Forsvarsudvalget 2011-12
FOU Alm.del Bilag 157
Offentligt
1150529_0001.png
1150529_0002.png
Folketingets ForsvarsudvalgChristiansborg
24. august 2012
Jeg vil gerne orientere Forsvarsudvalget om, at danske styrker den 15. august 2012tilbageholdte en lokal afghaner i forbindelse med en operation i Helmand. De afghanskemyndigheder har tilkendegivet, at de ønsker at retsforfølge den pågældende, der ermistænkt for at være involveret i konstruktion og udlægning af improviseredesprængladninger(IED). Det er derfor hensigten at overdrage den pågældende tilretsforfølgelse ved lokale myndigheder.Normalt vil en sådan overdragelse til afghanske myndigheder ske hurtigst muligt, men idette tilfælde er overdragelsen til de lokale myndigheder udskudt, af hensyn til denmidlertidige suspension af overdragelse. Som jeg oplyste om på det åbne samråd den 15.maj2012iForsvarsudvalget,besluttedeForsvarskommandoensomenforsigtighedsforanstaltning – i forlængelse af vores ISAF-partners suspension – ligeledesmidlertidigt at suspendere eventuelle overdragelser til NDS faciliteten og dermed også defacto til provinsfængslet i Lashkar Gah.Den pågældende tilbageholdes derfor indtil videre af danske styrker, og opholder sig i enbritisk tilbageholdelsesfacilitet, hvor danske styrker jævnligt fører tilsyn med vedkommende.Forlængelsen sker med henblik på hurtigst muligt at få afklaret spørgsmålet omretsforfølgning af den pågældende ved afghanske myndigheder. Chefen for deinternationale styrker i Afghanistan er blevet orienteret om den fortsatte tilbageholdelse ogårsagen hertil, idet retningslinjer for de internationale styrker i Afghanistan foreskriver, at entilbageholdt under normale omstændigheder enten skal løslades eller overdrages tilafghanske myndigheder senest 96 timer efter tilbageholdelsen.De danske styrker i Afghanistan, orienterede den 19. august 2012 Røde Kors, omtilbageholdelsen, ligesom Afghan Independent Human Rights Commission blev kontaktetmed henblik på orientering om tilbageholdelsen. Et medlem af den tilbageholdtes familie vartil stede ved tilbageholdelsen og blev dermed orienteret om denne, og familien har senestværet i kontakt med de danske styrker den 20. august 2012.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
Lad mig benytte lejligheden til at nævne, at der i forhold til den person, der afsoner sin strafi det lokale fængsel i Lashkar Gah, og som oprindeligt blev tilbageholdt af danske styrker,kan oplyses, at der senest har været gennemført tilsyn den 7. juli 2012 og 12. august 2012.Tilsynet den 7. juli blev gennemført uvarslet. Tilsynet den 12. august blev gennemførtsåledes, at faciliteten dagen inden blev orienteret om, at der kom et tilsyn, men uden atfortælle hvilken nation, der skulle gennemføre tilsyn eller med hvilken fange tilsynet skulleføres. Ved ingen af tilsynene var der noget at bemærke i forhold til fangens tilstand. Hanfremstod ved godt helbred og forsikrede om, at han og øvrige indsatte bliver behandletgodt.
Med venlig hilsen
Nick Hækkerup
Side 2/2