Forsvarsudvalget 2011-12
FOU Alm.del Bilag 49
Offentligt
BilagKatalog over emner for analyser m.v. for forsvarsforligskredsen til udarbejdelseaf Center for Militære Studier, Københavns Universitet, i 2012Der er i produktions- og ydelseskontrakt mellem Forsvarsministeriet og Center for MilitæreStudier (CMS) for 2012 afsat timer til at gennemføre analyser for forsvarsforligskredsen (optil 2.500 timer). I den forbindelse kan CMS udarbejde rapporter, ’briefs’ samt oplæg til se-minarer, konferencer, rundbordssamtaler m.v. efter ønske fra forsvarsforligskredsen.CMS vil på den baggrund som udgangspunkt kunne løfte tre store projekter med en briefingog et skriftligt produkt eller en konference og to projekter.Følgende emner kan inspirere forsvarsforligskredsen til ønsker om produkter fra Center forMilitære Studier i 2012:Forsvarspolitisk konference om et konkret temaMed inspiration i Undervisningsministeriets Sorømøde kan der afholdes en konference, hvismålsætning – igennem foredrag, paneldebatter og workshops – kunne være at styrke debatog policyudvikling på det forsvarspolitiske område. Konferencen vil være en oplagt platformfor kommunikation mellem forsvarspolitikerne, Forsvarsministeriet og dets interessenter ogvil kunne benyttes til at lancere nye politiktiltag, fremvise nyt materiel el. lign.Analyse af de sikkerhedspolitiske vilkår for dansk forsvarspolitikMed udgangspunkt i beretningen fra forsvarskommissionen af 2008 vil projektet kunne af-dække de sikkerhedspolitiske udfordringer og muligheder, som Danmark står overfor. Fokuskan være på de områder, hvor militære midler af forskellig karakter kan bidrage til løsnin-gen af fremtidens sikkerhedspolitiske opgaver. Desuden vil analysen kunne redegøre forDanmarks deltagelse i internationalt sikkerhedspolitisk samarbejde, herunder for Danmarkssikkerhedspolitiske forpligtelser i internationale organisationer og i henhold til traktater m.v.Endelig vil analysen kunne opstille forslag til målsætninger for Danmarks fremtidige sikker-hedspolitik og beskrive de sikkerheds- og forsvarspolitiske opgaver, som Danmarks forsvarskal medvirke til at varetage i fremtiden.Nordisk forsvarssamarbejdeDer kan gennemføres en analyse af de historiske erfaringer med nordisk forsvarssamarbejdesåvel som de fremtidige muligheder i et sådant samarbejde i en ’smart defence’-kontekst.Analysen kan ske med udgangspunkt i de områder, hvor der i dag er sammenfaldende sik-kerhedspolitiske interesser, samt områder hvor et sådant sammenfald kan etableres.
1
Fejl! Ukendt betegnelse for dokumentegenskab.
Sammenligning af forsvarsplanlægningen i udvalgte landeEt omskifteligt trusselsbillede og budgetbesparelser stiller krav til forsvarsplanlægningen i al-le vestlige lande. Projektet vil kunne analysere forskellige tilgange og resultater hos en ræk-ke europæiske lande, som er sammenlignelige med Danmark.Smart Defence – muligheder for Danmark?NATO søger at tænke nyt såvel som strategisk, økonomisk og organisatorisk i lyset af denstrategiske og politiske uforudsigelighed kombineret med tidens reducerede økonomiskerammer. NATO’s ’Smart Defence’ dagsorden kan åbne for muligheder for nytænkning iDanmark. Projektet vil udlede konkrete forslag.Fremtidigt dansk FN-engagementStudie af udfordringer og muligheder for fremtidigt dansk FN-engagement. Herunder analy-se af fremtidens FN-fredsbevarende operationer og afdækning af operationernes kritiskemangler samt analyse af fremtidens kapacitetsopbygning i FN-regi og mulige synergier meddanske indsatser.Fælles nordiske beredskabskapaciteterFælles nordiske beredskabskapaciteter kan være en smartere og billigere måde at indrettedele af redningsberedskabet på. Projektet vil se på muligheder og begrænsninger i forholdtil fælles nordiske beredskabskapaciteter.Kan nye kapaciteter opnås ved at kombinere forsvarets, beredskabets og hjemmeværnetseksisterende kapaciteter?De økonomiske udfordringer samfundet står overfor og ønsket om at sikre et forsvar,hjemmeværn og beredskab i fortsat udvikling nødvendiggør, at eksisterende kapaciteter ihøjere grad samtænkes. Projektet vil se på, om der ved at kombinere myndighedernes ek-sisterende kapaciteter, kan opnås nye relevante nationale og internationale kapaciteter.Fremtidens internationale opgaver for beredskabetBeredskabsstyrelsen løser i dag en række internationale beredskabsopgaver i samarbejdemed FN, EU, de øvrige nordiske lande m.fl. Med udgangspunkt i de senere års naturkata-strofetrends og redningsberedskabets nuværende kapaciteter vil projektet beskrive denfremtidige efterspørgsel efter redningsberedskabets internationale kapaciteter.Militær kapacitetsopbygningDer ses en stadig større fokus på stabilisering og opbygning i skrøbelige og udsatte stater.Danmark har bl.a. deltaget med militære trænere i Baltikum, Irak og Afghanistan samt i ka-pacitetsopbygning i Østafrika. Hvilke strukturer/setup har andre lande opbygget og hvilkentype opgaveløsning (bløde/hårde) deltager de i. Hvilke fremtidige opgaver ville være rele-vante at deltage i/fokusere på for Danmark, herunder identificering af mulige samarbejds-partnere.
Fejl! Ukendt betegnelse for dokumentegenskab.
Side 2/3
Fejl! Ukendt betegnelse for dokumentegenskab.
Forsvarets kapacitetsudviklingForsvaret har i ca. tyve år udviklet og opbygget kompetencer for styrker fra alle tre værn,som Danmark som nation har høstet stor anerkendelse for hos vore allierede. Samtidig på-går en række udviklingsarbejder i NATO og ved en række allierede, hvor der ses på udvik-ling af kapaciteter til morgendagens operationer. Det er derfor relevant at spørge, hvilkekapaciteter til internationale operationer bør Danmark fastholde og udvikle eller nyudviklesom selvstændige nationale kapaciteter og hvilke kapaciteter kan der søges andre – f.eks.bi- og multinationale – løsninger på?Værnsfælles planlægnings- og føringskapacitetSom aftalt i Forsvarsforlig 2010-2014 har forsvaret undersøgt mulighederne for en værns-fælles planlægnings- og føringskapacitet baseret på de eksisterende taktiske stabe i værne-ne. Analysen er endnu ikke færdigbehandlet. Hvordan håndterer andre lande planlægningog føring af værnsfælles operationer og hvilke muligheder er der for, at Danmark kan an-vende disse landes erfaringer på området, herunder om der er særlige operationstyper, derbør være indledningsvise mål for dansk kompetenceopbygning? Skal den værnsfælles plan-lægnings- og føringskapacitet gøres permanent? Hvilke modeller for en permanent strukturfor en værnsfælles planlægnings- og føringskapacitet er anbefalelsesværdig?Anvendelsen af satellitkommunikation og alternative overvågningssystemer i ArktisDer forudses stadig større trafik i og omkring Arktis, hvilket medfører et forøget behov forovervågning i regionen. Anvendelsen af satellitkommunikation og andre overvågningssyste-mer som alternativ til den traditionelle overvågning med fly og skib bør undersøges som enmere omkostningseffektiv mulighed. Det er derfor relevant at undersøge teknologiske udvik-lingstrends, den respektive udvikling i sammenlignelige områder (Antarktis), udvikling oganvendelse af alternative overvågningssystemer hos de øvrige arktiske kyststater samt mu-lighederne for bi- og multilateralt samarbejde inden for overvågning i Arktis.Analyse af piraterilovgivning hos pirateribekæmpende staterDet har længe pågået drøftelser om mulighederne for retsforfølgelse i de pirateribekæm-pende stater, særligt i arbejdsgruppe 2 under Kontaktgruppen for pirateri ud for Somaliaskyst. FMN er ved Internationalt kontor lead på et intensiveret arbejde vedr. dette. I den for-bindelse kunne det være interessant at få udarbejdet en ”politologisk analyse” af pirateri-lovgivningen samt ændringen af den i de stater, vi normalt sammenligner os med, herunderhvilke bevæggrunde de enkelte stater - eksempelvis Frankrig, Belgien og Spanien - har haftfor at justere deres lovgivning.
Fejl! Ukendt betegnelse for dokumentegenskab.
Side 3/3