Forsvarsudvalget 2011-12
FOU Alm.del Bilag 141
Offentligt
1140985_0001.png
1140985_0002.png
Bilag 4 - Forsøg på forklaring af, at Militærpsykologisk Afdeling initiererHomemind-projektet, mens Veterancentret efterfølgende afviser det
Holger K. Nielsen (SF) ønskede under Forsvarsudvalgets møde den 31.5.2012 enforklaring af, at Militærpsykologisk Afdeling initierer Homemind-projektet, mensVeterancentret efterfølgende afviser det.Homemind-projekt fik støtteHomemind-projektet blev tilrettelagt i samarbejde med psykolog Robert Jonasen iMilitærpsykologisk Afdeling, som er stedfortræder for Vibeke Schmidt, og som blevudpeget til opgaven af Vibeke Schmidt på baggrund af Context’s henvendelse tilMilitærpsykologisk Afdeling i efteråret 2010.Robert Jonasen involverede oberst Lasse Harkjær fra Livgarden i projektet - ogMilitærpsykologisk afdeling og Livgarden gik med som samarbejdspartnere ogmedunderskrivere på ansøgningen til Fornyelsesfonden. Fornyelsesfonden gav i juni 2011tilsagn om støtte til Homemind-projektet.Tøven med underskrift på projektetFornyelsesfonden skulle have en bekræftelse på sit tilsagn. Det gav vanskeligheder, fordiLasse Harkjær i mellemtiden havde mistet kommandoen over de hjemvendte soldater – ogVibeke Schmidt tøvede. Projektet blev parkeret indtil etableringen af Veterancentret.Afslaget fra VeterancentretUmiddelbart efter etableringen af Veterancentret kontaktede Context Jette AmmarKristoffersen. Hun fortalte, at situationen havde ændret sig, at det væltede ind medopgaver, og at de pga. manglende ressourcer måtte sige nej til Homemind-projektet.Context understregede, at formålet med Homemind-projektet netop var besparelser. Vedat udvikle og anvende web-baserede programmer kunne Veterancentret opnå væsentligebesparelser – og Fornyelsesfonden ville gøre det gratis for Forsvaret at udvikle disseprogrammer.Jette Ammar Kristoffersen afslog at mødes for at drøfte Homemind-projektet og se påbesparelsesmulighederne og budgettet for udviklingsarbejdet. Jette Ammar Kristoffersenhar heller ikke forholdt sig til Context’s fremsendte forslag til mulige justeringer afHomemind-projektet (ændret ressourcefordeling, ændret tidsplan, anvendelse af eksternepsykologer, etc.)
CONTEXT CONSULTING – ØSTERBROGADE 106 – 2100 KØBENHAVN Ø – 35 26 00 26
Forsøg på en forklaringHvad årsagen er til Veterancentrets afvisning af Homemind-projektet, vides ikke. Det erkun muligt at sige, hvad årsagen ikke er – og derved indkredse mulige forklaringer.For det første kan et meget simpelt regnestykke vise, at Veterancentret medHomemind-projektet kan spare et millionbeløb – og at indsatsen for at opnåbesparelserne er finansieret af Fornyelsesfonden. Her er ingen årsag til afvisning afprojektet.For det andet er selve projektidéen skabt af psykolog Robert Jonasen, som har lagt etstort engagement i projektforberedelserne og i at få tilslutning til projektet fra Livgardenog sine psykolog-kollegerFor det tredje har Jette Ammar Kristoffersen været positiv over for Homemind-projektet, men har alene handlet administrativt i sin rolle som leder af Veterancentret,hvorunder Militærpsykologisk Afdeling hører. Jette Ammar Kristoffersen har udtalt, atHomemind-projektet ville have fået en anden skæbne, ”hvis det var kommet tilVeterancentret på et andet tidspunkt og under nogle andre forhold”.For det fjerde har Context drøftet projektet med tidligere ansatte i MilitærpsykologiskAfdeling, som nu sidder i ledende stillinger i andre organisationer, og har herigennemoplevet en stærk undren over, at man har afvist Homemind-projektet.
Kort sagt: Der er hverken økonomiske eller behandlingsfaglige argumenter for at afviseHomemind-projektet. Årsagen skal findes i andre forhold.
CONTEXT CONSULTING – ØSTERBROGADE 106 – 2100 KØBENHAVN Ø – 35 26 00 26