Grønlandsudvalget 2011-12
GRU Alm.del Bilag 32
Offentligt
1077173_0001.png
1077173_0002.png
1077173_0003.png
1077173_0004.png
1077173_0005.png
RIGSOMBUDSMANDEN IGRØNLAND
Samtlige ministerier mv.
Dato: 2. februar 2012J.nr.: 323-0001
Indberetning januar 2012Politiske forholdFormanden for Naalakkersuisuts nytårstaleFormanden for Naalakkersuisut, Kuupik Kleist, tog i sin TV- og radiotransmitteredenytårstale udgangspunkt i de økonomisk svære tider, Grønland står overfor. Med referencetil den til tider uforsonlige tone mellem landsstyre og opposition opfordrede han til, atkommende udfordringer tackles i fællesskab og gennem dialog.Kleist lagde vægt på, at der sker udvikling også i trange tider. Den grønlandske eksport affiskeriprodukter er i det forløbne år øget væsentligt, og Naalakkersuisut vil i detkommende år satse på sikring af arbejdspladser gennem igangsættelse af boligbyggeri ogoffentlige anlægsarbejder.Landsstyreformanden tilkendegav, at de økonomisk svære tider kalder på dybtgåendereformer. Med nytårstalen indvarsledes således den reformpakke, som følger af skatte- ogVelfærdskommissionens anbefalinger, der behandledes af Grønlands landsting Inatsisartutunder efterårssamlingen 2011.Kritik af ventetidsbetinget benådningJustitsministerens forslag om ventetidsbetinget benådning af ca 300 domfældte, som harventet i mere end 18 måneder på at afsone i Grønland, fik en meget kølig modtagelseblandt grønlandske politikere. Medlem af Naalakkersuisut for justitsområdet mv AnthonFrederiksen (KP) pegede på at området er dansk ansvar. Han fandt det uforståeligt, at manhavde valgt at lukke den midlertidige anstalt i Kangerlussuaq endnu før opførelsen af enlukket anstalt i Nuuk er indledt.Også medlemmerne af Inatsisartuts lovudvalg stillede sig kritisk til forslaget og pegede påStatens ansvar i sammenhængen. Samtidig opfordredes fra flere sider til, at man i højeregrad gjorde brug af muligheden for afsoning ved samfundstjeneste.
Rigsombudsmanden i GrønlandIndaleeqqap Aqqutaa 3Postboks 10303900 Nuuk
Kalaallit Nunaanni RigsombudsmandiTelefon: (+299) 32 10 01Telefax: (+299) 32 41 71E-mail: [email protected]www.rigsombudsmanden.gl
2
Grønland overtager OLT-formandskabGrønland er associeret til EU gennem OLT-ordningen (Oversøiske Lande og Territorier). Iforbindelse med det årlige møde mellem EU Kommissionen, OLT-landene og de firemedlemsstater – Storbritannien, Frankrig, Holland og Danmark – overtog Grønlandformandskabet for sammenslutningen af OLT-lande for 2012.I sin tale til ministermødet fremhævede formanden for Naalakkersuisut vigtigheden af atskabe synlighed omkring OLT, hvilket vil være en prioritet under Grønlands formandskab.Formanden for Naalakkersuisut betonede også behovet for fortsat at fokusere på miljø ogklimaændringer samt økonomisk vækst. Temaet for Grønlands formandskab vil værebæredygtig udvikling og grøn vækst. Grønland vil prioritere uddannelse, innovation ogforskning i OLT-landene under sit formandskab under sloganet: How Cool is Green? –Discover it in Greenland 2012.Udenrigsminister Villy Søvndahl deltog som den første danske minister i EU-OLT-forummet. I en pressemeddelelse beskrev Naalakkersuisut dette som en ’historiskbegivenhed’, som man anser for et udtryk for, at Grønland og OLT-landene har højprioritet.Som følge af formandskabet skal Grønland være vært for næste OLT-EU Forum ogMinistermøde, hvilket betyder at omkring 100 OLT-repræsentanter, EU Kommisærer ogministre kommer til Grønland i 2012.
Erhverv og ØkonomiSydkoreansk interesse for sjældne jordarterUnder et besøg i København medio januar modtog Sydkoreas udenrigs- og handelsministerKim Sun-Hwan sammen med udenrigsminister Villy Søvndahl orientering omressourcepotentialet i Grønland under et besøg på GEUS, De Nationale GeologiskeUndersøgelser for Danmark og Grønland.Det fremgår af GEUS’ hjemmeside, at mødets formål var at afdække områder, hvor detkommende samarbejde indenfor Green Growth Alliance mellem Danmark og Sydkoreakunne udvikles yderligere. Der var stor interesse for udnyttelse af mineraler så som sjældnejordarter, men også for vandprojekter, hvor GEUS præsenterede nogle bud på områder, derkunne være af fælles interesse.Sælskindsmission i KinaMedlem af Naalakkersuisut for Fiskeri, Fangst og Landbrug Ane Hansen deltog i januar iGreat Greenlands salgsfremstød for sælskind i Kina i forbindelse med Great Greenland’sdeltagelse i Beijing Fur Fair. Under opholdet havde hun endvidere møder med kinesiskepolitikere og forretningsforbindelser, som udtrykte klare forventninger til den grønlandskesælskindsvirksomhed. Landsstyremedlemmet aflagde også besøg på Royal Greenlandsvirksomheder i Qingdao. Det fremgik af pressen, at Ane Hansen værdsatte den støtte ogrådgivning som ydedes af konsulatet i Shanghai og ambassaden i Beijing.
3
Forslag om oprettelse af nationalt oliespildsberedskabAf et lovforslag, som medio januar sendtes i høring, fremgår det, at der er planer om atetablere et selvstyre-ejet beredskabsselskab under navnet Greenland Oil Spill Response.Det fremgår af forslaget, at udenlandske olieselskaber ved kommende boringer vedGrønland skal betale Selvstyrets virksomhed for at stille beredskab til rådighed til atbekæmpe olieforurening samt eventuel miljøoprydning. Greenland Oil Spill Response vilikke fra starten selv råde over udstyr, men vil have adgang til det beredskabsudstyr, somCairn Energy har stillet til rådighed. Det er hensigten, at selskabet med tiden skal opbyggeen kapacitet, så det på egen hånd vil kunne håndtere større oliespild, ikke blot vedGrønland, men i hele det arktiske område.Lovforslaget omfatter en tidsplan for privatisering af det selvstyreejede selskab, som vilskulle afvikles frem til 2020. Det fremgår ikke klart af lovforslaget, hvornår det foreslåedeselskab forudses at have kapacitet til at være fuldt ansvarlig for den ønskede grad afsikkerhed.Grønlands Turist- og Erhvervsråd bliver til Visit GreenlandSom et led i den nye erhvervsfremmestruktur har Naalakkersuisut besluttet at ændre formålog navn for Grønlands Turist- og Erhvervsråd A/S. Ved en ekstraordinærgeneralforsamling 5. januar besluttedes det at drive dele af selskabet videre under navnetVisit Greenland A/S. Selskabets formål ændredes til at koncentrere sig om turisme ogbranding. Selskabet skal virke som Grønlands nationale videnscenter for turisme ogdermed søge at synliggøre og fremme Grønland som turistdestination.Erhvervsrådgivningen, som hidtil har været en del af selskabets formål, flyttes til ISCOA/S.Til bestyrelsen udpegedes formand Karin Egede og bestyrelsesmedlemmerne Anette Lings,Ole Andersen og Salik Hard.Generalforsamling i Royal Greenland A/SVed generalforsamling 23. januar præsenterede Royal Greenland sit bedsteregnskabsresultat i fem år. Koncernen har forbedret sit resultat med 122 millioner kroner iforhold til regnskabet for 2009/2010. Royal Greenland har dog fortsat en gæld på 2milliarder kroner, som forventes reduceret med 250 millioner kroner i løbet af 2012.Naalakkersuisut har i en pressemeddelelse udtrykt tilfredshed med selskabets resultat ogglæde over, at den gunstige udvikling på verdensmarked har gavnet Royal Greenland A/S,selskabets leverandører og i sidste ende fiskerne.Royal Greenlands bestyrelse består efter generalforsamlingen af Niels Harald de Coninck-Smith (formand), Marie Fleischer , Svend Bang Christiansen, Sara Heilmann, PernilleFabricius, Peder Tuborgh samt de medarbejdervalgte Peter Korsbæk, Isak Lars Berthelsenog Niels Ole Møller.
4
Air Greenland åbner flyrute til CanadaTrods den geografiske nærhed er der ingen fast flyrute mellem Grønland og detnordamerikanske kontinent. AirGreenland har tidligere forsøgt sig med en sommerrutemellem Kangerlussuaq og Baltimore, men ruten viste sig ikke rentabel. En forbindelse modvest er imidlertid et stadigt tilbagevendende ønske i Grønland, og derfor har AirGreenlandbesluttet at åbne en sæson-rute Nuuk-Iqaluit med to ugentlige flyvninger i perioden 18.juni til 3. september.I en pressemeddelelse peger selskabet på, at ruten, ud over at imødekomme enefterspørgsel fra råstofsektoren, også vil kunne være med til at øge turismen og forstærkeden kulturelle samhørighed mellem Grønland og Nunavut.Ruten vil blive befløjet med DASH-8, som tager 34 passagerer. Flyvetiden er kort, ca 1time og 45 minutter, mens prisen forventes at ligge omkring 4500 kr for en enkeltbillet.
Sociale forhold, sundhed og sygdomFolkesundhedsundersøgelse blandt skolebørnStatens Institut for Folkesundhed og Selvstyrets Departementet for Sundhed udgav i januaren ny rapport, “Folkesundhed blandt skolebørn – resultater fra HBSC Greenlandundersøgelsen 2010”. Rapporten er en del af en international undersøgelse af HealthBehaviour in School-aged Children . I undersøgelsen er indgået cirka 40 % af alleskolebørn fra 5. til 10. klassetrin i Grønland.Undersøgelsens resultater vedrørende skolebørns brug af og holdning til rusmidler giveranledning til nogen bekymring. Andelen af børn og unge der har prøvet alkohol, rygning,snifning eller hash ligger markant over det mål, som Selvstyrets folkesundhedsprogramInuuneritta sigter mod. De unges opfattelse af, hvor skadelige rusmidlerne er, er ogsåblevet undersøgt. Knap en fjerdedel af de adspurgte mente, at hyppig hashrygning ellersnifning ikke er risikofyldt.Landshospitalet Dronning Ingrids Hospital har oplyst, at man har set en stigning i antalletaf gravide hashmisbrugere.Ny elektronisk borgerportalEfter flere års forarbejde og med seks måneders forsinkelse har Grønlands Selvstyre ogkommunernes landsforening KANUKOKA kunnet præsentere den elektroniskeborgerportalwww.sullissivik.gl.Portalen, der er på dansk og grønlandsk, giver adgang tilinformation og selvbetjening. Portalen loves løbende udbygget og opdateret.Brug af internet i Grønland er i nogen grad hæmmet af, at internetforbindelse erforbrugsafregnet, og at priserne er ganske høje. En 4 Mbit-forbindelse koster i Nuuk 999kroner om måneden med 9 GB fri trafik, og derudover skal man betale 11 øre pr. MB.
5
BefolkningsstatistikGrønlands Statistik har offentliggjort en befolkningsopgørelse pr 1. januar 2011 samt enfremskrivning på baggrund af opgørelsen.Det fremgår, at andelen af ældre, dvs borgere over 65 år, forventes at stige til det dobbeltefrem mod 2040.Befolkningens gennemsnitsalder forudses at stige til 36,5 år mod 34 år i dag. Dermed vilGrønlands befolkning fortsat være yngre end for eksempel Danmarks befolkning, hvorgennemsnitsalderen i 2011 var ca. 40 år.Det samlede folketal i Grønland forudses at ligge stabilt omkring 56.000. Befolkningen iden erhvervsaktive alder vil fortsat udgøre over halvdelen af befolkningen.
Kultur og uddannelseKulturnat med succesInstitutioner og virksomheder i 13 byer og 3 bygder holdt åbent hus i forbindelse med åretsKulturnat 26. januar.Offentlige institutioner, uddannelsessteder, arbejdspladser og medie- og kulturhuse togimod mange interesserede borgere. I Nuuk, hvor kulturnatsarrangementerne startede i2001, medvirkede ikke færre end 65 institutioner og virksomheder i år. Kulturnatten varalle steder en stor succes.
PersonaliaDødsfaldDirektør for Grønlands Lufthavnsvæsen, Mittarfeqarfiit, Niels Kreutzmann, afgikpludseligt ved døden 26. januar i en alder af 46 år.Kreutzmann var uddannet cand. merc., og havde været ansat som direktør i Mittarfeqarfiitsiden 1. oktober 2009. Han kom til denne stilling med en bred ledelsesmæssig erfaring fraen række selskaber inden for luftfarts- og transportbranchen, herunder fra det tidligereGrønlandsfly, Bornholms Trafikken og fra Albatros Travel
Med venlig hilsenMikaela Engell