Forsvarsudvalget 2011-12, Det Udenrigspolitiske Nævn 2011-12
FOU Alm.del Bilag 96, UPN Alm.del Bilag 195
Offentligt
1102407_0001.png
1102407_0002.png
1102407_0003.png
1102407_0004.png
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
11. april 2012StatsretskontoretChristian Hesthaven2011-759-0002266468

UDKAST TIL

Kommissorium for en undersøgelseskommission om

den danske krigsdeltagelse i Irak og Afghanistan

1.

Justitsministeren nedsætter herved i medfør af § 1, stk. 1, i lov om un-dersøgelseskommissioner en kommission til undersøgelse af den danskekrigsdeltagelse i Irak og Afghanistan.Undersøgelseskommissionen har efter lov om undersøgelseskommissioner§ 4, stk. 2, til opgave dels at undersøge og redegøre for baggrunden for dendanske beslutning om at deltage i krigen i Irak, jf. pkt. 2, dels at undersøgeog redegøre for, hvad danske myndigheder har foretaget sig i forbindelsemed tilbageholdelsen af personer under krigene i henholdsvis Irak og Af-ghanistan, jf. pkt. 3.

2.

Undersøgelseskommissionen skal undersøge og redegøre for, på hvilketgrundlag regeringen i foråret 2003 besluttede, at Danmark skulle deltage ikrigen i Irak.Undersøgelseskommissionen skal i den forbindelse bl.a. undersøge og re-degøre for, hvilke oplysninger om forholdene i Irak de relevante danskemyndigheder havde kendskab til, herunder hvilke kontakter der var tilmyndigheder i andre lande, samt om – og i givet fald hvordan – de pågæl-dende oplysninger blev inddraget i de politiske overvejelser om dansk del-tagelse i krigen i Irak.Undersøgelseskommissionen skal endvidere undersøge og redegøre for,om de oplysninger om forholdene i Irak, som var af betydning for beslut-
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
ningen om dansk krigsdeltagelse, og som blev videregivet til Folketinget iforbindelse med behandlingen af forslag til folketingsbeslutningen omdansk militær deltagelse i en multinational indsats i Irak samt i øvrigt vedbesvarelse af folketingsspørgsmål mv. om sagen, var retvisende og fyl-destgørende.Undersøgelseskommissionen skal desuden undersøge og redegøre for, omder i forhold til Danmarks internationale forpligtelser var grundlag for devurderinger af lovligheden af den danske krigsdeltagelse i Irak, som lå tilgrund for beslutningen om den danske deltagelse.Undersøgelseskommissionen skal ligeledes på tilsvarende måde undersøgeog redegøre for regeringens efterfølgende beslutninger om fortsat tilstede-værelse af danske styrker i Irak frem til tilbagetrækningen af de sidste dan-ske landmilitære styrker i sommeren 2007.

3.

Undersøgelseskommissionen skal undersøge og redegøre for, om defolkeretlige forpligtelser, som påhviler Danmark, er blevet overholdt i for-bindelse med tilbageholdelse af personer under den danske krigsdeltagelsei henholdsvis Irak og Afghanistan.Undersøgelseskommissionen skal bl.a. undersøge og redegøre for, i hvilketomfang danske styrker har tilbageholdt personer, og hvordan danske styr-ker har behandlet tilbageholdte personer. Undersøgelseskommissionenskal desuden undersøge og redegøre for, i hvilket omfang danske styrkerhar overladt tilbageholdte personer til andre landes styrker mv., og hvilkenviden de relevante danske myndigheder på tidspunktet for sådanne overla-delser havde om behandlingen af tilbageholdte hos de pågældende landesstyrker mv.Undersøgelseskommissionen skal endvidere redegøre for, i hvilket omfangder folkeretligt er pligt til at føre tilsyn med tilbageholdte personer, efterde overlades til andre landes styrker mv., samt undersøge og redegøre for,i hvilket omfang der fra dansk side er ført et sådant tilsyn.Undersøgelseskommissionen skal ligeledes undersøge og redegøre for, ihvilket omfang danske styrker har deltaget i fællesoperationer med andrelandes styrker mv., hvor der er sket tilbageholdelse af personer. Det forud-sættes i den forbindelse, at undersøgelseskommissionen redegør for, hvor-når der indtræder et folkeretligt (med)ansvar for behandlingen af personer
2
tilbageholdt af andre landes styrker mv. i fællesoperationer, herunder i for-hold til operationsmønstret i Irak og Afghanistan.Undersøgelseskommissionen skal herudover undersøge og redegøre for,om de oplysninger om tilbageholdelse af personer i forbindelse med dendanske krigsdeltagelse i Irak og Afghanistan, der er videregivet til Folke-tinget i forbindelse med besvarelse af folketingsspørgsmål mv. om sagen,er retvisende og fyldestgørende.Undersøgelsen vedrørende Irak skal omfatte tilbageholdelser i perioden fraFolketingets vedtagelse den 21. marts 2003 af beslutningsforslag nr. B 118om dansk militær deltagelse i en multinational indsats i Irak til tilbage-trækningen af de sidste danske landmilitære styrker i sommeren 2007.Undersøgelsen vedrørende Afghanistan skal omfatte tilbageholdelser i pe-rioden fra Folketingets vedtagelse den 14. december 2001 af beslutnings-forslag nr. B 37 om dansk militær deltagelse i den internationale indsatsmod terrornetværk i Afghanistan til tidspunktet for nedsættelsen af denneundersøgelseskommission.

4.

Undersøgelseskommissionen skal efter lovens § 4, stk. 4, foretage retli-ge vurderinger til belysning af, om der foreligger grundlag for, at det of-fentlige søger nogen draget til ansvar.For så vidt angår spørgsmålet om tilbageholdelse af personer, jf. pkt. 3,skal kommissionen efter § 4, stk. 3, i lov om undersøgelseskommissionerkomme med forslag til sådanne ændringer af love, administrative bestem-melser eller administrativ praksis, som undersøgelsen kan begrunde.

5.

Visse af de spørgsmål, som undersøgelseskommissionen har til opgaveat undersøge og redegøre for, har tidligere været gjort til genstand for un-dersøgelser mv. Bl.a. besluttede den daværende regering i efteråret 2010 ativærksætte en undersøgelse af, om Danmark overholdt sine internationaleforpligtelser i forbindelse med den militære indsats i Irak. Denne undersø-gelse er blevet indstillet i lyset af nedsættelsen af den foreliggende under-søgelseskommission.Det forudsættes, at undersøgelseskommissionen inddrager det materiale,som er tilvejebragt i forbindelse med sådanne undersøgelser mv., i det om-fang det er relevant til belysning af de forhold, som kommissionen har tilopgave at undersøge og redegøre for.3
Undersøgelseskommissionen forudsættes desuden at inddrage afgørelserfra domstolene, der er af betydning for de forhold, som undersøgelses-kommissionen skal undersøge og redegøre for. Undersøgelseskommissio-nen forudsættes endvidere at tilrettelægge sit arbejde under hensyntagen tilde retssager, som verserer ved domstolene. Undersøgelseskommissionenkan i den forbindelse, hvis den vurderer, at dette er rigtigt eller hensigts-mæssigt, beslutte, at dele af dens undersøgelser skal afvente, at der træffesafgørelse i de pågældende sager.Undersøgelseskommissionen bør tilrettelægge og gennemføre sin undersø-gelse på en sådan måde, at forholdet til andre lande samt hensynet til sta-tens sikkerhed og rigets forsvar eller til tredjemand ikke skades.

6.

Undersøgelseskommissionen bør tilrettelægge sit arbejde således, at denså vidt muligt kan afgive beretning om resultatet af sin undersøgelse senestfem år efter, at kommissionen er endeligt nedsat.Hvis undersøgelseskommissionen ikke kan afgive beretning inden detnævnte tidspunkt, anmodes kommissionen om at orientere justitsministe-ren skriftligt om baggrunden herfor og om, hvornår kommissionen forven-ter at kunne afgive sin beretning.
4