Forsvarsudvalget 2011-12, Grønlandsudvalget 2011-12
FOU Alm.del Bilag 30, GRU Alm.del Bilag 20
Offentligt
1048046_0001.png
1048046_0002.png
Fra:Helle Ager Henriksen [mailto:[email protected]]På vegne afDIIS KonferencesektionSendt:28. november 2011 11:36Til:DIIS KonferencesektionEmne:DIIS seminar 12 December "Sikkerhedspolitik i Arktis ― en ligning med mange ubekendte"
Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS)har hermed fornøjelsen at invitere til et seminarom:
Sikkerhedspolitik i Arktis― en ligning med mange ubekendteMandag d. 12. december 2011, 14.00-16.00Dansk Institut for Internationale StudierAuditorietStrandgade 71, stuen, 1401 København KBaggrundDe globale klimaforandringer har medført en uforudset hurtig afsmeltning af iskappen ipolarområdet. Det har givet næring til forhåbninger om at kunne udnytte de naturressourcer, manforventer at finde i området, ikke mindst olie og gas. Dertil kommer perspektiverne ved åbning afsejlruterne gennem Nordvest- og Nordøstpassagerne. Der er store forventninger til de økonomiskemuligheder inden for de næste 10-20 år.Af samme grund gemmer der sig en række sikkerhedspolitiske problemstillinger og dilemmaer idet arktiske område, som Forsvarskommissionen af 2008 pegede på i sin beretning, hvor det bl.a.hedder: ”Landene i regionen er allerede begyndt at positionere sig for at stå bedst muligt i forhold,til den forventede udvikling bl.a. gennem øget maritim tilstedeværelse i området. Både Norge ogCanada har opprioriteret nordområderne”.I særlig grad har de russiske politiske tiltag vakt opmærksomhed, som da den russiske præsidentssærlige repræsentant i Arktis, polarforskeren Arthur Tjilingarov, der tillige er medlem afStatsdumaen for det regerende parti Det Forenede Rusland, i sommeren 2007 plantede et russisktitanium flag på Nordpolen og efterfølgende noget bombastisk erklærede: ”Vi afgiver ikke Arktis tilnogen!” Også den canadiske retorik har ved flere lejligheder været hård, og selv om de involveredeparter i Ilulissat Erklæringen fra 2008 har erklæret, at man vil følge det juridiske spor, lurer der envis frygt for en militarisering af regionen.Kontreadmiral Nils Wang var ikke mindst i sin tidligere position som chef for Søværnets OperativeKommando en af arkitekterne bag den fremtidige danske maritime indsats i regionen, og AnnikaBergman Rosamond har i sin forskning beskæftiget sig indgående med den arktiskesikkerhedsproblematik, bl.a. i DIIS-rapporten (2011:09) “Perspectives on the Security in the ArcticArea”.TalereNils Wang,kontreadmiral, Chef for ForsvarsakademietAnnika Bergman Rosamond,seniorforsker, DIISKarsten Jakob Møller,senioranalytiker, DIISProgramFor detaljer se voreshjemmeside.
Praktisk informationSeminaret vil foregå pådansk.Deltagelse ergratis,mentilmelding er påkrævet.Benyt venligst voresonline tilmeldingsformularsenestfredag den 9. december 2011 kl. 12.00.Med venlig hilsen,Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS)KonferencesektionenStrandgade 561401 København KTlf. (+45) 32 69 87 51Fax (+45) 32 69 87 00E-mail:[email protected]Web:www.diis.dkDenne invitation må gerne videresendes til andre med en potentiel interesse i arrangementet.DIIS’s øvrige offentlige arrangementer kan ses underSeminarerwww.diis.dk.Hvis du har modtaget denne invitation fra en anden end DIIS og gerne vil modtage invitationer tilDIIS’s fremtidige arrangementer, bedes du benytte følgende link:www.diis.dk/sw7899.aspHvis du ikke længere ønsker at modtage invitationer fra DIIS, bedes du returnere invitationen medmeddelelse herom (samt med angivelse af navn og organisation) til[email protected].Bemærk venligst at DIIS ikke er ansvarlig for invitationer videresendt af andre.