Grønlandsudvalget 2011-12, Forsvarsudvalget 2011-12
GRU Alm.del Bilag 22, FOU Alm.del Bilag 170
Offentligt
1051689_0001.png
1051689_0002.png
1051689_0003.png
1051689_0004.png
RIGSOMBUDSMANDEN IGRØNLAND
Samtlige ministerier mv.
Dato: 2. december 2011J.nr.: 323-0001
Indberetning november 2011Politiske forholdInatsisartuts efterårssamling afsluttetGrønlands landsting, Inatsisartut, afsluttede 15. november sin efterårssamling efter 27mødedage.Der blev vedtaget 18 nye love, herunder en revideret fiskerilov, ny lovgivning for degymnasiale uddannelser samt en ny miljøbeskyttelseslov. Det blev endvidere besluttet atetablere et børneråd og en børnetalsmand.Landstinget vedtog under samlingen i alt 23 beslutningsforslag, herunder beslutning om, atNaalakkersuisut skal nedsætte en grundlovskommission, jfr indberetning for oktober 2011.Finanslov vedtaget med snævert flertalFinanslov 2012 vedtoges på på Inatsisartuts sidste mødedag under efterårssamlingen medet snævert flertal. Siumut og Atassut stemte imod Naalakkersuisuts forslag, idet man havdeønsket indført en 10 % afgift på efterforskning inden for mine- og råstofsektoren. Denneafgift ville efter partiernes beregning have givet et provenu på 332 mio kr. i 2012 og 250mio. kr. i overslagsårene, der ønskedes anvendt til en række aktuelle formål. Landsstyretafviste dette forslag med 3 begrundelser: dels at forslaget ville kunne medføre, atSelvstyret kunne blive pålagt erstatningsansvar for licensrettighedshavernes tab, dels atforslaget indebar en risiko for nedsat efterforskningsaktivitet, og dels under henvisning til,at efterforskningsafgifter ville blive betragtet som råstofindtægter efter selvstyrelovens § 7.Dette ville indebære, at statens årlige bloktilskud reduceredes med halvdelen af indtægter,der i det pågældende år lå over 75 mio. kr. Indtægterne ville heller ikke kunne anvendes tildriftsaktiviteter som foreslået af oppositionen, da alle råstofindtægter indbetales tilRåstoffonden.Rigsombudsmanden i GrønlandIndaleeqqap Aqqutaa 3Postboks 10303900 NuukKalaallit Nunaanni RigsombudsmandiTelefon: (+299) 32 10 01Telefax: (+299) 32 41 71E-mail: [email protected]www.rigsombudsmanden.gl
2
Skatte- og velfærdskommissionens anbefalinger til debatUnder efterårssamlingen drøftede Inatsisartut landsstyrets redegørelse om opfølgning påSkatte- og Velfærdskommissionens anbefalinger. Der er tale om en omfattendereformpakke, som foreslås implementeret over en længere årrække, og som på en rækkepunkter vil betyde afgørende brud med hidtidig praksis. Landsstyremedlemmet lagde i sinforelæggelse vægt på behovet for en aktiv strategi i lyset af kommende udfordringer. Skalvelfærden bevares, er status quo ikke en mulighed. Strategien anbefaler øget fokus påuddannelse og opkvalificering, tilpasning af den offentlige sektor og en omfattendeskattereform, som bl.a. vil indebære lavere skat på arbejde, forenkling af fradragsregler ogindførelse af boligskat.Samtlige partier på nær Siumut stillede sig i princippet positivt til intentionerne i forslaget.Debatten gav landsstyret det fornødne mandat til at indlede det påtænkte arbejde.Aleqa Hammond genvalgt som formand for SiumutVed partiet Siumuts generalforsamling 17.-19. november genvalgtes Aleqa Hammond somformand for en periode på tre år. Der var ingen modkandidater. 1. næstformand blevmedlem af Inatsisartut Karl Lyberth, men Vittus Qujaukitsoq, der var kandidat tilFolketingsvalget, blev 2. næstformand. Hovedbestyrelsen udgøres af medlem afInatsisartut Jens Immanuelsen, fisker Ole Møller, Benjamin Kielsen fra partietsungdomsafdeling samt medlem af Inatsisartut, Akitsinnguaq Olsen.Transparency GreenlandMedlemmer af Inatsisartut og Naalakkersuisut har siden efteråret kunnet oplyse om hvervog økonomiske interesser på Inatsisartuts hjemmeside. Ordningen er dog frivillig, og kunhalvdelen af de omfattede politikere har givet oplysninger. Den nystartede organisationTranparency Greenland opfordrer til, at ordningen gøres obligatorisk.Transparency Greenland mener også, at politikernes ægtefæller skal omfattes af ordningen,især set i lyset af sagerne om Kuupik Kleists samlevers og Ove Karl Berthelsens hustrusinvolvering i mineselskabet GreenGems.Råstof-minister i KinaNaalakkersuisoq for Erhverv og Arbejdsmarked Ove Karl Berthelsen blev under sit besøgi Kina i begyndelsen af november modtaget af viceministerpræsident Li Keqiang. Besøgethavde til formål at sondere den kinesiske interesse for råstofforekomster i Grønland samtsamarbejde vedrørende klima, is, vand og miljø.I forbindelse med besøget afviste landsstyremedlemmet overfor Politiken, at der skullevære grund til bekymring for kinesisk indflydelse i Grønland: ”- Vi har med råstofloven
3
meget specifikke økonomiske spilleregler for hvad der skal være opfyldt , før nogen fårlov til at udnytte råstofforekomsterne i Grønland”.
Erhverv og ØkonomiRåstofaktiviteter giver indtægterEn forespørgselsdebat under landstingets efterårssamling rejst af medlem af InatsisartutKnud Fleischer (KP), belyste den samfundsøkonomiske effekt af råstofaktiviteter.Landsstyret anfører i sit svar, at indkomstskatter mv fra Cairn og udenlandskeunderleverandører i 2010 androg godt 53 mio kr. Endvidere har Cairnsefterforskningsprogrammer i 2010 og 2011 medført køb af varer og tjenesteydelser iGrønland for ca 172 mio kr i 2010 og ca 311 mio kr i 2011. Endvidere oplyses det, atCairn i 2011 har afholdt efterforskningsudgifter på vegne af NUNAOIL A/S til en værdi af430 mio kr.Samlet skønnes råstofaktiviteter i 2010 og 2011 at have bidraget med direkteskatteindtægter på op til 150 mio kr årligt. Antallet af grønlændere beskæftiget i sektorenanslås til 150-200 personer.Stigende krydstogtturismeEn undersøgelse gennemført af Grønlands Turist- og Erhvervsråd viser en stigning ikrydstogtturismen. Trods økonomisk krise er antallet af krydstogtturister i Grønland i løbetaf 8 år steget fra 9500 til ca 30.000 om året. Det store antal turister har i 2010 betydet endirekte indtægt til landskassen på 16 mio kr i passagerafgifter og har genereret en direkteomsætning på 50 mio kr. Hertil kommer afledt omsætning hos virksomheder som AirGreenland, KNI og Royal Arctic Line i forbindelse med havneafgifter, bunkring,passagerudskiftning osv.Krydstogtturismen har medvirket til udvikling af lokale turismenetværk i bygder ogyderdistrikter.Dårligt resultat for Great GreenlandSelskabet Great Greenland kom ud af 2010 med et driftsunderskud på 32 mio kr. Detfremgår af årsrapporten, at selskabets produktion har været meget påvirket af en kraftigafmatning i efterspørgslen efter sælskindsprodukter, dels som et resultat af denøkonomiske krise, dels som en direkte konsekvens af EU's sælskindsforbud. Den vedtagneInuit-undtagelse, der giver virksomheden markedsadgang til EU-lande, ser således ikke udtil at have nogen effekt.Selskabets dårlige resultat har nødvendiggjort et kapitalindskud på 12 millioner kroner fraNaalakkersuisut. Budgettet for 2011 udviser foreløbigt et positivt resultat på 0,1 millionerkroner med en omsætning på 15,2 millioner kroner.
4
Selskabet har pr 1. november ansat Lars Berg som administrerende direktør. Den 52- årigeBerg blev ansat som økonomichef i Great Greenland A/S i juli 2011.Julemanden lever videre og flytter mod nordDet fremgik af indberetning for oktober, at julemanden var død. Det har imidlertid vist sig,at rygterne om julemandens død var noget overdrevne.Turismeselskabet Tikilluarit A/S, der siden 2006 har ejet og drevet Santa Claus ofGreenland Foundation, blev 11. oktober erklæret konkurs. Konkursen ramte selskabetNuuk Tourism og den aktivitet, som hidtil er udgået fra Julemandens værksted i Nuuksgamle bydel. Turismeselskabet Destination Avannaa i Ilulissat har nu købt julemanden oghans post af konkursboet for 150.000 kroner.Selskabet Santa Claus of Greenland Foundation etableredes med det formål at markedsføreGrønland ved hjælp af julemanden. Indtil 2006 var selskabet på Grønlands finanslov.
JulehilsenI tråd med tidsånden vil Rigsombuddet i år ikke udsende julekort. Jeg vil derfor benytteanledningen til ad denne vej at ønske modtagere af Rigsombuddets indberetninger englædelig advents- og juletid og et godt og lykkebringende 2012.
Tak for godt samarbejde i det forløbne år!Med venlig hilsenMikaela Engell