Forsvarsudvalget 2011-12
FOU Alm.del Bilag 141
Offentligt
1140980_0001.png
1140980_0002.png
1140980_0003.png
1140980_0004.png
16. januar 2012

Notat: Veterancentrets kommentarer til Bjarne Bo Jørgensens henvendelse til

Forsvarsministren 14.12.2011.

FKO har anmodet Veterancentret om kommentarer til nedenstående spørgsmål fra BjarneBo Jørgensen, Context Consult samt tydeliggørelse af de økonomiske overvejelser, derudgør en del af grundlaget for forsvarets afvisning af samarbejdet med Context Consult.Dette indgår i Veterancentrets besvarelser af spørgsmål B-D.

Spørgsmål A:

Hvordan kan man forklare at 1½ måned efter etablering af Veterancentretsiger forsvaret nej til et projekt, der kan hjælpe mange hundrede hjemvendte soldater medderes psykiske problemer?

Veterancentrets kommentarer:

Militærpsykologisk afdeling (MPA) er genereltkendetegnet ved et klart udviklingsfokus, og er fortløbende involveret i forskelligeudviklingsprojekter, fx aktuelt samarbejde med robusthedsprojekt om at øge soldatersrobusthed inden udsendelse med inspiration fra den amerikanske hærs tiltag.Da MPA i første omgang blev kontaktet om et eventuelt samarbejde med Context Consultfandt MPA det interessant, da Homemind muligvis kunne bidrage til øget effektivitet og atdet var et nyt tilbud på paletten af serviceydelser samt at projektet kunne give erfaringermed netbaserede ydelser. Men i august 2011 og dermed inden etablering afVeterancentret meddelte MPA at man ikke så sig i stand til at samarbejde med Bjarne BoJørgensen og Context Consult om projekt Homemind. Dette skete med henvisning til:Prioritering af kerneopgaver i forbindelse med etablering af Veterancentret ogimplementering af veteranpolitikken,Usikkerhed om validiteten i præmis for hypotesen om betydeligt øget effektivitet i fhtsoldater – og især i forhold til de særlige forhold i fht danske soldaters anvendelse afpsykolog.Ressourcer (personalemæssigt) samt usikkerhed om økonomien og hvilkeomkostninger, man ville binde forsvaret op på, hvis Homemind skulle benyttes ifremtiden.Der vil i nedenstående svar på spørgsmålene fra Bjarne Bo Jørgensen blive redegjortnærmere herfor.Veterancentret vurderer, at Homemind hypotetisk set rummer en række kvaliteter, og atdet på sigt kan være interessant at afprøve denne type intervention.Men Homemind er alene en ny behandlingsform pga digitaliseringen. Selve konceptetrummer ikke noget nyt, idet projektet er en netbaseret udgave og kopi af det behandlings-og reintegrationsforløb, som danske soldater på nuværende tidspunkt modtager. Medandre ord er konceptet og begrebet ”Homemind” udviklet af MPA, og dækker depsykologiske tiltag, der ligger i denne tilgang og den forståelse af soldaters behov forreintegration og evt. behandling efter en udsendelse til en krigszone. For forståelsensskyld er denne støttende indsats før, under og efter udsendelse beskrevet i bilag 01.

Spørgsmål B:

Hvordan kan forsvaret sige nej til et omkostningsneutralt projekt, som reelter en gave til forsvaret fra fornyelsesfonden – og ikke en udgift?

Veterancentrets kommentarer:

Veterancentret er ikke enige med Bjarne Bo Jørgensen i,at Homemind er omkostningsneutralt og en gave til forsvaret. Det er korrekt, at der iprojektet indgik finansiering af deltagende psykolog fra MPA, som skulle indgå i projektet –og dermed bidrage til at udvikle et kommercielt program, som Context Consult quaeneansvarlig for projektet ville modtage alle indtægterne for.Samtidig kan det diskuteres om det er rimeligt, at forsvaret på lige fod med andreefterfølgende skulle købe licenser til de behandlingsmoduler, som man havde bidragetmed ressourcer til udviklingen af. hvis det efter udvikling af Homemind blev besluttet, atprogrammet skulle tilbydes danske soldater. Denne omkostning er ikke ubetydelig, menafhænger naturligvis af, hvor stor en målgruppe, denne behandlingstilgang skulle udbydestil. På trods af flere forsøg, var det ikke muligt at få mere præcise oplysninger fra BjarneBo Jørgensen om priserne for de enkelte moduler, support og uddannelse, somforudsættes i anvendelsen af de lignende programmer til civile.Under alle omstændigheder vil anvendelse af Homemind medføre omkostninger, der ervanskelige at forudsige. Finansieringen af disse omkostninger skulle findes gennemeffektivisering, idet Homemind skulle medføre reduktion på omkostningerne tilpsykologbehandling til under det halve af i dag, men som nævnt andetsteds vurdererVeterancentret, at validiteten er lav i præmisset, der ligger til grund for denne påstand.

Spørgsmål C:

Hvordan kan man acceptere, at forsvarets begrundelse for et nej ermanglende ressourcer, når forsvaret har en ubrugt reserve på 1½ mia kr.?

Veterancentrets kommentarer:

Den væsentligste begrundelse udover økonomien somanført i svar B og usikkerhed om effekten i fht kerneopgaverne for ikke at indgå i projektHomemind var for Veterancentret udfordring ifht personaleressourcer –psykologressourcer. Det handler i al væsentlighed om at sikre de rigtigepsykologressourcer er til rådighed i fht kerneopgaverne og driften, herunder støtten før,under og efter udsendelse til missionsområder. MPA har kun få psykologer, der både harsolid erfaring i krisepsykologi og den fornødne erfaring fra forsvaret og med INTOPS. Derer aktuelt ved at blive ansat en større gruppe nye psykologer i MPA grundet udvidetopgaveportefølje og udvidelse af indsatsen i kerneopgaverne i forlængelse afveteranpolitikken. Men selvom der er vakante stillinger og penge, har besættelsen af dissestillinger kun kunnet ske trinvist.At intervenere i dette felt kræver nemlig højt specialiserede psykologer, som MPA selvefteruddanner.Ud fra en konkret vurdering, kan Veterancentret for nuværende ikke afse despecialiserede ressourcer, som det vil kræve at bidrage til udvikling og implementering afet relevant, men dog eksplorativt projekt af denne type. De specialiserede ressourcer somMPA har, skal anvendes til kerneopgaverne, for at sikre den fornødne kvalitet ogkontinuitet.Bjarne Bo Jørgensen tilbød en meget kvalificeret psykolog med solide erfaringer ikrisepsykologi kunne levere det meste af psykologindsatsen. Men denne person har ikke2
erfaring fra forsvaret og vedr. udsendelse, hvilket er helt centralt i fht at omsætteprogrammet til brug for veteraner. Samtidig er der pga etablering af Veterancentret som nymyndighed og opgavepres ikke overskud til igangsætning af større udviklingsprojekter,hvor spørgsmålet om effekt er så usikkert og endelig er der ikke de fornødne mulighederfor at forankre projektet ordentligt i MPA, som er en forudsætning for alt vellykketudviklingsarbejde.

Spørgsmål D:

Hvordan kan forsvaret sige nej til et projekt, der kan reducereomkostningerne til psykologbehandling til det halve i en situation, hvor forsvaret dekommende år skal spare 3 mia. kr.?

Veterancentrets kommentarer:

Fra Veterancentrets side betvivles det ikke, at noglesoldater muligvis ville kunne profitere af netbaseret psykologisk intervention.Det er dog uklart om denne form for intervention vil kunne passe på netop soldater sommålgruppe. Der kan opstilles hypoteser om effekten, men de kan ikke dokumenteres.En del af de soldater, der modtager behandling vil ikke kunne bruge den netbaseredemetode, da der for soldaters vedkommende ofte er traumerelateret behandling involveret.Denne behandling kræver af etiske grunde, at der er en terapeut til stede, og kan derforikke gennemføres netbaseret.Samtidig er der et centralt forhold, som adskiller danske soldater og veteraner markant frasoldater fra mange andre lande (og muligvis også civilbefolkningen), nemlig at langt defleste danske soldater udtrykker stor tilfredshed med at have en direkte kontakt til denpsykolog, som de er i behandling hos. HOK v/oberst Lars Møller har gennemført enundersøgelse, at ca. 90% af de danske soldater ikke vil tøve med at søgepsykologbehandling ved behov. Til sammenligning viser lignende undersøgelser, at detsamme kun gælder 50% af soldaterne i USA. De danske resultater kan i høj grad tilskrivesen bevidst strategi og indsats.En præmis for at undgå en negativ præget veterankultur er bl.a., at der etableres enrelation mellem behandler og veteran. Erfaringerne viser, at den personlige ogprofessionelle kontakt er bærende. Der er en risiko for, at en netbaseret intervention vilmedføre en mere overfladisk kontakt, og dermed lavere kvalitet i behandlingen. Detforventes, at dette adskiller sig fra en civil målgruppe, som Bjarne Bo Jørgensen refererertil, når det nævnes, at disse programmer forventes at kunne bibringe en væsentligbesparelse. Fra Veterancentrets side betragtes dette som et godt og væsentligt mål underforudsætning af kvaliteten opretholdes, men validiteten i denne præmis, vurderes ikkedokumenteret. Da målgruppen er soldater med lettere eller moderate lidelser, er der enbetydelig risiko for, at Homemind bliver en ”plusydelse”, der måske bidrager til højereserviceniveau, men som ikke nødvendigvis bidrager til øget effektivitet. Dette skal dels sesi sammenhæng med evt. anvendelse af Homemind medfører omkostninger til licenser,support, uddannelse og psykologfaglig bistand, dels at der ikke er tilstrækkelig validitet ipræmis for Context Consults hypotese om at det er muligt at halvere antallet afpsykologsamtaler i forhold til danske soldater og dels risikoen for at nedsætte kvaliteten iforhold til den nuværende intervention, da halvering af samtalerne ville skulle medføre enmeget stor begrænsning af den direkte kontakt mellem psykolog og soldat.
3
Bilag 1

Homemind – Veterancentrets indsats før, under og efter udsendelse i hovedtræk

I Danmark er der i dag udviklet et meget fintmasket net i forhold til at samle soldater op,der vender hjem fra robuste missioner i udlandet. Den samlede støtte til veteranerne,består bl.a. af følgende elementer:En omfattende præventiv indsats gennem undervisning af personel inden de udsendes.Dette varetages af flere faggrupper, herunder socialrådgivere og psykologer fraVeterancentret.Støtte under udsendelse gennem en lang række initiativer med indsats fra psykologerog socialrådgivere. Psykologerne befinder sig i gennemsnit 60-80 dage ude imissionsområderne pr. udsendt hold. Udover kriseintervention foretages præventiveinterventioner, der bl.a. forbereder soldaterne på at komme hjem på leave og på atforlade missionen (end of tour). I forhold til sidstnævnte gennemgår soldaterne endebriefing med psykologer. Desuden tilbydes de individuelle samtaler inden de forladerderes mission. Dette er en del af det efterfølgende reintegrationsforløb, som soldaternesluses ind i efter hjemkomsten til Danmark.Støtte efter hjemkomsten. En række faglige aktører involveres i reintegrationsforløbetefter hjemkomsten, der har til formål at støtte soldaterne i omstillingen fra at være soldati en krigszone til igen at være i et civilt samfund. Soldaterne tilbydes støtte frasocialrådgivere, job- og uddannelsesrådgivere, rehabiliteringsspecialister og psykologeri en periode på tre måneder, hvor de gennemgår psykologiske programmer. Allesoldater testes psykologisk ved hjemkomsten og igen tre måneder efter. Dette er etforholdsvist omfattende set up, som har vist sig værdifuldt, da det tidligt i forløbetbehandler en række af de problemstillinger, som soldaterne udvikler vel og mærket pået tidspunkt, hvor problemstillingerne typisk ikke har udviklet sig til psykosocialeproblemstillinger. Soldaterne henvises endvidere til Veterancentrets psykologklinik, nårdette vurderes nødvendigt. (Dette er alene en beskrivelse af standardtiltag. Der tilbydesen lang række andre konkrete tiltag, som dog udelades i dette notat. Veterancentret stårgerne til rådighed for uddybning såfremt dette ønskes.)
4