Forsvarsudvalget 2011-12
FOU Alm.del Bilag 42
Offentligt
1061799_0001.png
1061799_0002.png
22. december 2011
Besvarelse af grønlandsudvalgsspørgsmål nr. 14 stillet af folketingsmedlem Doris Jakobsen,SIU.

Spørgsmål nr. 14:

Har ministeren undersøgt mulige følgevirkninger på den trafikale situation iSydgrønland ved Grønlands Kommandos udflytningen fra Grønnedal, specielthvad angår flybetjening og mulighed for lægebesøg i Arsuk.?

Svar:

Til brug for besvarelse af spørgsmålet har Forsvarskommandoen oplyst følgende:”Forsvaret yder i muligt omfang støtte til civile beboere i Arsuk i form aftransport og lægebesøg ved siden af den primære opgaveløsning. Støtten erikke en af forsvarets kerneopgaver, men da forsvaret allerede er til stede iområdet, findes det hensigtsmæssigt at samarbejde med selvstyret omløsningen af disse opgaver.Således driver selvstyret og forsvaret i fællesskab en ugentlig rute med enmindre helikopter fra Air Greenland mellem Nasarsuaq og Grønnedal, som kanbenyttes af alle mod betaling efter gældende takster. Selvstyret betaler 75 %af udgifterne til brændstof, forsikring, ground handling samt lufthavns- ogpassagerafgifter, og forsvaret de resterende 25 %. Helikopteren benytterforsvarets heliport i Grønnedal og forsvarets personel støtter med den praktiskehåndtering af passagerer og bagage. Aftalen løber frem til udgangen af 2012.Forsvaret gennemfører ca. 14 uger om året personeludskiftninger vedGrønlands Kommando. I forbindelse med rotationen chartres en størrehelikopter fra Air Greenland. I det omfang, der er overskydende kapacitet, kanden udnyttes af civile fra nærliggende bygder, fordi den mindre helikopter ikkebeflyver Grønnedal samtidigt. Tilbuddet om at flyve med den af forsvaretindchartrede helikopter benyttes kun i meget begrænset omfang af civile (ca.én passager om måneden).Der er mellem forsvaret og Selvstyret i 1996 indgået en gensidig aftale om etsundhedsmæssigt samarbejde. Af aftalen fremgår det, at forsvaret støtter medlægebetjening af de civile beboere i Arsuk med jævne mellemrum (hver 14._______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
dag i sommerperioden og én gang om måneden i vinterperioden). Forsvaretslæge refererer til og koordinerer betjeningen med chefdistriktslægen i Paamiut.Transporten til og fra Arsuk varetages af forsvaret.Af ovenstående aftale fremgår det endvidere, at selvstyret støtter forsvaretmed tandlægebetjening af forsvarets personel i Grønnedal ca. to gange årligtpå den ubemandede tandklinik i Grønnedal.Aftalen kan opsiges af begge parter med 3 måneders varsel.”Forsvarsministeriet kan hertil tilføje, at beslutningen om at placere Værnsfælles ArktiskKommando i Nuuk og forbindelseselementet i Tórshavn blev truffet i enighed mellem dendaværende forsvarsminister Gitte Lillelund Bech, landsstyreformand Kuupik Kleist oglagmand Kaj Leo Holm Johannesen efter inddragelse af forsvarsforligskredsen.Fra Forsvarsministeriets side lagde man i forbindelse med beslutningen vægt på forhold, derer relateret til forsvarets struktur og forsvarets løsning af opgaverne i Nordatlanten,herunder nærheden til de primære samarbejdsparter. Forsvarsministeriet har således ikkeundersøgt mulige følgevirkninger på den lokale trafikale situation i Grønland og er ikkebekendt med, i hvilket omfang det grønlandske selvstyre eller kommunen selv agter atvidereføre flybetjening, læge- og tandlægebesøg af lokalområdet.
Side 2/2