Forsvarsudvalget 2011-12
FOU Alm.del Bilag 152
Offentligt
1147398_0001.png
1147398_0002.png
1147398_0003.png
Udenrigsminister Villy SøvndalAsiatisk Plads 21448, København KIndiakaj d. 19. juni 2012
Vedrørende: Monument for Danmarks Internationale Indsats - Prinsessens Bastion - Projekt”Kastelshusene”Den 5. september 2011 blev Monumentet for Danmarks Internationale Indsats (”Monumentet”) under storbevågenhed indviet. Hermed opfyldtes et stort ønske ikke kun hos De Blå Baretter men også hos en stor delaf den danske befolkning og Folketingets medlemmer. Forud lå en stor arbejdsindsats fraForsvarsministeriet og Udenrigsministeriet.Vi har nu fået skabt et monument, hvor man har mulighed for at forholde sig til et stykke af Danmarkshistorie. Vi kan, som udtrykt andetsteds, kollektivt og i ensomhed mindes de mange, der efter 1948 harmistet livet i mission for Danmark, som også sendte dem af sted.Alt efter formålet med et besøg, kan man vælge at træde ind i enten et af de tre etablerede rum i det frieunder volden, eller- som mange foretrækker- ved andægtig iagttagelse fra en fredfyldt plet påvoldanlægget Prinsessens Bastion, beliggende i den nordlige del af Kastellet som direkte nabo til arealetbenævnt ”Tulipanen”. Kun en voldgrav skiller.Nabogrunden ”Tulipanen” ejes af By og Havn, et interessentskab, hvor Staten ejer 45%, og KøbenhavnsKommune 55%. Det er gammelt frihavnsområde, bebygget med en ensartet bebyggelse som erbevaringsværdig. Blandt bygningerne er Asia-House ejet af ØK`s Almene Fond og det nuværendehovedsæde for ØK. Begge historiske bygninger ligger på lejet grund tilhørende By og Havn. Samlet er dertale om et harmonisk og tidstypisk miljø.Da opførelsen af Monumentet blev en realitet, tænkte ingen på den gamle lokalplan nr. 197 fra 1992hvilende bl.a. på ”Tulipanen”. Den giver mulighed for at opføre et byggeri på op til 3 etager plus indrettettagetage. Et sådant byggeri vil i højeste grad stride mod hensigten med at placere Monumentet netop, hvorman gjorde. Lokalplanen burde have været taget op til revision på dette tidspunkt.I april måned i år er der af en privat bygherre søgt byggetilladelse til gennemførsel af et projekt kaldet”Kastelshusene” på ”Tulipanen”. Ansøgningen har forinden været gennemgribende behandlet i møder meddeltagelse af repræsentanter fra både Københavns Kommune og By og Havn. Det har resulteret iudsendelse af Naboorientering vedrørende dispensation fra lokalplanen. Høringsfristen udløb 11. ds.Gennemførelse af projektet (der er tale om 3 punkt huse) kræver dispensation fra lokalplanensbestemmelser om antallet af etager samt placering. Det planlagte byggefelt ligger klart inden for 2 vitalebeskyttelseslinjer nemlig fortidsminde – og søbeskyttelseslinjen. Med monumentets placering er de af vitalbetydning.
Sagen går nu til Teknik-og miljøudvalg foranlediget af de mange indsigelser. Det vil sige, der endnu er tid tilat gå aktivt ind i sagen, navnlig som indirekte ejer.Et gennemgående træk i indsigelserne har været en dyb mistillid til kommunens behandling afansøgningen. Det sker ud fra den kendsgerning, at Kommunen som medinteressent har en nærmest direkteinteresse i, at der opnås en så stor salgssum som muligt for By og Havn. Salgssummens størrelse er typisksammenhængende med en optimering af projektet via dispensation. Kommunen har netop på trods afindædt modstand tilladt en ekstrem udnyttelse af et naboareal (”Pelikanen”) solgt ligeledes af By og Havn.Så sporene skræmmer.Jeg, og med mig talrige andre, er af den klare opfattelse, at gennemføres projektet i den ansøgteudformning både med hensyn til højde og placering, vil det være i strid med de åbenbare intentioner, derligger til grund ikke kun for den valgte placering af Monumentet men også for dets kunstneriskeudformning.Hvis ikke sagen allerede er blevet forelagt Forsvars- og Udenrigsministeriet, så sker det med dennehenvendelse som sendes enslydende til begge. Jeg håber du eventuelt sammen med Forsvarsministeren viltage affære og sikre, at Monumentet ikke bliver skæmmet af den påtænkte bebyggelse af ”Kastelshusene”.Faktisk burde staten som medejer til By og Havn anmode om, at der udarbejdes en ny lokalplan forområdet, som sikrer, at de mange besøgende til Monumentet får mulighed for at mindes de døde ogreflektere i fred og ro. Det sker bedst, når voldanlægget får så lidt indkik som muligt og ved at det fri udsyntil og fra selve voldanlægget sikres i videst muligt omfang.. Efter lokalplanen blev området planlagt udlagtsom en åben parkbebyggelse, som inddrog også Søfarts Monumentet, Den lille Havfrue og Lystbådehavnenmed statuen til minde om Mylius Erichsen.Jeg er bekendt med, at ØK`s Almene Fond, som har rejst indsigelse mod det påtænkte projekt, i tilgift harladet udarbejde et spændende skitseprojekt udvisende alternative muligheder for området. Det hviler klartpå den forudsætning, at der er tale om et unikt beliggende areal, som tillige rummer den sidste mulighedfor at optimere området til glæde ikke kun for beboerne, men så sandelig for de mange, der dagligt læggerturen omkring. Med Monumentet er der kommet et nyt formål for mange. Planen falder fint i tråd medkommunens føromtalte planer for parkområdet. Den indebærer en bedre adgang fra nord til Kastellet.Det er mit håb, at du som Udenrigsminister med særlig interesse for Monumentet vil lade sagen undersøgeog medvirke til, at Monumentet beskyttes mod det påtænkte byggeri af Kastelshusene.Skulle du have behov for mere materiale, kan det stilles til rådighed hurtigt. Jeg har via aktindsigt ogsamarbejde med andre som Dansk Naturfredningsforening et indgående kendskab til sagens mangeaspekter.Med venlig hilsenBo Sinding(Indiakaj 7,4.mf. 2100 København Ø Mail:[email protected]. Tlf. 3526 3500/2163 0204)
Dette brev, som enslydende er sendt til Forsvarsminister Nick Hækkerup og Udenrigsminister Villy Søvndal,er videresendt til Hofmarskal Ove Ullerup, Organisationen Støt Soldater og Pårørende og De Blå Baretter tilorientering.