail: [email protected]www.rigsombudsmanden.gl
2
For at et parti skal være opstillingsberettiget kræves der 920 underskrifter.Kinesisk interesse for GrønlandKinas minister for land og ressourcer, Xu Shaoshi, besøgte Nuuk i dagene 24.-26. april ispidsen for en delegation på 9 mand.Medlem af Naalakkersuisut Ove Karl Berthelsen har overfor de grønlandske medier oplyst,at formålet med besøget var at drøfte samarbejdsrelationer mellem Kina og Grønland medsærlig vægt på råstoffer. Desuden drøftedes muligheder for videnskabeligt samarbejdevedrørende arktiske forhold.
Erhverv og ØkonomiStigning i ledighedenGrønlands Statistik har offentliggjort ny tal for ledigheden, som viser en stigning fra 7,6 til8,8 pct af arbejdsstyrken. Flere mænd end kvinder er berørt af ledighed.Størst ledighed er konstateret i Qaanaq, Illoqqortoormiut og Kangaatsiaq, hvor omkring 20pct. af arbejdsstyrken konstant berørt af ledighed.
Kvartalsregnskab fra GrønlandsBankenGrønlandsBankens regnskab for første kvartal 2012 viser et overskud på 32 mio kr førskat. Det fremgår af en pressemeddelelse, at resultatet næsten er en fordobling i forhold tilregnskab for samme periode 2011, som dog var præget af tab i forbindelse medAmagerbankens krak. Banken tilskriver det gode resultat stabile forhold hos kunderne. Derhar været flere udlån og kun mindre tab på udlån.
Godt resultat for Royal Arctic LineRoyal Arctic Line kom ud af 2011 med et resultat på 73 mio kr efter skat. Resultatet, somer selskabets hidtil bedste, betegnes i en pressemeddelelse som ’meget tilfredsstillende’.Baggrunden for det gode resultat er aktiviteter forbundet med råstofefterforskning og denhøje byggeaktivitet i Nuuk. Derfor forudser selskabet også allerede nu mere beskedneresultater for de nærmeste år, fordi der forudses begrænset råstofaktivitet i 2012.
Air Greenland-regnskabAir Greenlands regnskab for 2011 udviser et overskud på 75 mio kr. På denne baggrundhar selskabets bestyrelse indstillet, at der udloddes 30 mio kr i udbytte til aktionærer.Selvstyret ejer 37,5 procent af selskabet og modtager dermed 11,25 mio kr i udbytte.
3
Stigning i eksport af grønlandske varerEn opgørelse fra Grønlands Statistik for 2011 viser en stigning i eksporten på godt 16procent. Eksportværdien er steget med 346 mio. kr. i 2011, svarende til 15,8 pct. Det erisær eksport af rejer, der er steget, idet eksportværdien af rejer alene udgør 258 mio kr.Importværdien er steget med 65 mio. kr. i 2011, svarende til 1,4 pct. De stigende oliepriserpå verdensmarkedet tegner sig for den største stigning i importværdien.
ForsvarArktisk Kommando får hovedkvarter i NuukForsvaret har indgået lejeaftale vedrørende den tidligere Royal Greenland-bygning vedhavnen i Nuuk. Bygningen overtages pr 1. august mhp lettere renovering, således at denværnsfælles Arktisk Kommando kan etableres i Nuuk pr 1. november.Det tidligere Royal Greenland-hovedkvarter skal primært anvendes som kontorbygning,men kommer også til at huse en ny søredningscentral samt en ny radiostation forkommunikation med forsvarets skibe, fly og slædepatruljen SIRIUS. Bygningen bliverdaglig arbejdsplads for i alt 36 militære og civile medarbejdere.Hverken Naalakkersuisut eller Sermersooq Kommune har ønsket at overtage flådestationGrønnedal, Kangillinguit. Naalakkersuisut ønsker derfor en total rømning af bygninger oganlæg i Kangilinnguit når flådestationen til efteråret lukker og flytter til Nuuk.
NavneI anledning af skibsrederMærsk Mc-Kinney Møllersdød 16. april fremsendte formandenfor Naalakkersuisut,Kuupik Kleistkondolencebrev. I brevet udtrykker Kuupik Kleisttaknemmelighed over den interesse, Mærsk Mc-Kinney Møller igennem årene har vist forudviklingen i Grønland. Især det grønlandske sundhedsvæsen har gennem årene modtagetbetydelige donationer fra A.P. Møller-fonden. Der er endvidere modtaget støtte indenforkultur- og undervisningsområdet.Formanden for den cirkumpolære inuit-organisation Inuit Circumpolar Council (ICC)Aqqaluk Lyngeer blevet udnævnt til æresdoktor på Dartmouth College i New Hampshire,USA. Dartmouth College er anerkendt for studier i arktisk miljø og politik.Æresdoktorgraden blev tildelt for Aqqaluk Lynges arbejde for oprindelige folksmenneskerettigheder, hans politiske arbejde, hans forfattervirksomhed, og især hansarbejde indenfor ICC.Med venlig hilsen
Mikaela Engell