Forsvarsudvalget 2011-12, Det Udenrigspolitiske Nævn 2011-12
FOU Alm.del Bilag 69, UPN Alm.del Bilag 136
Offentligt
TALESEDDELSAMRÅDSSPØRGSMÅL GSAMRÅD DEN 23. FEBRUAR 2012
- DET TALTE ORD GÆLDER -
Samrådsspørgsmål G lyder:
”Vil ministeren redegøre for, i hvor høj [grad] de danske soldater kanbetragtes som medskyldige eller medansvarlige, hvis der finder mishand-ling og pædofili sted internt blandt de afghanske tropper, mens danskesoldater træner den afghanske hær?”Jeg vil i min besvarelse gerne starte med en mere overordnet betragt-ning om de opgaver, som de danske soldater løser.De opgaver, som danske soldater løser i internationale operationer, ermeget komplicerede, og der er ingen nemme løsninger.Vi må acceptere, at opgaveløsningen er kompliceret, og at der også vilvære dilemmaer, når Danmark tager aktiv del i løsningen af internatio-nale udfordringer.Netop fordi der altid vil være dilemmaer, vil der også i nogle tilfælde væ-re forskellige perspektiver på opgaveløsningen, og dermed vil der ogsåkomme kritik. Kritikken er vigtig, da den hjælper til at informere beslut-ningsprocessen.
TALESEDDEL TIL BESVARELSE AF SAMRÅDSSPØRGSMÅL GSAMRÅD DEN 23. FEBRUAR 2012
Det er min holdning, at vi skal bestræbe os på at være så åbne, som deter muligt omkring vores soldaters arbejde i internationale operationer.Menneskerettighederne styrkes ikke ved, at vi holder os væk fra landeeller situationer, hvor de er under pres. Vi kan derimod påvirke beslut-ningstagere, hvis vi er til stede – både ved hjælp af træning og uddan-nelse, men også gennem politisk dialog. Vi skal ikke melde os ud, blotfordi der ikke opnås fuldstændig sikkerhed. Vi skal derimod aktivt prøveat gøre en forskel og påvirke holdninger.Grundlæggende principper og konventioner skal overholdes – det er af-gørende, og vi accepterer ikke overtrædelser. Vi har fokus på, at voressamarbejdspartnere forstår præmissen for vores tilstedeværelse og støt-te, og vi kan i sidste ende vælge at trække os helt ud af en internationaloperation, hvis en samarbejdspartner fx systematisk overtræder regler-ne, samt sidder vores vejledning overhøring.[Pædofili]
Og nu til selve kernen i spørgsmålet om medskyld og medansvar.Danske styrker accepterer selvsagt ikke seksuelt misbrug af mindreårige.
2
TALESEDDEL TIL BESVARELSE AF SAMRÅDSSPØRGSMÅL GSAMRÅD DEN 23. FEBRUAR 2012
Alle danske soldater har en handle- og meldepligt, hvis de observerertortur eller anden umenneskelig behandling.Danske soldater er i henhold til generelle direktiver og missionsspecifikkebestemmelser forpligtet til at reagere på konstaterbare overtrædelser afafghansk eller international ret.Dette er bl.a. udmøntet i ”Soldatens Kort”, der er udleveret til alle dan-ske soldater i missionen. Heraf fremgår det, at såfremt den enkelte sol-dat bevidner overgreb på personer, eksempelvis tortur eller umenneske-lig behandling, skal pågældende gribe ind, med mindre dette vil medførefare for eget liv.Handlepligten følges op af pligten til at melde til foresatte. Soldaten skalaltid melde til sin foresatte, hvis der bevidnes overgreb, overtrædelser ellerafvigelser fra normalbilledet.Ved hændelser, hvor der konkret observeres seksuelle overgreb, vil dersom udgangspunkt foreligge en pligt til at gribe ind. Dog vil dette afhængeaf den aktuelle situation, herunder den fare, som eventuelt vil være for-bundet med indgriben.I tilfælde, hvor der er mistanke om seksuelle overgreb, vil der foreligge enmeldepligt, hvis denne mistanke er tilstrækkeligt bestyrket.
3
TALESEDDEL TIL BESVARELSE AF SAMRÅDSSPØRGSMÅL GSAMRÅD DEN 23. FEBRUAR 2012
Jeg vil afslutningsvis gerne understrege, at de danske soldater som ud-gangspunkt har pligt til at handle, eller med andre ord pligt til at gribe ind –også i eventuelle situationer, hvor mishandling og pædofili finder sted in-ternt blandt de afghanske tropper.Når det så er sagt, så findes der i sådanne situationer – fx hvor danske sol-dater måtte observere mishandling eller seksuelt overgreb internt blandtafghanske tropper – ingen nemme løsninger. Eventuel indgriben i den en-kelte situation vil altid bero på en konkret vurdering i situationen, herunderbl.a. – som tidligere nævnt – faren forbundet med at gribe ind. I de tilfæl-de, hvor indgriben ikke vurderes mulig, har soldaten som nævnt pligt til atmelde.Samlet set kan danske soldater, der bl.a. er udsendt til at træne den af-ghanske hær, ikke betragtes som hverken medskyldige eller medansvarligei eventuelle situationer, hvor mishandling og pædofili finder sted interntblandt de afghanske tropper.Danske soldater har pligt til at handle og melde, og det må ikke forvekslesmed spørgsmål om medskyld og medansvar.
4